Witam
Mam 2 problemy z Golfem III 1.9 SDI przebieg około 187tys.
1 problem
Podczas zmiany biegu z niższego na wyższy np z 2 na 3 przy obrotach silnika od 3,5 do 4 tys silnik 'przyhamowuje' czuć po prostu jakby przód samochodu przyhamowywał i przez 1 do 2 sekund pojazd nie reaguje na dodanie gazu tzn po wciśnięciu pedału gazu do podłogi auto nie przyśpiesza i nie rosną obroty (wszystko to 'stoi' w miejscu) .Dopiero po około 2 sekundach samochód zaczyna reagować na gaz i przyśpiesza.Dzieje się tak po zmianie biegu z niższego na wyższy przy dość znacznych obrotach silnika tak jak pisałem wyżej od 3,5 do 4 tys.Dodam tylko że takie problemy pojawiają się od czasu do czasu.
I mam pytanie czy to może być związane ze ślizganiem się sprzęgła??
Bo ostatnio zauważyłem że właśnie ślizga się sprzęgło.
2 problem
Gdy skręca koła maksymalnie w którąś stroną to słychać dość głośny zgrzyt.Co może być nie tak?
Problem po zmienie biegu oraz zgrzyty po skręceniu kół
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wejdź pod samochód i zobacz czy czasem np półoś nie obciera o stabilizator (jeśli masz obniżone zawieszenie) a wogóle to nikt tu szklanej kuli nie m a- jeśli ty nie jesteś w stanie ustalić skąd zgrzyta będąc przy samochodzie to nikt na podstawieMarek_waw pisze:Co może być nie tak?
nie ustali w 100% miejsca zgrzytu.Marek_waw pisze:Gdy skręca koła maksymalnie w którąś stroną to słychać dość głośny zgrzyt
To tak jakbym powiedział że jak otworzę drzwi to słysze głośny pisk ale zapomniałbym powiedzieć ze ten pisk jest z zegarów (bo sobie ustawiłem sygnalizację otworzonych drzwi)
a tu bogato opisane - kiedy wymieniany filtr powietrza, czy grzebałeś w nastawach , jakie paliwo lejesz. Czy jest to związane z jazda na prostej czy np pod góręMarek_waw pisze:Podczas zmiany biegu z niższego na wyższy np z 2 na 3 przy obrotach silnika od 3,5 do 4 tys silnik 'przyhamowuje' czuć po prostu jakby przód samochodu przyhamowywał i przez 1 do 2 sekund pojazd nie reaguje na dodanie gazu
[ Dodano: Nie Lis 08, 2009 9:56 am ]
nie - obroty by rosły a samochód by nie przyspieszał ale by to się działo na wyższych biegach (4 i 5)Marek_waw pisze:I mam pytanie czy to może być związane ze ślizganiem się sprzęgła??
filtr wymieniany w czerwcu.a tu bogato opisane - kiedy wymieniany filtr powietrza, czy grzebałeś w nastawach , jakie paliwo lejesz. Czy jest to związane z jazda na prostej czy np pod górę
nie grzebałem nigdzie
paliwo tankuje na orlenie i są tam do wyboru 2 rodzaje oleju napędowego.Jak dobrze pamiętam to verva i ekodiesel to wlewam właśnie ten ekodiesel.
Dzieje się tak na jeździe na prostej drodze.
Ostatnio zmieniony ndz lis 08, 2009 13:33 przez Marek_waw, łącznie zmieniany 1 raz.
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt:
To typowy objaw rozwalonych przegubów skręć koła na maksa i zacznij ruszać jak będzie strzelać z okolicy kół to na 100% przeguby.Marek_waw pisze:Gdy skręca koła maksymalnie w którąś stroną to słychać dość głośny zgrzyt.Co może być nie tak?
A co do tego pierwszego problemu to mogę powiedzieć tyle że jak wciskasz na raz gaz do podłogi to dobre nie jest trzeba to robić płynnie wraz z nabieraniem prędkości.
Mosiek
to nie ma różnicy jak dodaje gaz... nawet przy płynnym wciskaniu gazu dzieje się tak jak pisałem wyżej.A co do tego pierwszego problemu to mogę powiedzieć tyle że jak wciskasz na raz gaz do podłogi to dobre nie jest trzeba to robić płynnie wraz z nabieraniem prędkości.
Dodam jeszcze że ten problem pojawia się od czasu do czasu