[mk2]ELEKTRYKU!!! POMOCY!!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
U mnie w MK1 to samo się działo i wystarczyło że wyczyściłem klemy "na błysk" i zmieniłem (to juz innym razem musiałem) mase ktora łączy skrzynie z buda. Z tym że u mnie to chyba przeróbka wczesniejszego właściciela była, ale pomoglo.
QURA
Zyskujesz szacunek i dziekujesz za pomoc wciskajac "POMOGŁ" a ja zbieram punkcika. :)
Zyskujesz szacunek i dziekujesz za pomoc wciskajac "POMOGŁ" a ja zbieram punkcika. :)
zapaliłem na pych, zrobiłem ok. 25 km z pracy do domu i rzeczywiście zapalił może 4-6 razy, a potem już nicpiotrek1313 pisze:a jak np zapalisz na pych i nagrzejesz silnik tak ze pod maska bedzie goraco to jak zgasisz to bedzie palil?
Tymczasem wyjąłem już rozrusznik spod maski, wyjąłem szczotki, mają od 5mm do 9mm i widać, że są starte nierównomiernie. Wiem, że to głupie pytanie, ale jako laik muszę je zadać; rozumiem, że w sklepie dostanę cały szczotkotrzymacz, tak?
Poza tym, kiedy pokręcę za głowicę to są znaczne luzy i wszystko chodzi jakoś ciężko, czy to normalne?
Kolejna kwestia to koszty; nie wiem ile kosztują szczotki, ale np. elektrowłącznik to koszt ok. 70-85 zł, więc może najlepiej byłoby oddać tego dziadka do regeneracji? Zastanawiam się poprostu czy jest sens dłubać się samemu...?
- piotrek1313
- Użytkownik
Jak podlubiesz sam to bedziesz mial to czego nie bedzie mial ten co odda jakis manel do regeneracji - SATYSFAKCJE
Poza tym to jestem zdania, ze im wiecej grzebiesz sie sam tym wiecej wiesz o swoim autku
Jezeli masz troche czasu to go po prostu rozbierz, kup to co zuzyte i zloz do kupy sam - przynajmniej bedziesz wiedzial na czym jezdzisz. Czesto cena regenracji jest nizsza niz koszt wszystkich potrzebnych do niej czesci, wiec wiadomo co sie mozna po tym spodziewac
Mozesz ew rozebrac rozrusznik i wziac go w kawalkach do jakiegos sklepu, gdzie sprzedajacy powie ci co musisz kupic, zeby bylo dobrze. U mnie jest np specjalny sklep boscha, w ktorym dostaniesz wszystkie czesci do rozrusznikow i alternatorow, mozesz poszukac u siebie czegos takiego.
A tak w ogole to:

Poza tym to jestem zdania, ze im wiecej grzebiesz sie sam tym wiecej wiesz o swoim autku

Jezeli masz troche czasu to go po prostu rozbierz, kup to co zuzyte i zloz do kupy sam - przynajmniej bedziesz wiedzial na czym jezdzisz. Czesto cena regenracji jest nizsza niz koszt wszystkich potrzebnych do niej czesci, wiec wiadomo co sie mozna po tym spodziewac

Mozesz ew rozebrac rozrusznik i wziac go w kawalkach do jakiegos sklepu, gdzie sprzedajacy powie ci co musisz kupic, zeby bylo dobrze. U mnie jest np specjalny sklep boscha, w ktorym dostaniesz wszystkie czesci do rozrusznikow i alternatorow, mozesz poszukac u siebie czegos takiego.
A tak w ogole to:
...blad. Elektrowlacznik to elektrowlacznik, a bendix to co innego. Bendix to "glowka", ta wystajaca czesc z rozrusznika. Ta ktora "wyskakuje" w kierunku wienca zebatego podczas krecenia rozrusznikiem. Wiem, bo sam kiedys mylilem te czesci i nie moglem dogadac sie z gosciem w sklepiemisiek10111 pisze:ten bendix to jest własnie elektrowłącznik na rozruszniku, ale za nim zaczniesz wykrecać rozrusznik to posprawdzaj połączenia przewodów przy aku i rozruszniku czy nie za śniedziały i koniecznie spr. klemy

ok niech tak bedzie(rózne nazewnictwo w sklepach też istnieje), ale z wymianą szczotek to bym się udał do warsztatu - jako że sam pisałeś że jesteś laik(bez obrazy - twoje słowa), a z tymi luzami to trzeba by wymienić panewki(tulejki)piotrek1313 pisze:A tak w ogole to:
misiek10111 napisał/a:
ten bendix to jest własnie elektrowłącznik na rozruszniku, ale za nim zaczniesz wykrecać rozrusznik to posprawdzaj połączenia przewodów przy aku i rozruszniku czy nie za śniedziały i koniecznie spr. klemy
...blad. Elektrowlacznik to elektrowlacznik, a bendix to co innego. Bendix to "glowka", ta wystajaca czesc z rozrusznika. Ta ktora "wyskakuje" w kierunku wienca zebatego podczas krecenia rozrusznikiem. Wiem, bo sam kiedys mylilem te czesci i nie moglem dogadac sie z gosciem w sklepie
[ Dodano: 06-02-28, 22:39 ]
i to jest prawidłowa decyzjawejlantf pisze:ale zanim pójdę do sklepu po części to mimo wszystko dam rozrusznik dla fachowca do diagnozy, niech sprawdzi chociaż czy trzeba wymieniać elektrowłącznik na nowy

i słowo stało się ciałem, przed chwilą odebrałem rozrusznik od speca, na szczęście elektrowłącznik jest ok. Wymiana szczotek i tulejek + konserwacja kosztowały mnie 60 zł. Ja pewnie grzebałbym się przy tym pół dnia... a fachowcowi zajęło to 2 godziny! Pozostaje jeszcze kwestia jaki to fachowiec, ale to okaże się po południu, po zamontowaniu i ewentualnym uruchomieniu silnika.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- piotrek1313
- Użytkownik