Golfik3 . Mam problem takiej natury , po około 6 godzinnym i dłuższym postoju podczas jazdy (przeważnie 10 -15 min) cholernie ciężko wchodzi bieg 2 podobnie z jedynką nawet jeśli ledwo co się toczę. Podałem 10 -15 min ponieważ po chwili jazdy wsio jest ok znajomi mówią ze to problem gęstnienia oleju w skrzyni ale skoro występuje przy 0 ,-2 stopnia C to co będzie przy -20 .-30 . Proszę o jakaś poradę bo jeżdić muszę a nie chce czegoś popieprzyć wrzucając bieg na siłę.
Pozdrawiam.
zmiana biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
BACARDI87, wymien olej na syntetyk
poczujesz ogromna roznice 
mozesz miec wlany jakis minerał, a to bedzie w zime tak, ze jak Ci skrzynie nie "odmarznie" to nie pojedziesz
co do oleju ja osobiscie polecam Castrol TAF-X 75W90 , ja na takim smigam , na jakim zaleca fabryka i po zmianie prawi mi bark wyskoczył , tak lekko smigaja biegi
wazne jest ze oprocz sytetyku, to olej powinien spełniac normy GL4/5 , nigdy samej GL5 , bo to zle dziala na nasze synchronizatory w skrzyni
pozniej zaczna sie zgrzyty , zacznie cos chrobotac itd, koszt oleju okolo 120-130 zł za 2l, wymienic mozesz to sobie sam , potrzeba Ci okolo 1,7 litra

mozesz miec wlany jakis minerał, a to bedzie w zime tak, ze jak Ci skrzynie nie "odmarznie" to nie pojedziesz

co do oleju ja osobiscie polecam Castrol TAF-X 75W90 , ja na takim smigam , na jakim zaleca fabryka i po zmianie prawi mi bark wyskoczył , tak lekko smigaja biegi

wazne jest ze oprocz sytetyku, to olej powinien spełniac normy GL4/5 , nigdy samej GL5 , bo to zle dziala na nasze synchronizatory w skrzyni

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!