Słabo grzeje nawiew ;/

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

GaceQQQ
Nowicjusz
Nowicjusz

Słabo grzeje nawiew ;/

Post autor: GaceQQQ » czw paź 15, 2009 22:03

Witam ;D
Na wstępie dodam że jestem nowym użytkownikiem na forum ;D
Mój problem polega na tym że z nawiewu leci zimne powietrze. Postaram się dokładnie opisać co i jak ;) Mianowicie gdy silnik jest jeszcze niedogrzany, powiedzmy że taki "letni" ;D to leci ciepłe powietrze, a jak silnik złapie już temperature (wydaje mi się, że w chwili otwarcia termostatu) to leci już zimne powietrze. A przecież powinno byc na odwrót ;/

Dla utrudnienia dodam że zmieniłem najpierw termostat, a następnie nagrzewnicę. Oczywiście nic nie pomogło ;/ Części były nowe.

Teraz na oku mam pompę wody, gdyż myślę ze nie daję dobrego cisnienia w chwili otwarcia termostatu zeby nabic płyn do nagrzewnicy. Czy to jest możliwe ??? Jak sądzicie??? Co jeszcze może być nie tak ??? Z góry dziękuję na wszelkie odpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam :cool:

wawel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wawel » czw paź 15, 2009 22:10

Jeżeli silnik jest nagrzany i nie działa ogrzewanie to na wężu prowadzącym do nagrzewnicy jest taki aluminiowy zawór to on jest przyczyną braku ogrzewania.*#cenzura#* go i wszystko będzie ok.

Awatar użytkownika
kwietek
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: kwietek » czw paź 15, 2009 22:10

Prędzej że układ jest zapowietrzony - sprawdź drożność odpowietrznika (cienka rurka idąca do zbiorniczka wyrównawczego) np. dmuchając w nią, sprawdź też czy węże idące do nagrzewnicy są ciepłe.

[ Dodano: 15 Paź 2009 22:11 ]
albo tak jak napisał wawel

wawel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wawel » czw paź 15, 2009 22:18

Jeżeli silnik jest nagrzany i nie działa ogrzewanie to na wężu prowadzącym do nagrzewnicy jest taki aluminiowy zawór to on jest przyczyną braku ogrzewania.Wyżuć go i wszystko będzie ok.

GaceQQQ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GaceQQQ » czw paź 15, 2009 22:23

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie dzisiaj się zastanawiałem po jaki uj jest to aluminiowe coś przed wężem do nagrzewnicy :D i właśnie tak myślalem żeby to oboadać i ewentualnie wywalić ;) Dodam że wydaję mi się że te przewody przed tym zaworem są tak jakby cieplejsze niż za zaworem. Zapowietrzenie odpada gdyż już to przebadałem.

Przypomnę jeszcze że gdy silnik jest niedogrzany do końca to dmucha ciepłe powietrze a gdy już złapie temperaturę to leci nie letnie nawet lecz zimne powietrze.

wawel
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wawel » czw paź 15, 2009 22:30

No i właśni dla tego wywal to badziewie i na zawsze spokój z ogrzewaniem.

GaceQQQ
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GaceQQQ » sob paź 17, 2009 14:06

Okazało się że ten zawór był przyczyną mało wydajnego nawiewu. Dzieki wawel :bigok: Wywaliłem to i połączyłem poprzez rurki i jest git.

pozdro

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”