Termostat albo i gorzej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Termostat albo i gorzej
Czy termostat może być winny za zamarzanie miksera od gazu az po sam filtr (jazda na gazie temp. silnika wskazywala prawie 100 stopni) i za gotowanie się wody oraz jej ubywanie w zbiorniczku wyrównawczym?? Dodam iż obieg wody chyba jest poniewaz po otwarciu korka z górnego wężyka przepływa woda do zbiorniczka czyli wykluczam pompe wody, czytałem inne tematy i sprawdzalem czy po rozgrzaniu silnika dolny waz od chlodnicy jest zimny, no i tak właśnie było górny gorący a dolny zimny, rozgrzewalem do OK 70 stopni, dobrze to robiłem?
Jestem mało obeznany w tych sprawach i proszę o pomoc
Jestem mało obeznany w tych sprawach i proszę o pomoc
a nie wymieniałeś płynu w ostatnim czasie ? , na bank brak obiegu przez parownik, możliwe że płyn popłynął przez nagrzewnicę a w parowniku zostało powietrze. Odpowietrz popuszczając opaski zaciskowe na wężu od parownika (wystarczy na górnym wężu) jak powietrze ucieknie to powinien obieg być. Sprawdź też czy działa ci ogrzewanie. być może masz zapchany wężyk odpowietrzający (ten cieńki co idzie do zbiorniczka) i przez to mały obieg jest zapowietrzony i się gotuje. Jak poodpowietrzasz wszystko to nie przełączaj na gaz tylko sprawdź najpierw czy węże od nagrzewnicy i parownika robią się ciepłe, jak tak to obieg jest i można jechać.
Powodzenia
Powodzenia

Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Reduktor z reguły jest zasilany z węży, ktore idą do nagrzewnicy i nie powinien zamarznąć nawet jeśli termostat sie nie otworzy i za mało rozgrzewałes bo termostat otwiera sie przy 87 stopn
dokładnie chodziło o reduktor zmylił mnie pierwszy post
dokładnie chodziło o reduktor zmylił mnie pierwszy post
Ostatnio zmieniony pt gru 11, 2009 19:09 przez Jesionvr6, łącznie zmieniany 1 raz.

-
- Gadatliwa bestia
a właśnie, dodam iż brak ogrzewania, dmucha zimnym powietrzem,
[ Dodano: 11 Gru 2009 22:00 ]
aa i kurka, nie dolewalem płynu ani nie spuszczalem którego razu po prostu zagotowalo mi wode i czesc wody wywaliło ze zbiorniczka
[ Dodano: 11 Gru 2009 22:27 ]
no i co jeszcze mogę powiedzieć, odpaliłem go wczoraj na benzynie po zalaniu płynu i woda się zagotowała, ale nie sprawdzalem czy dolny waz od chlodnicy jest cieply czy zimny bo nie czytalem przed tym tego forum, wentylator sie wlaczyl jakos przy 100 stopniach, dwa węże które idą pod maske przy podszybiu(sadze ze sa to weze od nagrzewnicy) sa gorace, nie sprawdzalem po zalaniu płynu czy parownik marznie, poniewaz chcialem zeby na benie odpowietrzyl sie troszke uklad, no i zaczela mi sie gotowac ta woda no i popadłem w desperacje nie wiem co mam robić
no i przy tak wysokiej temperaturze ogrzewanie dmuchało zimnym
[ Dodano: 11 Gru 2009 22:00 ]
aa i kurka, nie dolewalem płynu ani nie spuszczalem którego razu po prostu zagotowalo mi wode i czesc wody wywaliło ze zbiorniczka
no i co jeszcze mogę powiedzieć, odpaliłem go wczoraj na benzynie po zalaniu płynu i woda się zagotowała, ale nie sprawdzalem czy dolny waz od chlodnicy jest cieply czy zimny bo nie czytalem przed tym tego forum, wentylator sie wlaczyl jakos przy 100 stopniach, dwa węże które idą pod maske przy podszybiu(sadze ze sa to weze od nagrzewnicy) sa gorace, nie sprawdzalem po zalaniu płynu czy parownik marznie, poniewaz chcialem zeby na benie odpowietrzyl sie troszke uklad, no i zaczela mi sie gotowac ta woda no i popadłem w desperacje nie wiem co mam robić
no i przy tak wysokiej temperaturze ogrzewanie dmuchało zimnym
jak dmucha zimne to na 90% powietrze tam siedzi. Jeżeli siedzi też w parowniku to przez to się gotuje bo nie ma obiegu. Skoro wentylator sie włączył to termostat otwiera.. na moje oko jest gdzieś problem z odpowietrzeniem. Przeczyść tą cieńką rurke co idzie do zbiorniczka, może jakieś paprochy tam siedzą i powietrze nie ucieka.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae