[mk2] Czujniki cisnienia oleju w 1,6 RF

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

[mk2] Czujniki cisnienia oleju w 1,6 RF

Post autor: KamilW » wt mar 07, 2006 16:57

Witam. Interesuje mnie jaki kolor czujnika co oznacza... jesli ktos ma informacje na ten temat to prosze o pomoc... konkretnie chodzi mi o czujniki koloru bialego i brazowego ale jesli ktos ma opis do innych to bede wdzieczny i prosze takze o opis sygnalow wysylanych przez czujnik czy po przekroczeniu znamionowego cisnienia zwiera czy rozwiera. Dzieki

fibolek

Post autor: fibolek » wt mar 07, 2006 17:16

Moja wiedza w tej kwestii jest tak uboga że wiem że jest tylko jeden(ale pewnie się mylę) ten nad filtrem oleju i jest taki kremowy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt mar 07, 2006 17:21

1. biały - zwarty na wyłączonym siilniku. Po włączeniu zapłonu dzięki niemu ma migać kontrolka od oleju. Po włączeniu silnika i przekroczeniu ciśnienia oleju 0,3 bara ma się rozewrzeć - kontrolka przestaje migać
2. brązowy- rozwarty na wyłączonym silnku. Zwiera sie po przekroczeniu ciśnienia oleju 1.8 bara. Jeśli przy obrotach ponad 2000/min się nie zewrze do miga kontrolka od oleju i działa brzęczyk

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » wt mar 07, 2006 17:22

Potrzebuje zmac cisnienia przy ktorych czujnik danego koloru sie wlacza bo wpadlem na pomysl jak prosto zrobic wskaznik cisnienia oleju... zamontowal bym dwa czujniki np 1,8 bara i 3 bary i podlaczyl do nich diody swiecace, przy przekroczeniu danych cisnien dioda by sie zapalala... tyle ze potrzebuje opisy czujnikow...

[ Dodano: Wto Mar 07, 2006 16:25 ]
Pawel Marek a znasz moze cisnienia wlaczania innych kolorow? Bo wiem ze sa jeszcze czarne, i inne... opisalem wyzej co chce zrobic i dlatego prosze o pomoc...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt mar 07, 2006 17:36

Niestety nie znam, nie wiem czy są inne w dwójkach. trza by jakiś czujnik ze wskaźnikiem poszukać w sklepach tuningowych, taki co płynnie wskazuje ciśnienie oleju, w mercach starych takie wskaźniki widziałem fabryczne. W trójkach czujniki mają takie same wartości

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » wt mar 07, 2006 17:38

Pytalem sie od Poloneza ale kosztuje 60 zl, wskaznik + czujnik, chcialem cos taniej :)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » wt mar 07, 2006 17:41

No ale jak masz taką chęć to czemu wśród używek nie szukać. Musisz jeszcze gdzieś ten czujnik wsadzić, żeby stare zostały na miejscu.

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » wt mar 07, 2006 17:47

no miejsce sie znajdzie... no musze poszukac...

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”