LEWETA KNOTT, PROBLEM

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
chmurapawel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

LEWETA KNOTT, PROBLEM

Post autor: chmurapawel » sob lis 21, 2009 09:07

Witam! Zakupiłem lawete KNOTT i na drugi dzień,tak patrząc na dane wpisane w dowód, zauważułem żę w rubryce L - LICZBA OSI jest 1.

Czy moge przy przerejestrowywaniu lawety powiedzieć żeby zmienili te liczbe?

Moja laweta jak i więkrzość ma 2 osie.

Laweta jest z końca 2008r i ma jeszcze przegląd na 2 lata, wiec może dlatego jeszcze nikt sie tego nie czepił, lecz za dwa lata kiedy bede robił przegląd, może czepić się tego diagnosta.

Awatar użytkownika
marcin.w
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: marcin.w » sob lis 21, 2009 09:23

L - LICZBA OSI jest 1.
chmurapawel pisze:Moja laweta jak i więkrzość ma 2 osie
I tak ma być,jeżeli osie nie są oddalone od siebie więcej jak 1m to traktowane to jest jako jedna oś.Tak stoi w przepisach.

Awatar użytkownika
chmurapawel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: chmurapawel » sob lis 21, 2009 09:45

Kurde fajnie by było bo już sie zaczynałem martwić. Musze u kogoś innego to zobaczyć.

greg

Post autor: greg » sob lis 21, 2009 10:43

Dz.U.103 poz1085 z 30-04-2005r.
§ 4. 1. Przez oś pojedynczą rozumie się oś oddaloną od osi sąsiedniej o więcej niż 1,8 m lub dwie sąsiednie osie oddalone od siebie o mniej niż 1 m, a przez oś wielokrotną - zespół złożony z dwóch lub więcej osi, zwanych "osiami składowymi", w którym odległość między sąsiednimi osiami składowymi jest nie mniejsza niż 1 m i nie większa niż 1,8 m.
2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do motocykli, motorowerów, samochodów osobowych i ciągników rolniczych.
3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy przed dniem wejścia w życie rozporządzenia, dla których przez oś pojedynczą rozumie się oś oddaloną od osi sąsiedniej o więcej niż 2 m lub dwie sąsiednie osie oddalone od siebie o mniej niż 1 m, a przez oś wielokrotną - zespół złożony z dwóch lub więcej osi, zwanych "osiami składowymi", w którym odległość między sąsiednimi osiami składowymi jest nie mniejsza niż 1 m i nie większa niż 2 m.

A nacisk skoro określasz że wg przepisów jest to jedna oś podajesz jak dla jednej osi

Awatar użytkownika
chmurapawel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: chmurapawel » sob lis 21, 2009 14:23

Czyli mam dobrze czy źle bo nie bardzo coś z tego rozumiem

greg

Post autor: greg » sob lis 21, 2009 16:35

dobrze jeśli odległość osi jest mniejsza niż 1metr - i zapamiętaj to rozporządzenie jak na bramkach na autostradzie będą Cię chcieli skasować za 2

Awatar użytkownika
chmurapawel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: chmurapawel » sob lis 21, 2009 18:35

Wielkie dzieki kolego za pomoc :kufel:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”