Rurka ??? Golf II
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Rurka ??? Golf II
Witam .
Kupiłem niedawno golfa II ,sprzedający poinformował mnie ze słabo działa ogrzewanie i żeby temu zaradzić trzeba kupić rurkę która łączy filtr powietrza z kolektorem ? Taka rureczka jak się zorientowałem kosztuje 50 zł jaka funkcje spełnia ta rurka i czy można ja czymś zastąpić .
Jest to silnik 1.3 benzyna
Kupiłem niedawno golfa II ,sprzedający poinformował mnie ze słabo działa ogrzewanie i żeby temu zaradzić trzeba kupić rurkę która łączy filtr powietrza z kolektorem ? Taka rureczka jak się zorientowałem kosztuje 50 zł jaka funkcje spełnia ta rurka i czy można ja czymś zastąpić .
Jest to silnik 1.3 benzyna
-
- Użytkownik
- Kontakt:
jesli sie dobrze doczytalem to wynika z tego ze chcesz wymienic rure ktora doprowadza wstepnie cieple powietrze do filtra->gaznika do czasu niezagrzania sie silnika. niestety owe cieple powietrze z kolektora nie daje cieplego ogrzewania w aucie...
Natomiast jesli masz problemu z ogrzewaniem to musialbys sprawdzic czy uklad masz dobrze odpowietrzony. I czy oba weze ktore ida do nagrzewnicy sa tak samo nagrzane. jesli sa to masz zawalona nagrzewnice...
Natomiast jesli masz problemu z ogrzewaniem to musialbys sprawdzic czy uklad masz dobrze odpowietrzony. I czy oba weze ktore ida do nagrzewnicy sa tak samo nagrzane. jesli sa to masz zawalona nagrzewnice...
- NeconFighter
- Nowicjusz
- Kontakt:
-
- Użytkownik
- Kontakt:
NeconFighter -a co ma nakładka na kolektor do nagrzewnicy .
-za ogrzewanie odpowiada nagrzewnica -jak jest dobra ,termostat ok ,odpowietrzony układ ,pompa wody ok -a nie ciepłe powietrze z kolektora
-za ogrzewanie odpowiada nagrzewnica -jak jest dobra ,termostat ok ,odpowietrzony układ ,pompa wody ok -a nie ciepłe powietrze z kolektora
Ostatnio zmieniony śr gru 30, 2009 17:22 przez albert1973, łącznie zmieniany 1 raz.
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt:
dokładnie jak pisze albert1973, ta rura nie ma nic wspólnego z ogrzewaniem samochodu. W pierwszej kolejności sprawdź termostat jak jest ok to sprawdź czy nie masz zapowietrzonego układu. Jak układ jest odpowietrzony i nie grzeje to w miejsce zaworków znajdujących się na rurkach od nagrzewnicy wstaw kawałki rurek jak to nie pomoże to jeszcze do sprawdzenia klapka w mieszalniku ta od ciepło/zimno jak jest cała to wymiana nagrzewnicy.
Mosiek
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
skorzystam z okazji i zapytam:mosiek2206 pisze:Jak układ jest odpowietrzony i nie grzeje to w miejsce zaworków znajdujących się na rurkach od nagrzewnicy wstaw kawałki rurek
jak wyglądają te zaworki na rurach od nagrzewnicy? rzucają się w oczy?
patrzyłem u mnie (też nieco słabo grzeje), węże obydwa gorące, że dotknąć ledwo się da, a grzeje lepiej dopiero na wyższych obrotach.
Rury kończą się na ścianie działowej (z zaciskami) i nie widziałem tam nic specjalnego - dlatego chciałbym się upewnić jak te zaworki wyglądają.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Dedi_S
- Użytkownik
- Kontakt:
Jak nie będziesz miał tej rurki od kolektora albo jest dziurawa jak sito to może Ci więcej palić i przerywać na zimnym silniku itp. Tak jak piszą nie jest ona odpowiedzialna za ogrzewanie w samochodzie to nie maluch
sprawdź termostat, a później weź się za nagrzewnicę.
sprawdź termostat, a później weź się za nagrzewnicę.
Zanim coś napiszesz i doradzisz to pomyśl bo możesz innych narazić na koszty.
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt:
chester_83, w twoim przypadku pozostaje sprawdzić klapkę ciepło/zimno w mieszalniku jeżeli jest w dobrym stanie to wymienić nagrzewnice albo przynajmniej wypłukać. Gdzieś kiedyś wyczytałem ze dobry do płukania jest elektrolit zalewasz chłodniczkę elektrolitem i zostawiasz na jakąś godzinę potem płuczesz gorącą wodą. Ja osobiście tego nigdy nie robiłem ale jak chcesz to możesz sprobować elektrolit jest tani chyba w okolicach 5zł za litr.
Mosiek