Zapala sie kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zapala sie kontrolka oleju
Witam bardzo serdecznie.Mam taki problem a mianowicie zapala mi się kontrolka oleju w vw golf 1,6 SR rok 99.Zdarza się to najczęściej gdy odpalam silnik po nocy albo po dłuższym postoju.Zaczyna wtedy piszczeć i mrugać.Gasze wtedy silnik odpalam znowu i ruszam. nieraz pomaga ze już jest wszystko oki ale nieraz muszę jeszcze raz go zgasić po czym później jest wszystko oki.Dodam tylko ze silnik pracuje bez zarzutów bylem u mechanika słuchał pracy silnika i powiedział ze smarowanie jest.Wymontował nawet czujnik oleju ale powiedział ze jest oki. Wyjeżdżam z warsztatu i jest to samo:/ Sad
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
1. mrugająca kontrolka oleju - wyszukiwarka
2.
2.
Na słuch to stwierdziłkamilw505 pisze:bylem u mechanika słuchał pracy silnika i powiedział ze smarowanie jest
A to jak sprawdził ???kamilw505 pisze:Wymontował nawet czujnik oleju ale powiedział ze jest oki.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
Alfa Romeo Giulietta 1.4 MultiAir Turbo Benzina
170PS 250Nm
Fiat 500 S 0.9 TwinAir 80PS Blue Italia
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
- italiano_83
- V.I.P.

- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
OOOOOOOO, to wpisz.... Migająca kontrolka ciśnienia olejuduber pisze:.zreszta na dole jest taka wyszukiwarka google,wpisz tam slowa kluczowe bedziesz wiedzial co z czym sie je.
Było MK4 1.9 TDI ALH Generation 151PS 309Nm Techno blue metalic
170PS 250Nm
Ducati Monster
696+
Ducati Monster
Witam
U mnie również zapala się i piszczy kontrolka ciśnienia oleju. Potrafi migać kilkanaście sekund, czasami dłużej, po czym sie wyłączy i znowu sie zapali. Niekiedy trzeba wyłączyć i włączyć silnik żeby zgasła. Po kilku dniach jest spokój na miesiąc. Nie ma reguły- włącza się na ciepłym silniku przy wyższych obrotach, jak i na zimnym po przejechaniu kilkudziesięciu metrów.
Wymieniałem czujnik ciśnienia (ten u góry), niestety nie pomogło. Mechanicy twierdza, że ciśnienie oleju jest w normie, ponieważ cicho pracuje (wracałem na migającej kontrolce 300km z wakacji i nic się nie stało).
Dzisiaj po kilku miesiącach spokoju kontrolka znowy zaczęła migać, miga nawet na postoju po lekkim przegazowaniu do 1500obr/min.
Mam komputer z interfejsem, czy przy jego pomocy mogę dokonać wstępnej diagnozy, na podstawie której mechanik nie będzie musiał zgadywać usterki?
Golf IV 1,4 16V 2000r, olej w normie- castrol 10w40
Pozdrawiam, Tomek
[ Dodano: 19 Lis 2009 08:43 ]
Odpiąłem dzisiaj górny czujnik ciśnienia oleju- kontrolka dalej się zapala! Wziąłem miernik do reki i jest następująca sytuacja: po włączeniu silnika na odpiętym czujniku jest przejście pomiędzy czujnikiem a masą oraz pomiędzy odpiętym kablem a masą. Niezależnie od tego czy kontrolka miga czy nie.
Proszę o informację, czy zawieść samochód do elektryka czy mechanika.
U mnie również zapala się i piszczy kontrolka ciśnienia oleju. Potrafi migać kilkanaście sekund, czasami dłużej, po czym sie wyłączy i znowu sie zapali. Niekiedy trzeba wyłączyć i włączyć silnik żeby zgasła. Po kilku dniach jest spokój na miesiąc. Nie ma reguły- włącza się na ciepłym silniku przy wyższych obrotach, jak i na zimnym po przejechaniu kilkudziesięciu metrów.
Wymieniałem czujnik ciśnienia (ten u góry), niestety nie pomogło. Mechanicy twierdza, że ciśnienie oleju jest w normie, ponieważ cicho pracuje (wracałem na migającej kontrolce 300km z wakacji i nic się nie stało).
Dzisiaj po kilku miesiącach spokoju kontrolka znowy zaczęła migać, miga nawet na postoju po lekkim przegazowaniu do 1500obr/min.
Mam komputer z interfejsem, czy przy jego pomocy mogę dokonać wstępnej diagnozy, na podstawie której mechanik nie będzie musiał zgadywać usterki?
Golf IV 1,4 16V 2000r, olej w normie- castrol 10w40
Pozdrawiam, Tomek
[ Dodano: 19 Lis 2009 08:43 ]
Odpiąłem dzisiaj górny czujnik ciśnienia oleju- kontrolka dalej się zapala! Wziąłem miernik do reki i jest następująca sytuacja: po włączeniu silnika na odpiętym czujniku jest przejście pomiędzy czujnikiem a masą oraz pomiędzy odpiętym kablem a masą. Niezależnie od tego czy kontrolka miga czy nie.
Proszę o informację, czy zawieść samochód do elektryka czy mechanika.
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 17:54 przez tomsg, łącznie zmieniany 2 razy.