coś nie tak z układem chłodzenia w mk3 abf
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- kamil52115211
- Mały gagatek
- Kontakt:
coś nie tak z układem chłodzenia w mk3 abf
Witam. Mam problem odnośnie chłodzenia od jakiegos czasu w moim ABF-ie uciekawa woda ze zbiorniczka wyrównawczego. I teraz tak co już sprawdziłem: wszystkie węze sprawdzone nie ma zadnych wyciekow, wody w głowicy tez nie ma ani na korku oleju nie ma mazi ani na bagnecie, peknieta głowica tez raczej została wyeliminowana i teraz zostaje mi tylko chłodnica czy to mozliwe ze jest gdzies delikatnie dziurawa i tu jest problem bo przy trasie do 300km musze zawsze dolac wode bo ubywa. Kiedys z samego rana jak silnik był zimny to zauważylem małe krople w lewym dolnym rogu chłodnicy tyle ze tylko jeden jedyny raz juz pozniej jak spr tak z rana to bylo sucho. Czy problemem jest dziurawa chłodnica czy moze cos z węzami jednak mimo ze je skrupulatnie sprawdzilem to gdzies nimi woda ucieka? Poradzcie...
- Paweł Marek
- V.I.P.
kamil52115211, na 99 procent chłodnica o ile krople ktoreś tam widział to nie para wodna skroplona po nocy. Niemniej dolne rogi chłodnicy to typowe miejsce wycieków (obejmy stalowe łączące radiator z platykowymi bokami korodują)
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- kamil52115211
- Mały gagatek
- Kontakt:
ja mam tę największą z golfa g60 i jest ok. Weź pod uwagę, że ABF miał termostat o niższej temp. otwarcia, więc jeśli temp masz ok to zostaw to co masz, ale ja dla świętego spokoju wstawiłbym tę największą.a czy do ABF-a wystarczy chłodnica od 8v czy bedzie sie szybciej grzal musi byc od 16v
Co do wycieku sprawdź czy masz dobrze dokręcony termowłącznik wentylatora.
'pzdr
- kamil52115211
- Mały gagatek
- Kontakt:
a z vr6 nie byłoby kłopotu z montażem
http://cgi.ebay.co.uk/VW-GOLF-MK3-VR6-V ... 2c5075f03b
[ Dodano: 02 Gru 2009 10:15 ]
jeszcze jedno pytanie jakbym chcial wrzucic chłodnice z vr6 do budy CL gdzie jest teraz 2.0 16v to tylko wrzucam chłodnice a wiatrak i reszta zostaje ?
http://cgi.ebay.co.uk/VW-GOLF-MK3-VR6-V ... 2c5075f03b
[ Dodano: 02 Gru 2009 10:15 ]
jeszcze jedno pytanie jakbym chcial wrzucic chłodnice z vr6 do budy CL gdzie jest teraz 2.0 16v to tylko wrzucam chłodnice a wiatrak i reszta zostaje ?