problem z parującymi szybami w golfie 3, prosze o pomoc
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z parującymi szybami w golfie 3, prosze o pomoc
juz od jakiegoś czasu dłuższa jazda moim golfem jest udręką wszystko przez parujace szyby. nieustanie zaparowane szyby strasznie utrudniają jazde.... cięzko przychodzi oceniniie odległości, skupienie sie na tym co dzieje sie na drodze przede wszystkim dlatego ze tego nie wiedać lub ze wszdlędu na podejmowane próby (zresztą mało efektywne) przynajmniej chwilowego usunięcia pary z szyby. mysle ze kazdy z Was wie co to znaczy mieć pare na szybie dlatego nie ma sensu o tym wiecej pisać.
problem polega na tym ze szyby zaczynają naprawde mocno parować kiedy ustawi sie na nie wetylacje. zauwazyłem ze ta właśnie wetylacja działa odwrotnie proporcjonalnie do tego jakie stawia sie przed nią oczekiwania (przynajmniej w zakresie odparowywania szyb). początkowo myslałem ze wystarczy wymienić filtr 'kabinowy' (chyba tak sie nazywa),zdiąłem więc podszybie po czym zobaczyłem ze filtr rzeczywiście jest dość brudny. wyjąłem go więc i włączyłem dmuchawe w celu sprawdzenia czy coś uległo zmianie (tak aby powietrze na 100% nie było prze nic blokowane). mimo wszystko okazało sie ze po chwili szyba była zaparowana czyli problem nie jest spowodowany filtrem.
Kiedyś ten golf nalezał do mojego Ojca. Raz miał problem z parowaniem szyb jednak po wymianie filtra kabinowego wszystko było dobrze. problem wrócił sie niedawno i to ze zdwojona siłą i jak widać w troche innej formie.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale samochód ten jakieś 9 miesięcy temu przechodził remont blacharski (usuwane były ślady rdzy) jedanak raczej mało prawdopodobne zeby coś zostało uszkodzone. następnie przez pół roku golf stał w garazu poniewaz rodzice kupili sobie inne auto (tez golfa tylko tdi ), a ja jeszcze nie miałem prawa jazdy.
zastanawiam się nad wymianą nagrzewnicy. jak myslicie moze to przynieśc jakiś pozytywny efekt?
liczę na waszą pomoc
problem polega na tym ze szyby zaczynają naprawde mocno parować kiedy ustawi sie na nie wetylacje. zauwazyłem ze ta właśnie wetylacja działa odwrotnie proporcjonalnie do tego jakie stawia sie przed nią oczekiwania (przynajmniej w zakresie odparowywania szyb). początkowo myslałem ze wystarczy wymienić filtr 'kabinowy' (chyba tak sie nazywa),zdiąłem więc podszybie po czym zobaczyłem ze filtr rzeczywiście jest dość brudny. wyjąłem go więc i włączyłem dmuchawe w celu sprawdzenia czy coś uległo zmianie (tak aby powietrze na 100% nie było prze nic blokowane). mimo wszystko okazało sie ze po chwili szyba była zaparowana czyli problem nie jest spowodowany filtrem.
Kiedyś ten golf nalezał do mojego Ojca. Raz miał problem z parowaniem szyb jednak po wymianie filtra kabinowego wszystko było dobrze. problem wrócił sie niedawno i to ze zdwojona siłą i jak widać w troche innej formie.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale samochód ten jakieś 9 miesięcy temu przechodził remont blacharski (usuwane były ślady rdzy) jedanak raczej mało prawdopodobne zeby coś zostało uszkodzone. następnie przez pół roku golf stał w garazu poniewaz rodzice kupili sobie inne auto (tez golfa tylko tdi ), a ja jeszcze nie miałem prawa jazdy.
zastanawiam się nad wymianą nagrzewnicy. jak myslicie moze to przynieśc jakiś pozytywny efekt?
liczę na waszą pomoc
dobrze pisze, ale zanim zaczniesz dobierać sie do nagrzewnicy to postaraj się dokładnie auto wysuszyć np: farelką, pisałeś ze masz garaż to idealne miejsce do takich robót, ja miałem dość podobny problem i 4 godzinne suszenie pomogło z tym że wyjąłem dywaniki i skierowałem farelki w str. podłogi, aha jeżeli sie zdecydujesz tak zrobic to nie zapomni uchylić min. szybki by parująca wilgoć miała ujście, to nic nie kosztuje a moze zaoszczędzisz sobie dużo robotybodzio_j pisze:Zrób próbę z zimnym powietrzem. Jeśli okaże się, że szyby odparowują to sprawdź nagrzewnicę czy nie ma wycieku. Czasem jeśli tak jest to osad na szybie jest nieco tłustawy i można wyczuć specyficzny zapach.
i właśnie jeszcze na to zwróć uwagęinek01 pisze:Ok, wymieniles filtr, a sprawdzales za jakis czas czy nie jest wilgotny ?
...
z tego wynika, że to raczej nie filtr. Aby się upewnić wyjmij go zupełnie i zobacz jaki bedzie efekt. A suszenie auta to dobry pomysł, tym bardziej, że dość długo stało.kacper87 pisze:wyjąłem go więc i włączyłem dmuchawe w celu sprawdzenia czy coś uległo zmianie (tak aby powietrze na 100% nie było prze nic blokowane). mimo wszystko okazało sie ze po chwili szyba była zaparowana czyli problem nie jest spowodowany filtrem.
-
- Forum Master
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=88564330
Cena nie jest wysoka. Jeśli masz jakieś pojęcie o mechanice to wymienisz, chociaż jest trochę roboty. Nie wiem ile może "krzyknąć" mechanik.
Cena nie jest wysoka. Jeśli masz jakieś pojęcie o mechanice to wymienisz, chociaż jest trochę roboty. Nie wiem ile może "krzyknąć" mechanik.