Witam Wszystkich problem z GOLFEM II 1.8 KR 139 KONI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Witam Wszystkich problem z GOLFEM II 1.8 KR 139 KONI
NA poczatku chcialbym przywityac wszystkich uzytkownikow VW... kuilem wczoraj Golfa II z silnikiem jak mnie srzedawca zapewnil 2.0 16 150 koni a po, przyjezdzie do domku znajomy ktory ma golfa GT powiedzial mi ze to silnik 1.8 16 V DOHC 140 koni (na kolektorze ssacym pisze 16V DOHC) Golf z 87 roku, z okolic poznania, jak go kupowalem, sprzedawca dosc znacznie zszedle z ceny , gdzy golf bardzo nei rowno chodzil, on mnie zapewnial ze to zle ustawiony aparat zaplonowy...
golf jest zagazowany, obroty jakie trzyma golfik to okolo 1700 obrotow na gazie i benzynie i dosc nei rowna praca, mierzylem dzisiaj cisnienie golfie i na kazdym cylindrze jest od 12,5- 14,5 wiec w miare dobre, mechanik mi powiedzial ze to silnik na mono wtrysku i to wielka jego wada i prawdopodobnie jakas blaszka oszla i beda beardzo drogie koszta narawy... wiec POMOCY czy to moze byc co innego i co posprawdzac POZDRAIWAM
golf jest zagazowany, obroty jakie trzyma golfik to okolo 1700 obrotow na gazie i benzynie i dosc nei rowna praca, mierzylem dzisiaj cisnienie golfie i na kazdym cylindrze jest od 12,5- 14,5 wiec w miare dobre, mechanik mi powiedzial ze to silnik na mono wtrysku i to wielka jego wada i prawdopodobnie jakas blaszka oszla i beda beardzo drogie koszta narawy... wiec POMOCY czy to moze byc co innego i co posprawdzac POZDRAIWAM
Ostatnio zmieniony śr lis 04, 2009 00:53 przez Bialy21123, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
Uzyj wuszukiwarki u dołu strony i poczytaj o kłopotoch z silnikami na wtrysku mechanicznym (GX, PL, KR). Element który sie psuje to przepływomierz łącznie z rozdzielaczem paliwa, czyli tą część z której wychodzą weże z paliwem idące do silnika. Przy pracy na sucho bez benzyny element ten się zaciera i ulega po pewnym czasie zniszczeniu. Nie kupisz tez raczej łatwo i tanio na szrocie tego elementu.
Silnik KR czyli na "czystym wtrysku mechanicznym" jest w związku z tym najgorszy do zagazowania. Sprawdzenie tego elementu jest trudne w warunkach domowych. Widziałem gdzieś na necie fotki jak to zrobić mniej wiecej - wezyki paliwowe z wtryskiwaczami trzeba powkładac do słoików, podpiąć pod rozdzielacz pompe paliwa i sprawdzać ile plaiwa sie leje przy odchylaniu palcem klapy przepływomierza.
Możesz teraz albo nastawić się na dalsza jazdę wyłącznie na LPG, albo na naprawę, ktora na długo nie wysatrczy jesli z LPG nie zrezygnujez albo nie weźmie się za gazowanie ktoś z dużym doświadczeniem, kto zrobi odpowiednie zabepieczenia żeby rozdzielacz nie pracował na sucho. Będzie ciężko, możesz popytac po gazownikach, wejść na forum merca bo w nim ten wtrysk jest częsty.
Inne rzeczy psują się rzadko, ale oczywiście nie mozna tego wykluczyc: pompa i filtr paliwa, zawór powietrza dodatkowego itd.
Silnik KR czyli na "czystym wtrysku mechanicznym" jest w związku z tym najgorszy do zagazowania. Sprawdzenie tego elementu jest trudne w warunkach domowych. Widziałem gdzieś na necie fotki jak to zrobić mniej wiecej - wezyki paliwowe z wtryskiwaczami trzeba powkładac do słoików, podpiąć pod rozdzielacz pompe paliwa i sprawdzać ile plaiwa sie leje przy odchylaniu palcem klapy przepływomierza.
Możesz teraz albo nastawić się na dalsza jazdę wyłącznie na LPG, albo na naprawę, ktora na długo nie wysatrczy jesli z LPG nie zrezygnujez albo nie weźmie się za gazowanie ktoś z dużym doświadczeniem, kto zrobi odpowiednie zabepieczenia żeby rozdzielacz nie pracował na sucho. Będzie ciężko, możesz popytac po gazownikach, wejść na forum merca bo w nim ten wtrysk jest częsty.
