Porada dotycząca założenia krańcówek w drzwiach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Porada dotycząca założenia krańcówek w drzwiach
Witam,
Wpadłęm na pomysł by założyć w swoim Golfie oświetlenie w drzwiach na tapicerce takie jakie są m.in. w Audi.
Szukałem na forum ale chyba jednak nikt takiego tamatu nie założył z poradą jak samodzielnie można coś takie zamontować w swoim aucie.
Chciałbym sie dowiedzieć jak można coś takowego zrobić? Ma ktoś jakiś pomysł krok po kroku jak to wykonać? Będe wdzięczny za wskazówki.
Wpadłęm na pomysł by założyć w swoim Golfie oświetlenie w drzwiach na tapicerce takie jakie są m.in. w Audi.
Szukałem na forum ale chyba jednak nikt takiego tamatu nie założył z poradą jak samodzielnie można coś takie zamontować w swoim aucie.
Chciałbym sie dowiedzieć jak można coś takowego zrobić? Ma ktoś jakiś pomysł krok po kroku jak to wykonać? Będe wdzięczny za wskazówki.
Chodzi ci o kopertówki?
Były nawet takie w mk3 montowane seryjnie w niektórych wersjach.
Generalnie wydaje mi się, zę najławtwiej będzie podłączyć się pod oświetlenie kabiny, wtedy kopertówki bedą zapalały się wraz z otwarciem drzwi.
Poszukaj na forum o podłączaniu kopertówek napewno coś było już na ten temat.
Były nawet takie w mk3 montowane seryjnie w niektórych wersjach.
Generalnie wydaje mi się, zę najławtwiej będzie podłączyć się pod oświetlenie kabiny, wtedy kopertówki bedą zapalały się wraz z otwarciem drzwi.
Poszukaj na forum o podłączaniu kopertówek napewno coś było już na ten temat.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- jasne, wszystkie będą się zapalały, przy otwarciu jednych drzwi - to trochę głupie będzie... Każdy styk w drzwiach ma trzy kabelki - podłącz się z każdą lampka do przewody brązowo-żółtego z danej krańcówki i będzie ok. Drugi kabelek od lampki do +12V.Marioo pisze:Generalnie wydaje mi się, zę najławtwiej będzie podłączyć się pod oświetlenie kabiny, wtedy kopertówki bedą zapalały się wraz z otwarciem drzwi.
- Paweł Marek
- V.I.P.
lomnica,
szukasz takich lampek, np oryginałów od vento lub innego auta, wycinasz odpowiednie otwory. Jeden z przewodów każdej lampki musisz dać do stałego plusa, drugi do styku w krańcówce danych drzwi, przy czym ma to być styk który jest wolny, albo ma podpięty już kabel brązowo żółty (każda krańcówka ma 3 styki nie dwa) i cieszysz się oświetleniem tylko i wyłącznie w drzwiach które otworzysz
[ Dodano: Czw Lis 26, 2009 5:23 pm ]
A tak to wygląda w oryginale w moim Vento, zobacz jaki masz kształt tapicerki drzwi, kieszenie żebyś to ładnie wkomponował.
[ Dodano: Czw Lis 26, 2009 5:28 pm ]
I lamki z allegro, identyczne jak moje
http://www.allegro.pl/item832018906_lam ... 47411.html
szukasz takich lampek, np oryginałów od vento lub innego auta, wycinasz odpowiednie otwory. Jeden z przewodów każdej lampki musisz dać do stałego plusa, drugi do styku w krańcówce danych drzwi, przy czym ma to być styk który jest wolny, albo ma podpięty już kabel brązowo żółty (każda krańcówka ma 3 styki nie dwa) i cieszysz się oświetleniem tylko i wyłącznie w drzwiach które otworzysz
[ Dodano: Czw Lis 26, 2009 5:23 pm ]
A tak to wygląda w oryginale w moim Vento, zobacz jaki masz kształt tapicerki drzwi, kieszenie żebyś to ładnie wkomponował.
