Czujnik położenia przepustnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czujnik położenia przepustnicy
Od pewnego czasu strasznie był mułowaty.Kable,swiece,kopułka,wszystkie filtry wymienione.Podłączyłem pod VAGA i wyskoczyły dwa błędy;CZujnik położenia przepustnicy,Kontrola dodawania mieszanki.Skasowaliśmy błedy i po kolejnym skanowaniu wszystko ok.Auto naprawde odżyło miało kopa i moc.Niestety po dwóch dniach odpalam ruszam a tu znowu zamula.Jak myslicie czy ten czujnik jest do wymiany i jaka jest jego cena.A może to cos innego,zastanawiam sie nad tym drugim błędem Kontrola Dodawania Mieszanki.Prosze o pomoc moze ktos miał podobny problem.Mam juz dosyć.
Ostatnio zmieniony ndz mar 16, 2008 17:16 przez Klikuś, łącznie zmieniany 1 raz.
miałem podobne objawy w passacie i diagnoza ta sama, sam czujnik to potencjometr z wyłącznikiem, w momencie dodania obrotów wyłącznik informuje sterownik, że skończył się bieg jałowy i należy wzbogacić mieszankę itd itd
element ten jest [zasadniczo] nierozbieralny a tym samym nienaprawialny, zanim jednak zaczniesz szukać nowego, proponuję zmierzyć rezystancję na poszczególnych pinach, niewykluczone, że masz sprawny potencjometr ale gdzieś przetarte przewody
element ten jest [zasadniczo] nierozbieralny a tym samym nienaprawialny, zanim jednak zaczniesz szukać nowego, proponuję zmierzyć rezystancję na poszczególnych pinach, niewykluczone, że masz sprawny potencjometr ale gdzieś przetarte przewody
znam ludzi co czyscili potencjometr(siebie tez) nie problem wyczyscic tam gorzej z ustawieniem go spowrotem,podpinalem miernik pod przewody i jazda(trzeba znac napiecie przy schowanym calkowicie silniku krokowym i przy zapalonym silniku potem mozolna regulacja ale jak niewiesz jak nie probuj nawet odkrecac srub z potencjometra)
można kupić sam czujnik(ale tylko używany) i jest to element rozbieralny u mnie na 2 srubki w sklepie mozna kupić tylko cały wtrysk za 2 tyś zł
najlepiej kupić używany czujnik na allegro i sprawdzic czy pomogło, jak nie to zawsze mozna sprzedać dalej.
regulacja (samemu ) nie jest aż taka trudna wystarczy na zapalonym silniku tym trochę pokręcić tak zeby silnik odpowiednio pracował
najlepiej kupić używany czujnik na allegro i sprawdzic czy pomogło, jak nie to zawsze mozna sprzedać dalej.
regulacja (samemu ) nie jest aż taka trudna wystarczy na zapalonym silniku tym trochę pokręcić tak zeby silnik odpowiednio pracował
Re: [MK3]Czujnik położenia przepustnicy
Klikuś pisze:Od pewnego czasu strasznie był mułowaty.Kable,swiece,kopułka,wszystkie filtry wymienione.Podłączyłem pod VAGA i wyskoczyły dwa błędy;CZujnik położenia przepustnicy,Kontrola dodawania mieszanki.Skasowaliśmy błedy i po kolejnym skanowaniu wszystko ok.Auto naprawde odżyło miało kopa i moc.Niestety po dwóch dniach odpalam ruszam a tu znowu zamula.Jak myslicie czy ten czujnik jest do wymiany i jaka jest jego cena.A może to cos innego,zastanawiam sie nad tym drugim błędem Kontrola Dodawania Mieszanki.Prosze o pomoc moze ktos miał podobny problem.Mam juz dosyć.
Przetarte kable panowie. Sprawdzić drożność kabli pomiedzy komputerkiem a czujnikami. Objaw komputer odczytuje błedne dane z czujników. Problem powinien nasilac się kiedy jest mokro na dworze, choć nie musi. Miałem to samo. wymiana wszytskiego nie pomogła, komputer nawet nie odzytywał błedów, palenie było jak w ruskim czołgu z 20/100l . U mnie przetarcie przewodów sądy lambda a elektrozaworem do filtra weglowego. Techniczny objaw był taki że przepustnica otwierała się za słabo w porównaniu do podawanej dawki z wtrysku. Efekt nie wchodzenie na obroty, mułowanie, dymienie, i głośna praca. Może w czymś pomogłem, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony ndz mar 16, 2008 15:04 przez pmalika, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie ma dobrych mechaników. Najlepszymi mechanikami jesteśmy sami...