golf Mk2 problem z cieknącą skrzynią biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

sito_89
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

golf Mk2 problem z cieknącą skrzynią biegów

Post autor: sito_89 » pn gru 21, 2009 17:35

witam! proszę o pomoc... w zeszłe wakacje pojawił mi się wyciek oleju ze skrzyni biegów. skrzynia ciekła na sprzeęgło. po wymianie simeringu i łożysk w skrzyni problem zniknął. na początku roku akademickiego pojawił się wyciek na pół oś (tą dłuższą) udałem się do mechanika który wymienił uszczelniacz razem z uszczelką pod miską. wszystko było ok przez tydzień... wróciłem do mechanika który znów wymienił ten sam simering. mimo dwukrotnej wymiany dalej kapie. niestety z dnia na dzień zostawiam coraz większą plamę oleju na miejscu gdzie parkuje. jak można próbować sobie radzić z tym wyciekiem? no bo 3 wymioana simeringu chyba niewiele pomoże.
Ostatnio zmieniony wt gru 22, 2009 09:08 przez sito_89, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » pn gru 21, 2009 20:09

sito_89, pewnie skrzynia jest już wyjechana,czyli gniazda gdzie simering siedzi.Z tąd te wycieki...

sito_89
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sito_89 » wt gru 22, 2009 08:49

Można temu jakoś zaradzić czy muszę szukać nowej skrzyni?

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » wt gru 22, 2009 13:03

Zależy skąd dokładnie jest wyciek, czy jak pisze bongo z wyrobionego gniazda simmeringu, czy też spomiędzy simmeringu i flanszy półosi - wtedy wyrobiona (wytarta) może być flansza w miejscu styku z simmeringiem. Ja miałem jeszcze taki przypadek, że wyskoczył mi kapsel zaślepiający flanszę od strony przegubu - olej ze skrzyni lał się do niego i wyciekał na łączeniu przegubu z flanszą.
Mechanik który to robił powinien coś zauważyć. Może zakłada Ci jakieś dziadowskie simmeringi? Może warto podjechać do innego lub w miarę możliwości wziąć się za to samemu?

piteR-ek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: piteR-ek » wt gru 22, 2009 18:35

Jak bedzie mocno wyterte przez simerringi te flansze to nowy simerring troszke plycej osadz

sito_89
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: sito_89 » wt gru 22, 2009 20:02

myślę że jak się cieplej zrobi to sam się za to zabiorę. może kuzyn mi pomoże... dzięki. jak coś to jeszcze będę pytał. pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”