Różnice w budowie fotelu z 3D a 5D
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Różnice w budowie fotelu z 3D a 5D
Witam
Mógłbym zdobyć fotele półkubełki do renowacji swoich w aucie. Lecz mam fotele z 3D a owe dwie sztuki jakie mogę zdobyć są z 5D. Czy ktoś się orientuje jak wielkie różnice są w budowie takich foteli? Czy podstawy fotela i z oparcia jak ściągnę materiały to one są w takiej samej wielkości i nie mają wielkich różnic? Nie licząc otworu na rączkę do składania fotela.
Za wszelkie info będę wdzięczny.
Golf 2 oczywiście, 90 rok
Mógłbym zdobyć fotele półkubełki do renowacji swoich w aucie. Lecz mam fotele z 3D a owe dwie sztuki jakie mogę zdobyć są z 5D. Czy ktoś się orientuje jak wielkie różnice są w budowie takich foteli? Czy podstawy fotela i z oparcia jak ściągnę materiały to one są w takiej samej wielkości i nie mają wielkich różnic? Nie licząc otworu na rączkę do składania fotela.
Za wszelkie info będę wdzięczny.
Golf 2 oczywiście, 90 rok
Ostatnio zmieniony sob paź 03, 2009 00:04 przez gailbraith, łącznie zmieniany 1 raz.
- jarekkoval
- Forum Master
- Kontakt:
- wasiak
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ogolnie to zalezy od rodzaju fotela
przerabialem juz fotele z 5d na 3d
w 2 przypadkach
kubly z wersji tropic
3 hroboty i nikt by sie nie poznal ze to nie z 3d
2 podejscie polkubly recaro
rozebralem zlozylem i sie poddalem
jedyne co sie zgadzalo to otwor na raczke w oparciu
[ chyba wszedzie sa]
przerabialem juz fotele z 5d na 3d
w 2 przypadkach
kubly z wersji tropic
3 hroboty i nikt by sie nie poznal ze to nie z 3d
2 podejscie polkubly recaro
rozebralem zlozylem i sie poddalem
jedyne co sie zgadzalo to otwor na raczke w oparciu
[ chyba wszedzie sa]
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
- jarekkoval
- Forum Master
- Kontakt:
- wasiak
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
opisane nie mam
ale poprostu wyjolem dzwignie podnoszenia fotela z 3d razem z linka i tym palakiem dolnym i przelozylem
najlatwiej to sprawdzic zagladajac pod fotel czy na tych haczykach co blokuja oparcie w pozycji pionowej sa oczka[ dziurki] po obu stronach fotela
i czy da sie recznie fotel zlozyc odciagajac te haczyki
ale poprostu wyjolem dzwignie podnoszenia fotela z 3d razem z linka i tym palakiem dolnym i przelozylem
najlatwiej to sprawdzic zagladajac pod fotel czy na tych haczykach co blokuja oparcie w pozycji pionowej sa oczka[ dziurki] po obu stronach fotela
i czy da sie recznie fotel zlozyc odciagajac te haczyki
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
Ale powiedzcie mi czy podstawa fotela i oparcie to jest jeden cały odlew z gąbki czy to jakoś się też rozbiera na części- chodzi mi o półkubełki. Bo np. pewnie by się dało podstawę z fotela 5D zamontować do 3D, ale jak piszecie z oparciem to już wyższa szkoła jazdy. A materiał jest dość łatwo pościągać nie niszcząc go czy to też ciężka sprawa, powiedzcie prosto czy jest sens w ogóle się męczyć bo po te fotele to trochę drogi jednak mam.
Lipek81, dokładnie o to mi chodzi, mam półkubełki i mogę sobie załatwić takie same tylko nie w 3D a 5D. Po prostu fotel pasażera z tych 5D posłużyłby jako dawca lewej strony podstawy i oparcia do fotela kierowcy w moim aucie, bo są kompletnie zniszczone. Jak i oczywiście cały materiał byłby przełożony. Stelaż i mechanizm składania fotela by pozostał, chodzi mi tylko po głowie czy to jest wykonalna taka robota i czy nie ma różnic w budowie taki foteli uniemożliwiających taki przeszczep.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Jeżeli oba fotele to półkubły, to gąbki są takie same i tapicerka będzie pasowała. Oczywiście w tapicerce oparcia trzeba wyciąć dziurę na ręczkę do składania fotela.
Sprawdź jeszcze, to co pisał wasiak, żeby sprawdzić, czy przypadkiem w tym 5D nie ma haczyków i może wystarczy tylko rozebrać oparcie i załozyć dźwignię z linkami.
[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 20:04 ]
A i jeszcze - jak będziesz rozbierał te fotele, to nasmaruj te miejsca, gdzie spręzyny zaczepiają się o stelaż itp. - bo potem może trzeszczeć fotel podczas jazdy.
Sprawdź jeszcze, to co pisał wasiak, żeby sprawdzić, czy przypadkiem w tym 5D nie ma haczyków i może wystarczy tylko rozebrać oparcie i załozyć dźwignię z linkami.
[ Dodano: Sob Paź 03, 2009 20:04 ]
A i jeszcze - jak będziesz rozbierał te fotele, to nasmaruj te miejsca, gdzie spręzyny zaczepiają się o stelaż itp. - bo potem może trzeszczeć fotel podczas jazdy.
- jarekkoval
- Forum Master
- Kontakt: