Załączanie climatronica przy niskiej temp. otoczenia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Załączanie climatronica przy niskiej temp. otoczenia
Witam
Mam problem z klimatyzacją, kolega mi mówił, że climatronic vw tak ma, przy niskiej temperaturze na zewnątrz, powiedzmy 4stopnie C, nie chce się załączyć klima. Trochę parują mi szyby i załączenie klimy by rozwiązało problem, czy da się jakoś przez vaga, albo innym sposobem zmusić klimę do załączania się?
Z góry dzięki za info
Mam problem z klimatyzacją, kolega mi mówił, że climatronic vw tak ma, przy niskiej temperaturze na zewnątrz, powiedzmy 4stopnie C, nie chce się załączyć klima. Trochę parują mi szyby i załączenie klimy by rozwiązało problem, czy da się jakoś przez vaga, albo innym sposobem zmusić klimę do załączania się?
Z góry dzięki za info
Klima nie uruchomi się w Twoim autku gdy na dworze jest w okolicach 4 stopnibboy pisze:zawsze puszczam najpierw na szybę, szyba przednia jest tylko na obrzeżach zaparowana, ale muszę puścić mocny strumień powietrza, a klima i tak nie chce się włączyć nawet po godzinie pracy silnika.
[ Dodano: 22 Paź 2009 09:12 ]
Czy jest na to jakiś sposób?
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
bboy pisze:zawsze puszczam najpierw na szybę, szyba przednia jest tylko na obrzeżach zaparowana, ale muszę puścić mocny strumień powietrza, a klima i tak nie chce się włączyć nawet po godzinie pracy silnika.
[ Dodano: 22 Paź 2009 09:12 ]
Czy jest na to jakiś sposób?
jesli chcesz zamrozic i uszkodzic caly uklad to mozesz oszukac czujnik temp zewnetrznej na podszybiu... tylko czy warto ryzykowac?
filtr przeciwpylkowy wymieniony przed zima? bo to podstawa...
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Ja też mam z tym kłopot. Otóż pomiędzy 2 a 5 kilometrem od domu to jest w aucie prawie zero widoczności na boki (szyba jako-tako). Wyrzuciłem dziś filtr przeciwpyłkowy, jest zima to pyłków ni ma , zobaczymy co będzie - na razie widzę że jest dużo lepszy nadmuch.
A co by miało dać włączanie ECON - przecież Climatronic i tak się nie załączy (to znaczy kompresor)? Może nie idzie też przez osuszacz?
A co by miało dać włączanie ECON - przecież Climatronic i tak się nie załączy (to znaczy kompresor)? Może nie idzie też przez osuszacz?
Ostatnio zmieniony wt lis 03, 2009 23:24 przez Zico63b, łącznie zmieniany 2 razy.
- Paweł Marek
- V.I.P.
Z drugiej strony chyba konstrukcja klimy nie różni sie specjalnie w różnych markach samochodów? A o ile wiem nie ma takich zabezpieczeń temperaturowych w wielu autach innych marek. Ze względu na przydatność klimy do odszraniania jest to jakiś chyba jednak błąd VW
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
W klimach manualnych nie ma problemu, na podszybiu z lewej strony jest czujnik temp. włączasz klime przykładasz palec do czujnika i po chwili ruszaja wiatraki i sprezarka- jak tak robiłem w tamtym rokuzq_lbn pisze:Podobno zaleca się uruchomienie klimy bez względu na porę roku raz na jakiś czas w celu jej konserwacji (przesmarowania itp). Jak mam to niby wykonać, jeśli na dworze przez 2, czy 3 miesiące temperatura nie przekroczy 5oC?
?? w którym dokładnie miejscu w manualu jest czujnik temp. wewnątrz kabiny?? hmm?PinkFloyd pisze:W klimach manualnych nie ma problemu, na podszybiu z lewej strony jest czujnik temp. włączasz klime przykładasz palec do czujnika i po chwili ruszaja wiatraki i sprezarka- jak tak robiłem w tamtym rokuzq_lbn pisze:Podobno zaleca się uruchomienie klimy bez względu na porę roku raz na jakiś czas w celu jej konserwacji (przesmarowania itp). Jak mam to niby wykonać, jeśli na dworze przez 2, czy 3 miesiące temperatura nie przekroczy 5oC?
Ostatnio zmieniony śr lis 04, 2009 15:10 przez valerio, łącznie zmieniany 1 raz.
valerio
valerio pisze:?? w którym dokładnie miejscu w manualu jest czujnik temp. wewnątrz kabiny?? hmm?PinkFloyd pisze:W klimach manualnych nie ma problemu, na podszybiu z lewej strony jest czujnik temp. włączasz klime przykładasz palec do czujnika i po chwili ruszaja wiatraki i sprezarka- jak tak robiłem w tamtym rokuzq_lbn pisze:Podobno zaleca się uruchomienie klimy bez względu na porę roku raz na jakiś czas w celu jej konserwacji (przesmarowania itp). Jak mam to niby wykonać, jeśli na dworze przez 2, czy 3 miesiące temperatura nie przekroczy 5oC?