chyba problem z przewodem chłod... jakie płyn chłodniczy???
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
chyba problem z przewodem chłod... jakie płyn chłodniczy???
Panowie na tym zdjęciu widać przewód od zbiornika wyrównawczego poci się czy to normalne(za chwile dodam zdięcia). Musze w tym roku przed zimą wymienić płyn chłodniczy jakie polecanie zalać zwykłym nowe bo rygo czy coś lepszego jest bo ja się szczerze nie znam.
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2009 00:17 przez Bandzi, łącznie zmieniany 2 razy.
Bandzi
ale w zimie nie pęknie ten wąż przez to że teraz się tak skrapla na nim woda
[ Dodano: 06 Wrz 2009 23:24 ]
a może ktoś sam wymieniał płyn chłodniczy bo ja nie mam pojęcie. Pierwszy raz mam samochód ze zbiorniczkiem wyrównawczym poprzedni mój samochód to xantia i tam bezpośrednio przy chłodnicy był wlew.
[ Dodano: 06 Wrz 2009 23:24 ]
a może ktoś sam wymieniał płyn chłodniczy bo ja nie mam pojęcie. Pierwszy raz mam samochód ze zbiorniczkiem wyrównawczym poprzedni mój samochód to xantia i tam bezpośrednio przy chłodnicy był wlew.
Bandzi
kup konecntrat febi czerwony(1 butelka1l raczej nie starczy) + woda destylowana poczytaj jaka proporcja do temp.Bandzi pisze:a może ktoś sam wymieniał płyn chłodniczy bo ja nie mam pojęcie
a wymieniasz: odkęcasz korek wlewu, odczepiasz dolny wąż przy chłodnicy i gotowe (tylko nie na zagrzanym silniku!!!)
Ostatnio zmieniony pn wrz 07, 2009 07:09 przez feniks, łącznie zmieniany 1 raz.
ja bym wymienil na G12 bo jest dedykowane do VW i sprawdzony.Posiada odpowiednie parametry ze pompka wody dluzej zyje
Widzialem ostatnio w sprezdazy G12+ chyba od febi ponoc jeszcze lepszy i mozna smialo mieszac z normlanym g12.
co do czyszczenia ukladu po jakims tam borygo to zwykla woda destylowana nie styknie-za tlusto tam jest no i brud tez tak latwo nie pusci, szkoda takze takiej wody na czyszczenie. zwykla kranowa w baniaku ok 5-6l zmieszac z 1 litrem octu i zalac odpalic niech troche pokrazy, zagrzac do 40-50 stopni,wylaczyc i zlac, nastepnie sama woda 1 badz 2 razy na przeplukanie po occie i dopiero g12 + woda destylowana.
Widzialem ostatnio w sprezdazy G12+ chyba od febi ponoc jeszcze lepszy i mozna smialo mieszac z normlanym g12.
co do czyszczenia ukladu po jakims tam borygo to zwykla woda destylowana nie styknie-za tlusto tam jest no i brud tez tak latwo nie pusci, szkoda takze takiej wody na czyszczenie. zwykla kranowa w baniaku ok 5-6l zmieszac z 1 litrem octu i zalac odpalic niech troche pokrazy, zagrzac do 40-50 stopni,wylaczyc i zlac, nastepnie sama woda 1 badz 2 razy na przeplukanie po occie i dopiero g12 + woda destylowana.