Witam
Ponieważ przekopałem forum i nie udało mi się tego znaleźć mam pytanie ogólnie co ile kilometrów wymieniać :
-Filtr paliwa,powietrza, oleju.
-Olej
-pasek rozrządu
-płyn hamulcowy
-płyn w skrzyni biegów
-płyn chłodniczy
Eksploatacja z przewaga miasta przebieg 211 000 km rocznik 1993 MK3 TD
Zapytanie o wymiane czesci
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
filtr paliwa wymieniam razem z paskiem rozrządy co jakieś 60 tyś km , filtr powietrza co roku bo mam klimę , olej z filtrem oleju co roku , bo i tak nie wykręcę tych kilometrów , płyn hamulcowy powinno się raz na dwa lata , ale kto to robi , w skrzyni jest olej , i nie przewiduje się wymiany , no chyba że chcesz , a płyn w chłodnicy jak mam ochotę , raz na dwa trzy lata
Re: Zapytanie o wymiane czesci
taurus06 pisze:Witam
Ponieważ przekopałem forum i nie udało mi się tego znaleźć mam pytanie ogólnie co ile kilometrów wymieniać :
-Filtr paliwa,powietrza, oleju.
-Olej
-pasek rozrządu
-płyn hamulcowy
-płyn w skrzyni biegów
-płyn chłodniczy
Eksploatacja z przewaga miasta przebieg 211 000 km rocznik 1993 MK3 TD
Tak na początek to coś słabo szukałeś
Ad 1. Filtry - Oleju - przy każdej wymianie oleju - najlepiej co rok
Powietrza i paliwa też nie zaszkodzi wymienić raz w roku - koszta nie wielkie
Ad 2. Patrz punkt 1
Ad 3. Pasek rozrządu - w większości przypadków w silnikach z okresu GIII to jest 90 000 km lub co 5 lat !
Ad 4. Płyn hamulcowy - zaleca się wymianę co 3 lata ... lub przy większej wymianie związanej z robieniem tarcz klocków itp....
Ad 5. Olej w skrzyni - producent nie przewiduje wymiany ale możesz wymienić na jakiś pełen syntetyk jeśli np czujesz ,że biegi ciężej wchodzą....
Ad 6. Płyn do chłodnicy - kupujesz najlepiej ORI płyn o oznaczeniu G12 ... znajdziesz na Alledrogo... wymiana co 3 lata ...
Mam nadzieję ,że pomogłem....
Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 22:59 przez Haki, łącznie zmieniany 1 raz.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON