Akumulator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- bandit_600
- Ma gadane
- Kontakt:
Akumulator
Witam wszystkich. Mam wrażenie że przy pierwszym podgrzaniu świec żarowych odpala troszkę gorzej czy słabiej,potrzebuje tak jak by troszeczkę dłuższego kręcenia. A kiedy grzanie świec powtórze trzykrotnie to pali od strzała (odrazu). Mówię ciagle o odpaleniu po nocy. Autko stoi pod chmurką . Po porannym odpaleniu i przejechaniu około 15km podłączyłem aby sprawdzić akumulator i pod żadnym obciązeniem miał 12,7v i 64% żywotności. Czy to już kwalifikuje go do wymiany ? Niestety niewiem ile już ma ten akumulator, nie moge znaleść daty produkcji. Czy przy takich temperaturach (około 6stopni ) załącza sie grzanie świec żarowych? Autko to golfik IV 98r. silnik ALH 90 koni.
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
Ze wzglęu na swą chemiczną naturę akumulator ma mniejszą wydajność (pojemność) i prąd w niskich temperaturach .Przyjmuje się, że pojemność wynosi 100% dla temperatury ok 26C. Odpowiednio w niższych temperaturach pojemność będzie wynosić: dla 10C - 85 %, dla -10C - 52%, dla -20C - 38%, dla -30C - 22%.
W pełni naładowany akumulator w temperaturze -18C ma 40% mocy rozruchowej jaką ma w temp. 26C.
a masz sprawny alternator? Sprawdz go!
W pełni naładowany akumulator w temperaturze -18C ma 40% mocy rozruchowej jaką ma w temp. 26C.
a masz sprawny alternator? Sprawdz go!
Fiat 126p - prawie jak Ferrari,
G.Rasiak - prawie jak piłkarz,
Real M., ManU, Inter - prawie jak Juventus!

G.Rasiak - prawie jak piłkarz,
Real M., ManU, Inter - prawie jak Juventus!

- luki24
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jeśli ma 12,7 V przy odpalonym silniku to na pewno nie ma sprawnego bo takim napięciem aku nie naładuje z tego względu że aby popłynął przez niego prąd ładowania musi wystąpić różnica potencjałów pomiędzy dwoma źródłami aku i alternatorem. Sprawny aku ma najczęściej ponad 12V potrafi mieć nawet właśnie 12,7. Ja wymieniałem w piątek nowy założyłem wzmacniany Premium 74Ah 750A teraz pali na dotyk. Wcześniej miałem podobny problem przez noc nawet gdy temp nie spadała poniżej 0 było ciężko z odpalaniem. U mnie ładowanie przy wolnych obrotach i zapalonych światłach wynosi 13.88V.
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
- bandit_600
- Ma gadane
- Kontakt:
Pomiar był robiony na zgaszonym silniku bez żadnego obciążenia poboru prądu (tem. powietrza około 14 stopni) czyli wszystko powyłanczane. Natomiast sprawdziliśmy również oczywiście alternator ładowanie było OK , przy włączonych światłach i oczywiście odpalonym silniku na wolnych obrotach miał ładowanie 13,77V. Czyli alternator jest sprawny.
- j_a_r_o_o_o
- Ma gadane
- Kontakt:
Alternator powinien ładować nie mniej niż 13.5V żeby akumulator się doładowywał ( jeszcze zależy od jego pojemności ). U mnie alternator na wolnych bez żadnego obciążenia ma 14.16V - 14.18V , a przy pełnym obciążeniu ( światła, dmuchawa, radio, wzmacniacz, wszystkie lampki w aucie jakie są możliwe włączone i do tego telefon ładujący się z gniazdka zapalniczki samochodowej ) mam ładowanie 14.06V - 14.04V. Czasami regulator napięcia sprawia że napięcie ładowania jest niższe albo szczotki alternatora mogą mieć coś nie tak. Ja tak miałem w 2 autach i po przejrzeniu/wymianie tych rzeczy ładowanie wzrastało na 14V i ponad.