Demontarz podsufitki i słupków
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Demontarz podsufitki i słupków
Witam,
Chciałem dziś założyć antenę radiową na dach no i trzeba do tego zdjąć podsufitkę, próbowałem sam wymyślić co i jak ale wszystko zatrzymało się na tylnych słupkach których nie dałem rady poluzować i odchylić. W słupkach tylnych jest po 1 śrubie a dalej na zatrzaski, wykręciłem śruby wypiłem z kilku zatrzasków i w połowie długości słupka pojawił się opór nie chciało iść nie chciałem mocno szarpać żeby nie połamać. Czy tam też są zatrzaski czy jest to jakoś inaczej montowane ? Aha i jak zdjąć rączki z podsufitki ?
Chciałem dziś założyć antenę radiową na dach no i trzeba do tego zdjąć podsufitkę, próbowałem sam wymyślić co i jak ale wszystko zatrzymało się na tylnych słupkach których nie dałem rady poluzować i odchylić. W słupkach tylnych jest po 1 śrubie a dalej na zatrzaski, wykręciłem śruby wypiłem z kilku zatrzasków i w połowie długości słupka pojawił się opór nie chciało iść nie chciałem mocno szarpać żeby nie połamać. Czy tam też są zatrzaski czy jest to jakoś inaczej montowane ? Aha i jak zdjąć rączki z podsufitki ?
Ostatnio zmieniony sob paź 24, 2009 17:02 przez Lukaszr0, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
- kurczepieczone
- Ma gadane
Lukaszr0 pisze:a pasów nie trzeba odkręcać ? Bo są poprzykręcane do tylnych słupków. Lepiej zdjąć całą podsufitkę czy lepiej odchylić ?
To własnie pasy ci trzymają.....żeby wjąc podsufitkę musisz odkręcić słupki a b i c, rączki, zdjąć spinki, pościągać górne części uszczelek drzwiowych i ewentualnie uszczelkę szyberdachu (o ile masz). Inaczej tylko połamiesz dosyć delikatny materiał wytłoczki.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)
Podpis uzyskał aprobatę YGD i może być umieszczany.
Ok, a jak zdemontować pasy ? Bo słyszałem że z pasami różnie bywa i lepiej ich nie zdejmować, raz jak zakładałem parapety to chciałem zdjąć pasy i się jeden zablokował i nie dało się go rozwinąć, w końcu lekko naciekłem parapety i przełożyłem pasy... I jak zdjąć te spinki ? Próbowałem je kręcić w lewo w prawo ale się nie ruszały a ciągnąć nie chciałem żeby nie urwać nic.
Ostatnio zmieniony sob paź 24, 2009 20:37 przez Lukaszr0, łącznie zmieniany 1 raz.
ściągasz zaślepkę i odkręcasz 17.. uważaj żeby nie zadziałał ci napinacz jak sie pas zwinie do końca. Zaślepki no cóż, po prostu trzeba je wyciągnąć tak żeby nie poharatać podsufitki i ich nie połamać, są na wcisk.
Podpis uległ awarii spróbuj później :)