[mk3]elektryczne szyby

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Martinez
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

[mk3]elektryczne szyby

Post autor: Martinez » śr lut 15, 2006 14:25

witam, mam taki problem z elektrycznym podnosnikiem szyb od strony kierowcy , ostatnio oposcilem szybe i gdy chcialem ja zamknac podniosla sie jakies 5cm zatrzymuje sie i i opuszcza spowrotem:(, zdjalem tapicerke bo myslalem ce o cos tam chaczy ale niestety nic nie zauważyłem, mial moze ktos taki problem ?? bo musze cos z tym zrobic narazie zeby zamknac szybe to musialem odkrecic mocowania szyby z tych prowadnic i deska podparlem zeby mi nie opadla i tak narazie jezdze

dzieki za z gory za jakakolwiek pomoc

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr lut 15, 2006 17:32 przez Martinez, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł NPI
...
...

Post autor: Paweł NPI » śr lut 15, 2006 14:50

U mojego staruszka w PASSACIE B5 jest cos podobnego, też od strony kierowcy jak chce podnieść szybę do góry to zaczyna wariować, raz idzie normalnie czasami zaczyna iść do góry i np. w połowie zatrzymuje się i wraca do dołu. Ja myślę że przycisk od sterwania tą szybą jest do wymiany...

[url=http://www.ilespala.pl/podsumowanie/426][img]http://www.ilespala.pl/obrazek/426/3/1[/img][/url]

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images46.fotosik.pl/298/9584d7b661611e73.jpg[/img][/url]

Martinez
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Martinez » śr lut 15, 2006 15:11

przycisk jest raczej ok bo jak chce zamknac szybe kluczykiem to tez sie tak dzieje

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » śr lut 15, 2006 15:27

Moze szyba jest zle ustawina na prowadnicy, ma ciezko isc i dlatego sie cofa spowrotem ? Takie cos dzieje sie np. wtedy gdy wsadzimy reke w rame szyby. Szyba czuje opor i cafa sie. U mnie jest tak, ze jak wsadze reke u gory pod sama rame, to szyba dochodzi do reki i cofa sie do pewnego polozenia (nie do samego dolu).

[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 15, 2006 15:54

U mnie czasem szyba otwiera się skokowo: po 5 cm za każdym naciśnięciem przycisku. Pytałem o ta awarię na różnych forum, nikt nie umie pomóc. Trzeba będzie wymienić silnik z układem.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Martinez
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Martinez » śr lut 15, 2006 16:12

szyba bez problemy poszla mi do gory jak ja wymontowalem z tych mocowan, takze ze szyba o cos haczy to raczej odpada bo bym jej nie podniosl a co do zamykania sie szyb co 5 cm to pewnie masz elektryczne szyby z tylu u kilku moich znajomych tez tak bylo

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lut 15, 2006 18:26

Problem dotyczy niestety jednej szyby z tyłu i jednej z przodu. Czasami ale wkurzające bo np załączam alarm i odchodzę od auta, a szybka zostaje niedomknięta.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Martinez
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Martinez » czw lut 16, 2006 12:14

no to faktycznie masz problem z tymi szybami, a co do mojej sprawy to okazalo sie ze mam walniety mechanizm podnosnika :( , silniczek jest ok, czyli czeka mnie kupno podnosnika, jezeli mialby ktos cos takiego to byłbym zainteresowany to jest wersja 3-dzwiowa, dzwi od kierowcy

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » czw lut 16, 2006 12:42

masz takie podróby na allegro bez silnika, skoro swój masz sprawny. Linkę można też dorobić.

[ Dodano: Czw Lut 16, 2006 11:43 am ]
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=87211877

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pt lip 23, 2010 12:34

Pobawię się w archeologa bo mam problemik z szybkami.

W sumie to jeszcze nie mam problemu bo ich nie założyłem. Wczoraj kupiłem zestaw szybek do mk3. Szyba od strony kierownika zamyka się schodkowo, trzeba ją kilka razy cyknąć. Podobnie jak pisze Paweł Marek tylko w drugą stronę. Przeglądałem forum ale jakoś rozwiązania nie znalazłem. W sumie to nie chciałem ich kupować ale za 100 zł za absolutny komplet to nie należy się zastanawiać tylko brać. Pojechałem po fotele wyjechałem a wróciłem z pustym portfelem:)

Czy macie jakieś pomysły? Paweł Marek, znalazłeś rozwiązanie tego problemu poza wymianą silniczka. Nie wiem czy chce mi się to montować jak zestaw jest niepewny. Z drugiej strony jak nie zmontuję to ciężko coś ustalić.

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » pt lip 23, 2010 12:47

opcje są 2 :
1 - coś się dzieje z linką i silniczek "czuje" opór i działą zabezpieczenie przed przeciążeniem
2 - w silniczku jest coś jakby czujnik halla który widzi czy silnik sie obraca czy nie i czasami potrafi się zabrudzić, przestac łączyć, przestać zczytywac impulsy , nalezy go przemyć, przelutować i dogiąć troszkę - gdzieś na forum jest porada jak zrobić

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pt lip 23, 2010 13:00

Chyba podepnę je na krótko i zobaczę. Tylko dopiero dzisiaj będę miał centralną wiązkę od szybek bo koleś nie zdążył zdemontować. Ablo wcisnę do auta i będę się zastanawiał. Linka na oko wyglądała dobrze. Ale całej nie oglądałem dokładnie. Najwyżej będę zamykał na raty:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”