Inne rzeczy psują się rzadko, ale oczywiście nie mozna tego wykluczyc: pompa i filtr paliwa, zawór powietrza dodatkowego itd.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
DZiekuje bardzo za odpowiedz, czyli o ile dobrze zrozumialem, to jedynie jazda na LPG wchodziw rachube?? mma jeszcze jedno pytanie bo chce z mechanikiem dzis wyrzucic calkowicie przeplywomierz z cala reszta podczepic, BLOSA + STOZEK i yobacyzc cyz na samzm gayie bedyie ok co o tym sadzisz, z gory dzieki za odpowiez
A najlepsze jest t oze bylem diziaj u mechaniki i zdziwil sie ze wogole te auto chodzi gdyz:
-Probujac ustawic zaplon okazalo sie ze jest rozkrecony i rzespieszony na maqxa,
- 2 nie dalo sie go ustawic, gdyz punktu nie bylo wogole widac
- 3 zawory graja i powiedzial mi ze najprawdopodobniej pasek jest o jedn zabek przestawiony,
- 2 kable w kopulce sa nie popodpinane jak nalezy sa po prostu pomieszane, i dziwi sie ze te auto wogole chodzi
A najlepsze jest t oze bylem diziaj u mechaniki i zdziwil sie ze wogole te auto chodzi gdyz:
-Probujac ustawic zaplon okazalo sie ze jest rozkrecony i rzespieszony na maqxa,
- 2 nie dalo sie go ustawic, gdyz punktu nie bylo wogole widac
- 3 zawory graja i powiedzial mi ze najprawdopodobniej pasek jest o jedn zabek przestawiony,
- 2 kable w kopulce sa nie popodpinane jak nalezy sa po prostu pomieszane, i dziwi sie ze te auto wogole chodzi
Ostatnio zmieniony śr lis 04, 2009 14:32 przez Bialy21123, łącznie zmieniany 1 raz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Bialy21123, ZMIEN MECHANIKA!!!!
jak pajac nie rozroznia wtrysku wielo od jednopunktowego, to chyba jemu blaszka jakas sie przepaliła... MIEDZY USZAMI !
jedz do jakiegos kto ma pojęcie,bo taki z Ciebie nie dosc ze zedrze , to moze cos jeszcze popsuje , zeby tylko na wyjazd z garazu starczyło .
niech Ci powie które zawory, we łbie mu gra ! najprawdopodobniej masz popychacze wywalone zaworów a nei zawory.
a wogole to gdzie ty miales oczy kupujac rzekomo ABFa 150 km ? w mk II ??? NO WAY !! , teraz jak Ci cos nie bedzie pasowac, to mozesz zawsze oddac to auto , pod warunkim, ze nie masz napisane w umowie cos typu : kupujacy nie zglasza zadnych roszczen itd, napisane masz na umowie 2.0 ?? to mozesz oddac kolesiowi auto i niech Ci oddaje kase. chyba , ze chcesz zostawic to auto, tylko przede wszystkim zabierz go od tego rzezbiarza bezmózga !
jak pajac nie rozroznia wtrysku wielo od jednopunktowego, to chyba jemu blaszka jakas sie przepaliła... MIEDZY USZAMI !
jedz do jakiegos kto ma pojęcie,bo taki z Ciebie nie dosc ze zedrze , to moze cos jeszcze popsuje , zeby tylko na wyjazd z garazu starczyło .
Bialy21123 pisze:- 3 zawory graja i powiedzial mi ze najprawdopodobniej
pasek jest o jedn zabek przestawiony,
niech Ci powie które zawory, we łbie mu gra ! najprawdopodobniej masz popychacze wywalone zaworów a nei zawory.
a wogole to gdzie ty miales oczy kupujac rzekomo ABFa 150 km ? w mk II ??? NO WAY !! , teraz jak Ci cos nie bedzie pasowac, to mozesz zawsze oddac to auto , pod warunkim, ze nie masz napisane w umowie cos typu : kupujacy nie zglasza zadnych roszczen itd, napisane masz na umowie 2.0 ?? to mozesz oddac kolesiowi auto i niech Ci oddaje kase. chyba , ze chcesz zostawic to auto, tylko przede wszystkim zabierz go od tego rzezbiarza bezmózga !
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
no widzicie chlopaki, ale czemu, nei widac bylo punktu przy ustawieniu zaplonu i kable sa pomieszane... w sumie zabieram go od niego izaprowadze do goscia kto y ma zajebiste pojecie, robi nawwrt skrzynie automatyczne :)Pozdro
A powiedzcie mi jak jest z czesciami czy kazda skrzynia ttaj pasuje od kazdego silnika golfajak ze srzeglem czesciami do tego silnika??
A powiedzcie mi jak jest z czesciami czy kazda skrzynia ttaj pasuje od kazdego silnika golfajak ze srzeglem czesciami do tego silnika??
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 09:31 przez Bialy21123, łącznie zmieniany 1 raz.
re
jak chcesz to dam ci namiar na dobrego magika u mnie w wyszkowie:) jeśli chodzi o wtrysk to do gazu się on nie nadaje zawsze są jakieś problemy zainwestój w digi2 i blosa takie miarowe wyjscie. jesli chodzi o kejet to mam jeszcze kilka gratów razem z rozdzielaczem:)
co do skrzyni jak masz 2y to nie zmieniaj chociaż ja miałem kiedyś jakąś od mk3 i ladnie to chulało:)
[ Dodano: 05 Lis 2009 10:13 ]
co do grania to może nie są wcale zawory tylko łańcuch jest już lużny i naparza o dekiel:)
co do skrzyni jak masz 2y to nie zmieniaj chociaż ja miałem kiedyś jakąś od mk3 i ladnie to chulało:)
[ Dodano: 05 Lis 2009 10:13 ]
co do grania to może nie są wcale zawory tylko łańcuch jest już lużny i naparza o dekiel:)
Ostatnio zmieniony czw lis 05, 2009 10:50 przez remekmk2, łącznie zmieniany 1 raz.
zdecydowanie kupię:
-panele drzwiowe do mk2 3d pod głośniki 16cm
-kanapę dzieloną do 3d skóra(ew do 5d z podłokietnikiem)
-panele drzwiowe do mk2 3d pod głośniki 16cm
-kanapę dzieloną do 3d skóra(ew do 5d z podłokietnikiem)