sprzęgło a dokładniej pedał sprzęgła dziwnie działa..
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Auto: Passat b5 fl 2003r Kombi
- Silnik: AZM
sprzęgło a dokładniej pedał sprzęgła dziwnie działa..
golf mk2 1,3 NZ skrzynia 4
A wiec patrzyłem ale każdy miał że ciężko chodzi jak się zagrzeje, po części u mnie też...
mam problemik w golfiku coś nawala mi sprzęgło czasami jest tak źle że nie mogę wrzucić wstecznego bo nie wysprzęgli do konca.... a to czasami natomiast zawsze jak łapie temperaturę zaczyna ciężko chodzic sprzęgło i jak by chrupać... kolejna rzecz to jak naciskam pedał przy lekko nagrzanym aucie pod koniec naciskania stuknie coś i jak by przeskoczyło samo (wygląda to tak: schodzi w dół blokuje się i muszę mocniej nacisnąć żeby zeszło do końca samego...) nie wiem co to może być... jutro jedzie do mechanika...
za czym byście obstawiali?
1. linka?
2. docisk?
3. może coś z pedałem sprzęgła?
4. coś innego? tylko pytanie co?
dodam że w aucie wymienione było olej i płyn chłodniczy... no i jakieś 9m-cy temu podobno było robione sprzęgło...
A wiec patrzyłem ale każdy miał że ciężko chodzi jak się zagrzeje, po części u mnie też...
mam problemik w golfiku coś nawala mi sprzęgło czasami jest tak źle że nie mogę wrzucić wstecznego bo nie wysprzęgli do konca.... a to czasami natomiast zawsze jak łapie temperaturę zaczyna ciężko chodzic sprzęgło i jak by chrupać... kolejna rzecz to jak naciskam pedał przy lekko nagrzanym aucie pod koniec naciskania stuknie coś i jak by przeskoczyło samo (wygląda to tak: schodzi w dół blokuje się i muszę mocniej nacisnąć żeby zeszło do końca samego...) nie wiem co to może być... jutro jedzie do mechanika...
za czym byście obstawiali?
1. linka?
2. docisk?
3. może coś z pedałem sprzęgła?
4. coś innego? tylko pytanie co?
dodam że w aucie wymienione było olej i płyn chłodniczy... no i jakieś 9m-cy temu podobno było robione sprzęgło...
passat b5 115KM AZM 2003r
a jak naciskasz sprzęgło to czujesz pod nogą drżenie i pukanie?? najprawdopodobniej będzie to łożysko oporowe... w zależności od tego jaką masz skrzynię łożysko będzie w różnym miejscu. Jak ktoś mówił o wymianie sprzęgła to może nie do końca mówił o kompleksowej naprawie... potocznie mówi się tak o wymianie tarczy - która najczęściej się zużywa - a nie o wymianie kompletu tj. tarcz + docisk + łożysko oporowe + wyregulowanie linki (odpowietrzenie sprzęgła jeśli hydrauliczne).
-
- Gadatliwa bestia
najpierw zobacz czy masz linkę z samoregulacją , czy samoregulacje masz w pedale sprzęgła , niektóre modele miały samoregulację w pedale , czyli segment zębaty , sprężyna i tak dalej , jeśli masz taką samoregulacje , to stawiam na nią
[ Dodano: 13 Paź 2009 17:45 ]

tak to wygląda
[ Dodano: 13 Paź 2009 17:45 ]

tak to wygląda
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 17:37 przez miś fazi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
-
- Gadatliwa bestia