Konserwaca podwozia

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Boczkowski_D
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Konserwaca podwozia

Post autor: Boczkowski_D » czw paź 08, 2009 09:10

Czy mógłby ktoś podzielić się szczegółowymi instrukcjami jak zabezpieczyć podwozie naszego auta przed zimą lub wskazać odpowiedni link? Szczególnie interesuje mnie jak można przygotować powierzchnię zabezpieczaną w domowych warunkach, jakich środków używać (nie używać), jakie miejsca szczególnie konserwować (progi, nadkola), jak się zabezpiecza profile zamknięte i czy można używać w tym celu tego samego środka. Będę wdzięczny za odpowiedzi, gdyż zima się zbliża dużymi krokami...

Awatar użytkownika
gacus
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: gacus » czw paź 08, 2009 09:58

ja w swoim mk2 postawiłem auto kołami na deskach kanału (tak,ze stał stylko na 2 deskach) i w wygodny sposób miałem dostęp do jednej strony podłogi i progów,

-umyłem woda z płynem do mycia (lub jak masz karchera) całe podwozie
-zerwałem starą konserwacje (baranek nieoryginalny, stwardniały i popękany) ,
-miejsca korozji oczyściłem do gołej blachy
-odtłuszczenie
-podkład
-masa uszczelniająca połączenia blach,spawów,szczelin ja uzyłem, takiej w puszcze pod pędzel,ale sa tez dostepne w tubach do wyciskania
-konserwacja elastyczna- jakis baranek,nakładany pistoletem, ale nie wiem czy jest dostępna na rynku taka,która po czasie się nie robi twarda i pęka :grrr: w pęknieciach siedzi woda i :pupa: - być może niezbędna będzie odnowa konsserwacji za rok,ale bez zdzirania poprzedniej

co do profili zamkniętych,drzwi, progów, wzmocnień maski,podłużnic, klapy bagażnika ja użyłem specyfiku w spray'u firmy Motip, 500 ml chyba, sprzedawany wraz z rurka do prof.zamkn.Podejrzewam,ze z powodu niewielkiej ceny , nie jest to najwyzsza półka i nie pozostanie miękka woskowa ochrona, tylko popękana twarda parafina :helm: po pewnym czasie. - również tutaj wypadałoby odnowić co pewien czas konserwacje.

konserwujemy przez otwory technologiczne, spływy wody, zaślepki wklejone w podłodze(progach)

dobrym pomysłem jest zakup pistoletu (np. http://www.allegro.pl/item738670775_pis ... aniej.html) i taniej chyba niż spray'e 1000ml opakowań środka (np. http://www.allegro.pl/item753379025_bol ... etych.html)

jedną z lepszych firm produkujących chemię do tego typu prac jest WURTH (np. http://www.allegro.pl/item753290313_wur ... tolet.html)

jeśli masz znajomy warsztat blach.-lakier. to w dobrej cenie powinieneś kupić te środki :bigok:
Ostatnio zmieniony czw paź 08, 2009 09:59 przez gacus, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Boczkowski_D
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Boczkowski_D » czw paź 08, 2009 10:00

Dzięki za uwagi. Nie chcę konserwować golfa 4. Post piszę ze względu na Polo 6N2, bo niedawno kupiłem i boję się że tam z podłogą może nie być tak ładnie jak w G4. Są podobno środki do konserwacji firmy BOLL. Nadają się? Czy lepiej użyć czegoś innego?

Awatar użytkownika
Boczkowski_D
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Boczkowski_D » czw paź 08, 2009 11:23

Myślałem raczej o czymś co można położyć pędzlem. Powinno być gęstsze...

Awatar użytkownika
grandi
Lord GTI
Lord GTI
Auto: Octavia
Silnik: AQY

Post autor: grandi » czw paź 08, 2009 11:39

W domowych warunkach to nic nie zabezpieczysz , ja jadę do znajomego kupuje baranka 5 opakowań zakładam i lecę podcisnieniowo cały spód auta

...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...

Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Adam204
...
...

Post autor: Adam204 » czw paź 08, 2009 12:42

Obrazek

Awatar użytkownika
Boczkowski_D
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: Boczkowski_D » czw paź 08, 2009 16:13

Nie do końca to będą domowe warunki. Garaż z kanałem jest. Problem może być z umyciem spodu karcherem, którego nie posiadam...

Awatar użytkownika
Adam204
...
...

Post autor: Adam204 » pt paź 09, 2009 09:03

jeszcze znalazłem coś takiego na bazie MK3 http://www.golf3.pl/topics28/konserwacj ... vt9908.htm

Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”