[mk3]Prawidłowe obroty silnika
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk3]Prawidłowe obroty silnika
Jakie powinny być obroty silnika na luzie? Mam Golfika MK3 95r 1,6 benzyna. Po odpaleniu zimnego mam ok 1200 -1300 po nagrzaniu ok 810. Czasami po nagrzaniu silnik gasł . Pojechałem więc do mechanika sprawdził on cały uklad zapłonowy wymienił świece palec przerywacza kopułkę oraz wyczyścił przepustnicę. Fakt teraz silnik nie gasnie ale obroty falują po nagrzaniu od 850 - 1000 mechanik twierdzi że mógł się zabrudzić silnik krokowy niestety nie da się go wyczyścić i trzeba wymienić przepustnice z krokowym ponoć mam to razem polączone.
Ale radzi aby jeszcze poczekać może krokowy się ułoży i będzie dobrze.
Czy ktoś może to już wymieniał?
Pozdrawiam
Ale radzi aby jeszcze poczekać może krokowy się ułoży i będzie dobrze.
Czy ktoś może to już wymieniał?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lut 15, 2006 12:50 przez mmksk, łącznie zmieniany 1 raz.
Obroty na zimnym silniku w granicach 1300 to norma Przeciez wtedy komputer zalacza ssanie i tak sie utrzymuja.Trawac to moze chwilke,zalezy czy rozgrzewasz na postoju czy odrazu jedziesz.Jak sie nagrzeje to powinien trzymac 950.mmksk pisze:Jakie powinny być obroty silnika na luzie? Mam Golfika MK3 95r 1,6 benzyna. Po odpaleniu zimnego mam ok 1200 -1300 po nagrzaniu ok 810.
A co do falujacych obrotow to krokowy badz,TPS.
Wydaje mi sie ze krokowy jest oddzielnie od przepustnicy w 1.6,koles chce zrobic Cie na kase.Ma pewnie jakas gardziel z krokowym na zbyciu i tak mowi.
Mechanik twierdzi żejest to jeden element , sonda jest ok spalanie ok , a jeśli chodzi o numer silnika to go nie ma w dowodzie, więc sam nie wiem co to za silnik a wogóle to nie wiem co to za model Golfa jest w dowodzie mam GOLF III 1.6 1HXO czy ktoś wie jakie ten silnik ma oznaczenie? I co to za model może być?
950 na rozgrzanym???? ciut za duzo ja na zimnym mam 1200 max,a na rozgrzanym 800 równiusio i nic nie gasnie ,jest ok.andrus pisze:Obroty na zimnym silniku w granicach 1300 to norma Przeciez wtedy komputer zalacza ssanie i tak sie utrzymuja.Trawac to moze chwilke,zalezy czy rozgrzewasz na postoju czy odrazu jedziesz.Jak sie nagrzeje to powinien trzymac 950.mmksk pisze:Jakie powinny być obroty silnika na luzie? Mam Golfika MK3 95r 1,6 benzyna. Po odpaleniu zimnego mam ok 1200 -1300 po nagrzaniu ok 810.
A co do falujacych obrotow to krokowy badz,TPS.
Wydaje mi sie ze krokowy jest oddzielnie od przepustnicy w 1.6,koles chce zrobic Cie na kase.Ma pewnie jakas gardziel z krokowym na zbyciu i tak mowi.
Pozdro.