Problem z kontrolką świateł przeciwmgielnych i centralnym.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

wujkojebca_
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z kontrolką świateł przeciwmgielnych i centralnym.

Post autor: wujkojebca_ » pn paź 12, 2009 00:13

Witajcie.
Od pewnego czasu zaczął doskwierać mi pewien problem, a właściwie dwa.

1 Kontrolka świateł przeciwmgielnych świeci się w momentach bezsensownych :) tzn. np. podczas naciśnięcia pedału hamulca, włączenia kierunkowskazów. Niby nic to nie powoduje ale nie wiem czy mogą pojawić się jakieś dziwne konsekwencje w przyszłości? Wyczytałem na naszym forum że warto przeczyścić styki od tylnej lewej lampie jednak nie wiem dokładnie za co się zabrać? Czy raczej chodzi o kable które wychodzą czy styki wewnątrz samej obudowy?

2 Centralny zamek strasznie "bziuczy" Ktoś mi powiedział że w MK3 centralny zamek jest sterowany przez powietrze które się spręża i właśnie ten dźwięk (brzmi jakby się ładował jakiś kompresorek albo już sam nie wiem co) świadczy o tym że cały układ jest wysilony. A dźwięk dochodzi dokładnie z okolic prawej tylnej lampy i slychać go chwilę po otwarciu i zamknięciu drzwi.

Bardzo proszę o jakieś podpowiedzi jak się za to zabrać, do kogo się udać żeby ewentualnie coś poradził na to.

Dzięki :)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pn paź 12, 2009 00:53

wujkojebca_ pisze:Wyczytałem na naszym forum że warto przeczyścić styki od tylnej lewej lampie jednak nie wiem dokładnie za co się zabrać?
Chodzi o wtyczkę do lampy i połączenie masy z karoserią (brązowy przewód)...przeczyścić śrubokrętem, małym pilniczkiem lub czymś podobnym
2 Centralny zamek strasznie "bziuczy" Ktoś mi powiedział że w MK3 centralny zamek jest sterowany przez powietrze które się spręża i właśnie ten dźwięk (brzmi jakby się ładował jakiś kompresorek albo już sam nie wiem co) świadczy o tym że cały układ jest wysilony. A dźwięk dochodzi dokładnie z okolic prawej tylnej lampy i slychać go chwilę po otwarciu i zamknięciu drzwi.
Właśnie koło tylnej prawej lampy jest pompka centralnego...to co zaobserwowałeś to raczej normalny objaw.

VW3TDI
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: VW3TDI » pn paź 12, 2009 06:48

Potwierdzam na bank przetopił albo lada chwila przetopi Ci się styk z masą jak będziesz dłużej zwlekał z naprawą to twoje światła zwariują. Miałem tak 1,5 tygodnia temu włączałem np prawy migacz a migały wszystkie światła istna dyskoteka. Po wyczyszczeniu styku dioda od przeciw mgielnych już się nie żarzyła

wujkojebca_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wujkojebca_ » pn paź 12, 2009 10:34

Czyli na akcje z diodą wystarczy przeczyścić ten styk i żadnych późniejszych problemów ze światłami nie będzie?

A tym bziuczeniem centralnego zamka rozumiem że mam się nie przejmować? Trochę to uciążliwe bo wcześniej żadnych takich dźwięków nie wydawała a teraz ją na cały samochód słychać i na zewnątrz też ale jeśli to nic nie wadzi to da się wytrzymać :P

--------------------------------
Po małym majsterkowaniu
--------------------------------

Pobawiłem się tą lampką i mieliście rację problem wynika z kabelka od masy. Jednak Zanosi się na głębsze przemyślenia :( Chwilę jeździłem z takim stanem (tzn. z świecącą się przy hamowaniu i innych akcjach lampką od przeciw mgielnych) i chyba dlatego że właśnie nie było styku od masy w kostce które wchodzi do świateł nadtopiły się plastiki przy blaszce która odpowiada masie, i to zarówno we wspomnianej kostce jak i w płytce na którą wsadza się żarówki. Mała reanimacja tzn. obczyszczenie blaszek (ta nadtopiona się lekko kiwa podczas gdy reszta jest twarda jak kamień) popsikanie WD itp sprawiło że dioda od przeciwmgielnych nie pali się i generalnie wszystko jest w normie. Jednak trzeba się chyba rozejrzeć za wymianą wspomnianych elementów które się uszkodziły. Jak sądzicie? Jak szukać czegoś takiego i czy jest szansa. Jestem z krakowa i myślę że koledzy z Rząski mogą mieć takie rzeczy bo mają duuuużo tego typu "towaru" ;)
Ostatnio zmieniony pn paź 12, 2009 14:35 przez wujkojebca_, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn paź 12, 2009 14:58

wujkojebca_, w tylnej lewej lampie masz niewykorzystane gniazda na wtyczki, w każdym po kilka pinów, znajdź wolny pin masowy miernikiem, dorób kawałek kabla z wsuwka i podłącz go do tego pinu a drugi koniec zarób oczkiem i do punktu masowego pod wykładzina w bagażniku po lewej stronie. I masz z tym swięty spokój na zawszze.
Poza tym nadpalenie jest przyczyną choinki a nie jej skutkiem więc nic sobie nie zarzucaj.

A co do centrala - co buczy - pompka? To koniec bliski i raczej z tym nic nie zrobisz - ale używek pełno po szrotach i allegro. Oczywiście możesz rozebrać i zobaczyć czy coś nie da sie przesmarować.
Ostatnio zmieniony pn paź 12, 2009 14:59 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

wujkojebca_
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: wujkojebca_ » pn paź 12, 2009 15:22

Ok popróbujemy znaleźć najlepsze wyjście z tych kostek i pinów :P

Co do centrala to koledzy wyżej twierdzą że pompka. Zaraz poszukam i pewnie wymienię bo nie chcę żeby mi w najmniej pożądanym momencie zamek padł.

Hmmmm..... kurcze mam nadzieję że to siłownik a nie pompka. Koszt na allegro pompki to około 140zł i to używanej. Chociaż siłownik to raczej w klapie jest nie?
Ostatnio zmieniony pn paź 12, 2009 15:28 przez wujkojebca_, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”