Problem z kostką stacyjki
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z kostką stacyjki
Mam mały problem z kostką stacyjki. NIe bardzo wiem jak ja wymontować. Czy muszę zdejmowac kierownicę???? Moje autko to Golfik III.Prosze o pomoc
Re: Problem z kostką stacyjki
Musze ci przyznac ze jest troche zabawy ,no i oczywiscie musisz zdjąć kiere.Ajezeli masz poduche to potem musisz ją podłączyc pod kompa ,wiec lepiej jedz do mechaniora niech ci zrobi .W koncu to nie jest taki duzy koszt.zawisza44 pisze:Mam mały problem z kostką stacyjki. NIe bardzo wiem jak ja wymontować. Czy muszę zdejmowac kierownicę???? Moje autko to Golfik III.Prosze o pomoc
pozdro.
To nie jest takie trudne. Trzeba mieć tylko dobry ściągasz z dosyć cienkimi końcówkami. Zdejmujesz kierownice, przełączniki zespolone kierunków i wycieraczek. Teraz trzeba zdjąć ściągaczem tuleję na końcu kolumny kierownicy, odkręcić śruby (fabrycznie są z urywanymi łbami, u mnie była już pojedyncza, normalna), zdjąć obudowę stacyjki i zmienić kostkę. Grunt to dobry ściągacz. Pod żadne kompy nie musisz poduchy podłączać, wystarczy wszystko robić na zdjętej klemie minusowej. Chyba że jak koledzy piszą że to kosztuje 20 zł, to jechać i wymienić 

ex BvLin3K

-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dziwne najczęściej kostki padają na "ostatnim biegu" czyli na powrotnej pozycji podczas odpalania silnika.Ja jak miałem walniętą to nie mogłem włączyć zaplonu co za tym idzie i odpalić. Wypnij wtyczke co idzie do kostki i zewrzyj za pomocą dorobionych przewodów:gruby czerwony wraz z żołto-czarnym i cienkim czarnym powinny zapalić sie kontrolki, i teraz przytknij na moment gruby czerwono-czarny aż odpali auto, reszte przewodów omiń. Jak samochód będzie peracował normalnie to znaczy że kostka do wymiany. Jak znajdziesz mechanika za 20 PLN to masz farta, jest troche zajęcia ale da się zrobić samemu.Ściągacz dobrze mieć.Pozdrawiam