golf Mk2 problem z cieknącą skrzynią biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
golf Mk2 problem z cieknącą skrzynią biegów
witam! proszę o pomoc... w zeszłe wakacje pojawił mi się wyciek oleju ze skrzyni biegów. skrzynia ciekła na sprzeęgło. po wymianie simeringu i łożysk w skrzyni problem zniknął. na początku roku akademickiego pojawił się wyciek na pół oś (tą dłuższą) udałem się do mechanika który wymienił uszczelniacz razem z uszczelką pod miską. wszystko było ok przez tydzień... wróciłem do mechanika który znów wymienił ten sam simering. mimo dwukrotnej wymiany dalej kapie. niestety z dnia na dzień zostawiam coraz większą plamę oleju na miejscu gdzie parkuje. jak można próbować sobie radzić z tym wyciekiem? no bo 3 wymioana simeringu chyba niewiele pomoże.
Ostatnio zmieniony wt gru 22, 2009 09:08 przez sito_89, łącznie zmieniany 1 raz.
Zależy skąd dokładnie jest wyciek, czy jak pisze bongo z wyrobionego gniazda simmeringu, czy też spomiędzy simmeringu i flanszy półosi - wtedy wyrobiona (wytarta) może być flansza w miejscu styku z simmeringiem. Ja miałem jeszcze taki przypadek, że wyskoczył mi kapsel zaślepiający flanszę od strony przegubu - olej ze skrzyni lał się do niego i wyciekał na łączeniu przegubu z flanszą.
Mechanik który to robił powinien coś zauważyć. Może zakłada Ci jakieś dziadowskie simmeringi? Może warto podjechać do innego lub w miarę możliwości wziąć się za to samemu?
Mechanik który to robił powinien coś zauważyć. Może zakłada Ci jakieś dziadowskie simmeringi? Może warto podjechać do innego lub w miarę możliwości wziąć się za to samemu?