Climatronik nie steruje prędkościa wentylatorów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- wistul
- Nowicjusz
- Kontakt:
Climatronik nie steruje prędkościa wentylatorów
Witam, w moim golf IV 1.8 rok 1998 climatronik nie steruje prędkoscia wentylatorów. Dla przykładu jak dam np temp 28 z 22 to prędkosc nawiewu sie nie zmienia, zostaje taka sama. W czym moze byc problem ? (temperatura płynu juz około 70-80 stopni) climatronik chyba powinien zwiększyć predkosc nawiewu w celu dogrzania racja ?
Od kąd kupiłem auto to nie zauwazylem aby predkosci nawieu sie zwiększała bądź malała..
Od kąd kupiłem auto to nie zauwazylem aby predkosci nawieu sie zwiększała bądź malała..
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 01:12 przez wistul, łącznie zmieniany 3 razy.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
A jest w trybie AUTO?, bo tylko w tym trybie zwiększy szybkość. Tak jest np. u mnie Golf 3 '96r
Przy ustawieniu na Manual czyli bez napisów - szybkość nie rośnie.
Sprawdzę jeszcze w drodze rano i po południu napiszę; zaciekawiło mnie to.
Przy ustawieniu na Manual czyli bez napisów - szybkość nie rośnie.
Sprawdzę jeszcze w drodze rano i po południu napiszę; zaciekawiło mnie to.
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 02:57 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
przecież szybkość nawiewu steruje się innymi przyciskami jak temperatura ... Co ma ustawienie temperatury do szybkości nawiewu szybkość wentylatorów sterujesz strzałkami po lewej jedna ma strzałkę w dół druga w górę. Zwiększysz temperaturę i po jakimś czasie się taka zrobi ... jak chcesz żeby to szybciej się stało włączasz na max nawiew i tyle. Normalna rzecz że po zwiększeniu temperatury ci nie wzrasta prędkość wentylatora. Weź sobie pomyśl w drugą stronę jest ci za gorąco i chcesz ustawić na 18 i co ?? wentylatory mają ci zacząć woniej działać bo zmniejszyłeś temperaturę ?? a przecież chcesz chłodnego powietrza ...
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 03:37 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
ano ma, jeżeli ustawisz temperaturę która sporo różni się od aktualnej w aucie to wiatrak przyspieszy...przynajmniej u mnie tak jest.poolak2006 pisze:Co ma ustawienie temperatury do szybkości nawiewu
Jeżeli zmniejszysz np z 22 na 18 a w aucie jest 18 to tak właśnie powinno być...latem jak w aucie jest powiedzmy 25 stopni i zmienisz z 24 na 18 to wiatrak powinien przyspieszyć...tak u mnie działa Climatronicpoolak2006 pisze:wentylatory mają ci zacząć woniej działać bo zmniejszyłeś temperaturę ??
-
- Forum Master
jak z ECON (ma mały nawiew) na AUTO wrzucę to liczba kresek prędkości mi rośnie ale jak zmniejszę obroty ręcznie to się zmniejszają obroty. Jak na ECON mam na na maxa nawiew i włączę AUTO to obroty zmniejszają się ale jak zwiększę czy też zmniejszę kreski to reaguje na to... Ale jak jest na AUTO i tylko temperaturę zmienię to jakoś nie widzę żeby coś się działo.
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 13:10 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.
- wistul
- Nowicjusz
- Kontakt:
no właśnie a u mnie w trybie AUTO czy ECO tak nie ma. Proszę o rady dodam ze VAG nie ma zadnych błedów w klimie oprócz:Qto pisze: ano ma, jeżeli ustawisz temperaturę która sporo różni się od aktualnej w aucie to wiatrak przyspieszy...przynajmniej u mnie tak jest.
4fa - Nastawnik klapy spiętrzającej - V71
spróbuje jeszcze zrobic samodiagnoze klimy..
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 19:56 przez wistul, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
No więc pojeździłem i posprawdzałem.
Tryb AUTO to osobna sprawa, tam przyciskiem szybkości ustawia się maksymalną prędkość wiatraka (bo np. chcemy słuchać radyjka i zbyt duża mogłaby nam przeszkadzać) a urządzenie sobie samo zmniejsza prędkość po dojściu do żądanej temperatury, pomimo niezmiennej ilości kresek na wyświetlaczu.
W innym trybie, więc ECON lub też brak napisu czyli klima z ręcznymi nastawami nadmuchu - tu też nie zmienia się ilość kresek ale jest słyszalna zmiana głośności. I właśnie głośności a chyba nie prędkości - ponieważ zmienia się położenie przesłon w kanałach, musi się zmieniać dźwięk i może nam wydaje się, że prędkość się zmienia. Tak to dziś subiektywnie odczułem,
Tryb AUTO to osobna sprawa, tam przyciskiem szybkości ustawia się maksymalną prędkość wiatraka (bo np. chcemy słuchać radyjka i zbyt duża mogłaby nam przeszkadzać) a urządzenie sobie samo zmniejsza prędkość po dojściu do żądanej temperatury, pomimo niezmiennej ilości kresek na wyświetlaczu.
W innym trybie, więc ECON lub też brak napisu czyli klima z ręcznymi nastawami nadmuchu - tu też nie zmienia się ilość kresek ale jest słyszalna zmiana głośności. I właśnie głośności a chyba nie prędkości - ponieważ zmienia się położenie przesłon w kanałach, musi się zmieniać dźwięk i może nam wydaje się, że prędkość się zmienia. Tak to dziś subiektywnie odczułem,
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
ja jednak sądzę że to prędkość się zmienia...w czwartek postaram się to zaobserwować dokładniejZico63b pisze:I właśnie głośności a chyba nie prędkości
No to na pewno nie ma nic wspólnego...mój V71 od roku leży na biurku i klima działa poprawniewistul pisze:Nie działa ustawilem na obieg otwarty ręcznie i tak zostawiłem. Ale to nie ma nic wspólnego