golf 3 ABU

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

grybam
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

golf 3 ABU

Post autor: grybam » pt sty 13, 2006 18:41

witam mam taki problem po nagrzaniu silnika okropnie skrzypi mi sprzegło tzn nie moge zwolnic plynnie sprzegla tylko dziwnie przeskakuje co moze byc tarcze czy juz cale sprzegło do wymiany??

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt sty 13, 2006 19:28

Tacza może być już wyjechana, ale spręzyna tależowa również przy okazji może być pęknięta albo wytarta. Raczej bez dobrania sie do sprzegla tego nie zobaczysz

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

Awatar użytkownika
The_X
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: The_X » pt sty 13, 2006 20:15

Też miałem ten problem latem (kiedy było gorąco) - skrzypiało przy wciskaniu/zwalnianiu pedału sprzęgła.
Najpierw myślałem, że to linka, albo zam pedał jest nie nasmarowany, ale po bliższych oględzinach doszliśmy do wniosku, że to pewnie sprężyna już trochę dobita.
Jesienią jak się ochłodziło - problem ustąpił. Zobaczymy co będzie za kilka miesięcy ;)

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » pt sty 13, 2006 20:27

Acha jeszcze jedno pytanie - bo nie doczytałem i teraz mi sie przypomniało - jak już właczysz to sprzęglo to ciągnie ładnie samochód czy szarpie albo ślizga???

jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....

grybam
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: grybam » pt sty 13, 2006 20:41

nienie kiedy wcisne na biegu to nie szarpie wszystko ok jest problem z puszczaniem i wciskanie skacze mi pedal tak jakby cos mialo sie zatrezc za chwile :) powiedzcie mi czy ro caly docisk do wymiany czy tylko tarcze i te sprezyny??

Zilly
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Zilly » sob sty 14, 2006 10:29

Mam to samo w moim ABU. Ja psikam takim smarem w sprayu na tą dzwignię wychodzącą ze skrzyni i chodzi lżej :P Biegi nie zgrzytają, tarcza nie ślizga się, bede jeździł tak aż całkiem sprzęgło mi padnie :D

Awatar użytkownika
Adamtd
VW Baron
VW Baron

Post autor: Adamtd » sob sty 14, 2006 11:20

grybam pisze:nienie kiedy wcisne na biegu to nie szarpie wszystko ok jest problem z puszczaniem i wciskanie skacze mi pedal tak jakby cos mialo sie zatrezc za chwile :) powiedzcie mi czy ro caly docisk do wymiany czy tylko tarcze i te sprezyny??
Może to wygladać na sprężyne, albo faktycznie coś Ci przyciera w mechaniźmie sterowania, tarcza raczej na samym końcu.
ps. a jak pytalem o prace na włączonym sprzęgle - miałem na myśli co się dzieje jak jedziesz (zasada podstawowa - pedał wciśnięty - sprzęgło nie pracuje; pedał w górnej pozycji - praca sprzęgła)

grybam
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: grybam » śr lut 08, 2006 15:54

Witam nie wymieniajcie sprzegła czy tam sprezyn czy nawet skrzyni poprostu wymiencie sobie olej w skrzyni ja tak zrobilem i jak reka odjął wszystko luxus pewnie od nowosci nikt tam nie zagladal pozdro

Rafaello27
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Rafaello27 » śr lut 08, 2006 16:20

W rozmowie z moim znajomym mechanikiem dowiedziałem się, że sprzęgło w 1.6 m.in. ABU jest mało trwałe - wytrzymuje ~100 tyś.km.

Rozmowa była żartobliwa - pytam: to ile wytrzyma mi ten motorek???
On mi na to 500 tyś.km, ale będziesz musiał jeszcze 4 razy wymienić sprzęgło :):):):)

pieko
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: pieko » śr lut 08, 2006 20:19

Rafaello27 pisze:W rozmowie z moim znajomym mechanikiem dowiedziałem się, że sprzęgło w 1.6 m.in. ABU jest mało trwałe - wytrzymuje ~100 tyś.km.

Rozmowa była żartobliwa - pytam: to ile wytrzyma mi ten motorek???
On mi na to 500 tyś.km, ale będziesz musiał jeszcze 4 razy wymienić sprzęgło :):):):)
Witam.Troche mnie przeraza te sprzegło w naszych golfikach #-o ,z tego co tu słysze to marnosc.Ja odpukac mam 150 tys przejechane i narazie nic sie z nim nie dzieje.Powiedzcie mi tylko tak dla orietacji jakie są ceny jak juz sie zaczną te jazdy ze sprzegłem.Pozdro.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”