Czy przez mnniejsze koła auto moze być słabsze ??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Czy przez mnniejsze koła auto moze być słabsze ??
Od kilku dni posiadam Mk3 z silnikiem 1,9 TD (chyba 75km) ogólnie silnik jest w dobrym stanie pali na dotyk nie dymi itp... auto posiada koła o rozmiarze 13" (chyba od vw polo)
z tego co wiem powinien mieć 14" czy to możliwe że przez te koła auto jest słabsze i mniej elastyczne ? biegi wydają się takie jakieś długie, pomijam fakt że licznik nie pokazuje prawidłowo prędkości wiem że ten silnik to nie rakieta ale powinno się nim dac elastycznie poruszać w ruchy miejskim a ja zda tym po mieście to po prostu męczarnia auto zachowuje się jak muł słychać wysokie obroty silnika natomiast rozpędza się bardzo wolno
z tego co wiem powinien mieć 14" czy to możliwe że przez te koła auto jest słabsze i mniej elastyczne ? biegi wydają się takie jakieś długie, pomijam fakt że licznik nie pokazuje prawidłowo prędkości wiem że ten silnik to nie rakieta ale powinno się nim dac elastycznie poruszać w ruchy miejskim a ja zda tym po mieście to po prostu męczarnia auto zachowuje się jak muł słychać wysokie obroty silnika natomiast rozpędza się bardzo wolno
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 12:48 przez Neoarti, łącznie zmieniany 1 raz.
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
-
- Nowicjusz
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
im większe koła tym szybszy ale słabszy, czyli mniejsze koła = mocniejszydominik_sc pisze: im wieksze felgi tym wolniejszy a nie odwrotnie.
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2009 ]
Neoarti, zamieniłeś Mk4 na Mk3???
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 10:08 przez doggie, łącznie zmieniany 2 razy.
Bardzo wazne jest jakie maz opony bo np 14" felgi opony masz profil 65 , 15" profil 50 , 13" profil 70 wiec obwod kola masz praktycznie identyczny wiec predkosc jest taka sama.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 10:07 przez scols11, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: Czy prze mnniejszo koła auto moze być słabsze ??
nie dziwię się skoro przesiadłeś się z AJM-a (o ile dobrze pamiętam)Neoarti pisze: jazda tym po mieście to po prostu męczarnia auto zachowuje się jak muł słychać wysokie obroty silnika natomiast rozpędza się bardzo wolno
[ Dodano: Nie 13 Wrz, 2009 ]
powinieneś mieć 175/70R13 albo 175/65R14 lub 185/60R14
no tak miałem AJM-a ale już więcej nie kupię autka na pompkach przewidywałem że coś siądzie no i tydzień po sprzedaży rozkraczył się nowemu właścicielowi a vag nie pokazywał nic szczególnie niepokojącego pewnie ze muszę się przyzwyczaić do słabszego auta ale wydaje mi się że przez te koła zachowuje się jakoś dziwnie
NordGlass Diamentowe szyby samochodowe, jak masz problem z szybą wal śmiało na PW :)
-
- Użytkownik
- Kontakt:
faktycznie w porę go upłynniłeś. Ja poprzedniego, właśnie takiego pechowego dieselka, kupiłem i siadł dół silnika.Neoarti pisze:przewidywałem że coś siądzie no i tydzień po sprzedaży rozkraczył się nowemu właścicielowi
"Ograniczeń" technicznych auta nie doszukuj sie w rozmiarze kół.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 10:32 przez tomch, łącznie zmieniany 1 raz.
nie wiem dokładnie ile przekłamuje bo mia mam jak tego sprawdzić nie sądzę aby stan silnika czy innych podzespołów wpływał na moje odczucia braku mocy tego auta
silnik chodzi naprawdę super aż chyba trochę za słabo klekocze (przy okazji przyspieszę mu troszkę zapłon) nie ma żadnych przedmuchów można odkręcić korek oleju i wyjąć miarkę i żadnego dymka nie wiem czy ktoś nie grzebał przy ustawieniach dawki paliwa na pompie bo nie dymi praktycznie wcale nawet na wysokich obrotach a może po prostu jeszcze się nie przyzwyczaiłem do niego a cop do AJM-a to od początku nie byłem do niego przekonany zamieniłem Mk3 1,9 d na tego Mk4 115km komfort owszem nie porównywalny ale chyba za dużo elektroniki jak dla mnie
silnik chodzi naprawdę super aż chyba trochę za słabo klekocze (przy okazji przyspieszę mu troszkę zapłon) nie ma żadnych przedmuchów można odkręcić korek oleju i wyjąć miarkę i żadnego dymka nie wiem czy ktoś nie grzebał przy ustawieniach dawki paliwa na pompie bo nie dymi praktycznie wcale nawet na wysokich obrotach a może po prostu jeszcze się nie przyzwyczaiłem do niego a cop do AJM-a to od początku nie byłem do niego przekonany zamieniłem Mk3 1,9 d na tego Mk4 115km komfort owszem nie porównywalny ale chyba za dużo elektroniki jak dla mnie
Ostatnio zmieniony ndz wrz 13, 2009 10:37 przez Neoarti, łącznie zmieniany 2 razy.