Bora duże spalanie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Bora duże spalanie
Witam,
Mam ostatnio problem z moją borą. Otóż jak ją kupiłem jej średnie spalanie w tracie wynosiło według komputera 7,7.Teraz po trzech tygodniach użytkowania bora w trasie bierze ok 11 a w mieście to ponad 14. Komputer w miare dobrze pokazuje gdyżj ak zalałem za 50 zł (ok 11 litrów) to starczyło mi na ok 100 km. Dodam że dwa razy rozładował mi sie aku (wina subwoofera). Czy to mogło cos z komputerem rozstroić??
Mam ostatnio problem z moją borą. Otóż jak ją kupiłem jej średnie spalanie w tracie wynosiło według komputera 7,7.Teraz po trzech tygodniach użytkowania bora w trasie bierze ok 11 a w mieście to ponad 14. Komputer w miare dobrze pokazuje gdyżj ak zalałem za 50 zł (ok 11 litrów) to starczyło mi na ok 100 km. Dodam że dwa razy rozładował mi sie aku (wina subwoofera). Czy to mogło cos z komputerem rozstroić??
- maryjan
- Gadatliwa bestia
krasnal997, nie napisałś co to za silnik ale po spalaniu podejżenie na 1.6? w benzynce 101KM?
Spalanie jest spore nawet bym powiedział znacznie spore... Z rozładowaniem raczej nie ma to nic wspólnego ale bez podłączenia pod VAGa ciężko coś wywróżyć. Sprawdź dokładnie błędy a wtedy możesz zacząć działać.
Spalanie jest spore nawet bym powiedział znacznie spore... Z rozładowaniem raczej nie ma to nic wspólnego ale bez podłączenia pod VAGa ciężko coś wywróżyć. Sprawdź dokładnie błędy a wtedy możesz zacząć działać.
Dziki
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Na tak duże spalanie może mieć wpływ 3 rzeczy...przepływomierz, sonda lambda albo zasyfiony filtr powietrza.
Ja na Twoim miejscu to przeczyścił bym przepustnice + adaptacja, jak już bedziesz u mechanika.
Gorzej jeśli siadła sonda...wydatek już zdecydowanie większy.
Ja osobiście wrzyciłem uniwersalną 4maxa za 100 pln i śmigam na niej juz prawie rok.
Spalanie w moim przypadku trasa: oszczednie <6, mniej oszczednie 6.5 a miasto oszczednie 8,5-9 a mniej oszczędnie 10
Ja na Twoim miejscu to przeczyścił bym przepustnice + adaptacja, jak już bedziesz u mechanika.
Ja osobiście wrzyciłem uniwersalną 4maxa za 100 pln i śmigam na niej juz prawie rok.
Spalanie w moim przypadku trasa: oszczednie <6, mniej oszczednie 6.5 a miasto oszczednie 8,5-9 a mniej oszczędnie 10
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
carollo pisze:Na tak duże spalanie może mieć wpływ 3 rzeczy...przepływomierz, sonda lambda albo zasyfiony filtr powietrza.
kolego tez silnik 1,6 benzyne?? i takie spalanie??
Ostatnio zmieniony pn lis 02, 2009 17:13 przez krasnal997, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie ma co się przejmować ze to jest 8. Teoretycznie lepiej....ponoć silnik bezkolizyjny...czyli jak padnie rozrząd to nie powninno zrobić demolki w silniku.krasnal997 pisze:no wiec z tego co sie orientuje to tez mam ten 1,6 SR( w książce serwisowej znalazłem AKL) ale one sa 8V?? bo ja myślałem że 16V...;/
Co do spalania to jeszcze spore znaczenie ma to co lejecie.
Obecnie tankuje tylko na Shell lub BP.
Po tankowaniu na neste stwierdziłem ze szkoda mi silnika i i kasy....bo palił paliwo bez żandego ale ( 13l/100 w miescie przy dynamicznej jeździe (czesto do odcięcia zapłonu;))).
-
- Mały gagatek
- Kontakt: