Czy ten aku ma juz dość?POMOCY :)

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
fasd
TDI++ 190PS
TDI++ 190PS
Kontakt:

Czy ten aku ma juz dość?POMOCY :)

Post autor: fasd » czw paź 22, 2009 22:25

wiec panowie i panie mam problem z ciągle sie rozladowującym sie aku, I mam dylemat czy kupowac nowy aku objawy sa nastepujące w stanie spoczynyku wylaczonym zaplonie i zamknietych drzwiach pobiera mi 0.08 A i po nocy, a teraz czasem szybciej gnój niechce mi odpalac, fakt ze cos czasem pobiera 0.12 A ( czy to duzo?przyczyną takich skokow jest prawdopodobnie jeb*iety mikrostyk w drzwiach kierowcy gdyz sa problemy z swiatelkiem i brzeczykiem nie zawsze dziala i wlasnie tak samo jest z tym pobieraniem pradu)! aha przy mierzeniu aku jak niechicial odpalac mial niby napiecie ok. 12,75 V, w weekend mierzylem jeszcze gestość elektrolitu i w jednej celi na wskazniku pokazalo sie mieddzy czarnym a zielonym zakresem nie pamietam dokladnie! reszta cel byla na zielonym wiec poratujcie i powiedzcie czy to juz koniec tego aku?! i jakiej firmy polecacie aku kuzyn mi mowil zebym bral 4max bo to jest produkt robiony dla intercarsu przez boscha??? zwlaszcza ze moze mi zalatwic za 240 zl 74 Ah i A 680 2 lata gwaracji co o tym myslicie

viewtopic.php?f=89&t=241036 MOJ DUPVWóZ
SPRZEDAM ALU SANTA MONICA ORYGINAŁ WIECEJ PW
WIOSNA 2011
PIERWSZY NA POMORZU i PRAWDOPODOBNIE w PL MK IV 2.0 TDI 8V
Lato 2012 ????

valerio
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: valerio » pt paź 23, 2009 11:19

witam, przede wszystkim to sprawdź jakie masz ładowanie aku, bo sprawdzenie samego napięcia na aku mało Ci powie, jak nie masz ładowania to nawet nowe aku nie wydoli pomijając gęstość elektrolitu. Z takim małym poborem prądu jak piszesz aku nie powinien się rozładować po nocy chyba, że ma już ponad 5-lat i jest jak piszę stale niedoładowany. Jeśli chodzi o markę aku to tak poważnie nie ma różnicy jaki weźmiesz czy niebieską lub srebrną vartę czy coś innego no name, większość ma gwarancję 24-36 miesięcy z notą sprawdzenia co rok, a aku po 3-latach używania pokazuje swoje pierwsze objawy zużycia. Jeśli mam Ci coś poradzić to z praktyki kupiłbym aku w de lub produkcji szweckiej-naprawdę duuuużo wytrzymują te akumulatory.

valerio

Awatar użytkownika
fasd
TDI++ 190PS
TDI++ 190PS
Kontakt:

Post autor: fasd » pt paź 23, 2009 19:11

no wiec ladowanie mam na poziomie 14,4 v aku lat 8 :P dzis kupilem 4maxa 74 ah 680 A za 240 zł nojka sztuka

viewtopic.php?f=89&t=241036 MOJ DUPVWóZ
SPRZEDAM ALU SANTA MONICA ORYGINAŁ WIECEJ PW
WIOSNA 2011
PIERWSZY NA POMORZU i PRAWDOPODOBNIE w PL MK IV 2.0 TDI 8V
Lato 2012 ????

Awatar użytkownika
patryk2340
Carpe Diem
Carpe Diem
Kontakt:

Post autor: patryk2340 » pt paź 23, 2009 23:32

fasd pisze:aku lat 8
to nic dziwnego że umiera :helm:

4maxa raczej bym nie kupował, jeśli mają takie akumulatory jak inne części....
No ale widzę, że już dokonałeś zakupu, więc życzę długiej i bezawaryjnej eksploatacji :bigok:

Golf II 1.6 RF --> Golf III 1.4 ABD --> Vento 2.0 2E --> Octavia 1.9 ASZ

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”