[ Dodano: Czw Lis 26, 2009 5:28 pm ]
I lamki z allegro, identyczne jak moje
http://www.allegro.pl/item832018906_lam ... 47411.html
Ostatnio zmieniony czw lis 26, 2009 18:24 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 3 razy.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Paweł Marek
- V.I.P.
lomnica, lampka ma dwa styki. Dorabiasz do nich kable na końcu odpowiednie wsówki. To gdzie je podłaczysz, czy w drzwiach czy też będziesz musiał je wyprowadzić z drzwi i podłączyć poza nimi zalezy od tego czy masz już jakieś urządzenia elektryczne w drzwiach. Więc napisz czy masz centralny zamek i elektryczne szyby. Jeśli tak to będzie łatwiej
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Witaj,Paweł Marek pisze:lomnica, lampka ma dwa styki. Dorabiasz do nich kable na końcu odpowiednie wsówki. To gdzie je podłaczysz, czy w drzwiach czy też będziesz musiał je wyprowadzić z drzwi i podłączyć poza nimi zalezy od tego czy masz już jakieś urządzenia elektryczne w drzwiach. Więc napisz czy masz centralny zamek i elektryczne szyby. Jeśli tak to będzie łatwiej
tak mam centralny zamek. Jesli to coś da to jest on pneumatyczny.
- Paweł Marek
- V.I.P.
w wiązce wchodzącej do drzwi znajdziesz więc kabel czerwono biały lecący do zamka, albo dwa takie kable nawet, z niego możesz wziąć plus do lamki. A minus - niestety prawdopodobnie bedziesz musiał wyprowadzić kabel przez złączkę do drzwi i wrócić nim w progu w tył do krańcówki i podłączyć jak napisałem na początku. Jednak zerknij najpierw na krańcówkę, wyciąg ją, jeśli ma 3 kable to ten brązowo żółty od niej znajdziesz dochodzący w okolice przedniego słupka drzwi po obu stronach i tam wówczas będzie bliżej, będzie się kończył prawdopodobnie pojedyńczą nie podłączoną wtyczką. Gdybyś miał szyby elektryczne to ten kabel dochodziłby do slniczka szyby i miałbyś bliziutko a tak niestety wiecej pracy
- Paweł Marek
- V.I.P.
sory ale czwarty raz już to piszę: do styku krańcówki (włącznika) w słupku drzwi, tego który albo jest wolny albo ma już podpięty kabel brązowo żółty. Styki tam w krańcówce sa trzy, jeden ma kabel brązowy, drugi brązowo biały a ten trzeci jest dla lamnki
-
- Nowicjusz
Mógłbyś jeszcze wyjasnić szerzej tę kwestię?Paweł Marek pisze:Gdybyś miał szyby elektryczne to ten kabel dochodziłby do slniczka szyby i miałbyś bliziutko a tak
Chodzi mi o to, że planuję podobny zabieg i posiadam m.in. szyby elektryczne.
Dlaczego ten kabelek z krańcówki ma iść do silniczka szyby (i czy dalej to jest brązowo-żółty)?
- Andrzej4286
- TYLKO VW
witam ma ktos moze dokladniejsze zdjecia jak wyglada ta kopertowka w drzwiach chodzi mi o to jak to wyglada w kieszeni??i czy ma ktos orginalne i czy mogl by zmierzyc odleglosci jakie sa do konca kieszeni i wysokosc na jakiej jest. byl bym bardzo wdzieczny za te info pozdrawiam
Moje BYŁE Wozidło viewtopic.php?f=89&t=420620" onclick="window.open(this.href);return false;
Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;
Nowy Nabytek Golf 6 Black Pearl viewtopic.php?f=94&t=600316" onclick="window.open(this.href);return false;
- Paweł Marek
- V.I.P.
Andrzej4286, tu widać http://www.allegro.pl/item861408844_usz ... a_mk3.html
jeśli nie wystarczy to moge zrobić fotke na wprost w swoich, jeśli chcesz przypomnij jutro
jeśli nie wystarczy to moge zrobić fotke na wprost w swoich, jeśli chcesz przypomnij jutro