Zbieżność 'skoszona' ciągnie w prawo - problem z ustawieniem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zbieżność 'skoszona' ciągnie w prawo - problem z ustawieniem
nie wiem co tak naprawdę jest przyczyną, ale wcześniej miałem koła letnie i była idealnie ustawiona zbieżność + kąty. Jak sie puściło kierownicę autko jechało prościutko jak po sznurku.
Ostatnio wymieniłem koła na zimowe (ciśnienie w kołach OK) oraz co chyba ważniejsze wymieniałem kostkę stacyjki. Aby do niej dojść zgodnie z fotoporadą w FAQ wyciągałem całą kolumnę z przegubem tym koło pedałów i odkręcałem kierownicę. Czy mogło to spowodować, że teraz po złożeniu wszystkiego w całość jak puszczę kierownicę to autko ściąga lekko na prawą stronę? Chyba pojadę na sprawdzenie i ustawienie zbieżności zgodnie z prostym ustawieniem ramion kierownicy...
w poniedziałek byłem na ustawieniu zbieżności i mówiąc krótko nic to nie dało - ponoć ustawili, a autko dalej ściąga na prawo - jak puszczam kierownicę to na odcinku 100m prostej drogi jestem już przy krawędzi jezdni. Więc wczoraj pojechałem na 'poprawkę' - mechanik sprawdził ciśnienie w kołach, ustawił kierownicę, zaparł ją no i mówił że był przekoszony ' rozbieżny'. Więc poprawił, dosyć się z tym bawił bo co ustawił na 0:00 to po wejściu do samochodu i wyjściiu pokazywało mu -0:04. Tak więc zostawił i mówi że to już powinno być OK. Wsiadłem i na tym samym odcinku drogi stwierdzam że jest jeszcze gorzej bo ściąga jakby o wiele szybciej na ok.50m. W zawieszeniu wszystko w porządku bo jestem po sprawdzeniu a tu mi auto ściąga na prawo jak puszczam kierę. Nie podważam umiejętności mechanika bo wcześniej na letnich kołach jak mi ustawiał zbieżność to jechał idealnie po puszczeniu kierownicy. Nie wiem czy to nie czasem wina ich urządzenia - może coś się stało i nie wiedzą...
Oponki zimowe nówki przejechałem końcówkę poprzedniej zimy na nich i wisiały w piwnicy na hakach za otwór centralny - także nie podejżewam raczej opon. Ktoś się spotkał z czymś takim w swoim bolidzie?
Ostatnio wymieniłem koła na zimowe (ciśnienie w kołach OK) oraz co chyba ważniejsze wymieniałem kostkę stacyjki. Aby do niej dojść zgodnie z fotoporadą w FAQ wyciągałem całą kolumnę z przegubem tym koło pedałów i odkręcałem kierownicę. Czy mogło to spowodować, że teraz po złożeniu wszystkiego w całość jak puszczę kierownicę to autko ściąga lekko na prawą stronę? Chyba pojadę na sprawdzenie i ustawienie zbieżności zgodnie z prostym ustawieniem ramion kierownicy...
w poniedziałek byłem na ustawieniu zbieżności i mówiąc krótko nic to nie dało - ponoć ustawili, a autko dalej ściąga na prawo - jak puszczam kierownicę to na odcinku 100m prostej drogi jestem już przy krawędzi jezdni. Więc wczoraj pojechałem na 'poprawkę' - mechanik sprawdził ciśnienie w kołach, ustawił kierownicę, zaparł ją no i mówił że był przekoszony ' rozbieżny'. Więc poprawił, dosyć się z tym bawił bo co ustawił na 0:00 to po wejściu do samochodu i wyjściiu pokazywało mu -0:04. Tak więc zostawił i mówi że to już powinno być OK. Wsiadłem i na tym samym odcinku drogi stwierdzam że jest jeszcze gorzej bo ściąga jakby o wiele szybciej na ok.50m. W zawieszeniu wszystko w porządku bo jestem po sprawdzeniu a tu mi auto ściąga na prawo jak puszczam kierę. Nie podważam umiejętności mechanika bo wcześniej na letnich kołach jak mi ustawiał zbieżność to jechał idealnie po puszczeniu kierownicy. Nie wiem czy to nie czasem wina ich urządzenia - może coś się stało i nie wiedzą...
Oponki zimowe nówki przejechałem końcówkę poprzedniej zimy na nich i wisiały w piwnicy na hakach za otwór centralny - także nie podejżewam raczej opon. Ktoś się spotkał z czymś takim w swoim bolidzie?
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- tympy mechanik
- Forum Master
- Kontakt:
po zmianie kół czasem sie tak dzieje mam kolege na wulkanizacji i on nawet czesto sie z tym spotyka . czy te koła zimowe założyłeś tak jak były w poprzednim sezonie czy coś zmieniałeś bo opony mogły sie jakoś nie równo zużyć i dlatego ściąga może być też taka przyczyna że prawy zacisk hamulca sie zapiekł i cały czas hamuje i to też może być powodem tego że ściąga dla sprawdzenia załóż te letnie koła wystarczy tylko z przodu jak nie pomoże to jedź do innego speca od zbierzności i sprawdź ten zacisk chamulca czy przypadkiem nie blokuje podnieś auto i zakreć kołem i dla porównania z drugiej strony to samo zrób nie mam więcej pomysłów narazie

- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
Umówiłem się na 12 do speca od zawieszeń, który robi tylko zawiechy i się dobrze na tym zna co robi. Zobaczę co wyjdzie u niego. Jak nie pomorze to zamieniam koła. Jak będzie na podnośniku to sprawdzę te zaciski, ale z tego co widziałem wczoraj to koła się kręcą ładnie... Ale dzięki za pomysły i podanie możliwych przyczyn.
Co do oponek to mam kierunkowe i zmieniam całe koła. Wulkanizator wybierał sobie kołalepsze/gorsze - przód/tył, ale mógł tylko zamienić przód z tyłem po jednej stronie. Ale może gdzieś faktycznie są trafione, kupiłem je rok temu przez internet, ale mi coś się zdaje że to problem z ustawieniem tam gdzie byłem poprzednio bo dlaczego jest gorzej niż było przed poprawką... Dzisiaj się okaże...
Co do oponek to mam kierunkowe i zmieniam całe koła. Wulkanizator wybierał sobie kołalepsze/gorsze - przód/tył, ale mógł tylko zamienić przód z tyłem po jednej stronie. Ale może gdzieś faktycznie są trafione, kupiłem je rok temu przez internet, ale mi coś się zdaje że to problem z ustawieniem tam gdzie byłem poprzednio bo dlaczego jest gorzej niż było przed poprawką... Dzisiaj się okaże...

Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 09:52 przez Razal, łącznie zmieniany 1 raz.
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
niekoniecznie muza być trafione, ogumienie nie zawsze zużywa się równomiernie, jeśli gumiarz zamienił tył z przodem na prawej a na lewej stronie nie, to to może być przyczyna. Zamień na chwile koła z przodu i zobacz co się stanie.Razal pisze:Ale może gdzieś faktycznie są trafione,
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
- Paweł Marek
- V.I.P.
trzeba zmienić przód z tyłem dla sprawdzenia. Poniewaz zamiana przednich może nic nie wyjaśnić jesli sa obuie podobnie (krzywo) zdarte, częsta sprawa. Jedź dokładnie ocenić geometrię, przód względem tyłu - obyś się nie dowiedział że autko jest "lekko" bite.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Bardziej obstawiam te oponki bo autko na letnich jeździło super, a po wymianie oponek nie było dzwonka przeciePaweł Marek pisze:trzeba zmienić przód z tyłem dla sprawdzenia. Poniewaz zamiana przednich może nic nie wyjaśnić jesli sa obuie podobnie (krzywo) zdarte, częsta sprawa. Jedź dokładnie ocenić geometrię, przód względem tyłu - obyś się nie dowiedział że autko jest "lekko" bite.

Paweł Marek co masz na myśli pisząc 'przód względem tyłu' ? Przy normalnej zbierzności tego nie sprawdza gościu?
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 10:59 przez Razal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
dobrze kolego, ale dzwon mógł być dawno temu, jeździłeś krzywym autem to w poprzednim sezonie krzywo zdarłeś opony które teraz założyłeś. Ale dobra, nie straszę, jeśli była źle ustawiona geometria to też sie mogły krzywo zedrzeć, więc sprawdzaj
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
No i jestem po geometrii zawieszenia z wydrukiem komputerowym w ręce...
OŚ PRZEDNIA:
Pomiar wstępny: +00:30' (źle) / Pomiar końcowy: 00:00' (dobrze) / Tolerancja: 00:00' +/-00:10'
Było poza tolerancją o +00:20' (prawie pół stopnia)...
Jeszcze mam kąt pochylenia skoszony bo:
koło lewe ma: -01:04' a prawe -00:43' / max różnica wynosi -00:21' gdzie / Tolerancja: 00:00' +/-00:20'
Jest poza tolerancją o +00:01' - nie ma tragedi bo to pomijalnie mało jeśli chodzi o róznicę, ale przy okazji też to zrobię bo koło lewe ma -01:04' a powinno mieć max -00:50 czyli o -00:14' kąt skoszony. Prawy się mieści w tolerancji.
Ponadto (wartośći pomijalnie małe):
Przesunięcie kół: -00:01'
Odchylenie osi jazdy od osi symetri: +00:01' to świadczy że auto jest proste...
Także ewidentnie widać zależało to od ustawień geometrii. Nie miałem jeszcze okazji przetestować, ale dzisiaj to zrobię i powiem Wam jak się autko prowadzi.
OŚ PRZEDNIA:
Pomiar wstępny: +00:30' (źle) / Pomiar końcowy: 00:00' (dobrze) / Tolerancja: 00:00' +/-00:10'
Było poza tolerancją o +00:20' (prawie pół stopnia)...
Jeszcze mam kąt pochylenia skoszony bo:
koło lewe ma: -01:04' a prawe -00:43' / max różnica wynosi -00:21' gdzie / Tolerancja: 00:00' +/-00:20'
Jest poza tolerancją o +00:01' - nie ma tragedi bo to pomijalnie mało jeśli chodzi o róznicę, ale przy okazji też to zrobię bo koło lewe ma -01:04' a powinno mieć max -00:50 czyli o -00:14' kąt skoszony. Prawy się mieści w tolerancji.
Ponadto (wartośći pomijalnie małe):
Przesunięcie kół: -00:01'
Odchylenie osi jazdy od osi symetri: +00:01' to świadczy że auto jest proste...
Także ewidentnie widać zależało to od ustawień geometrii. Nie miałem jeszcze okazji przetestować, ale dzisiaj to zrobię i powiem Wam jak się autko prowadzi.
Ostatnio zmieniony śr lis 18, 2009 15:53 przez Razal, łącznie zmieniany 3 razy.