Schemat manualnej klimatyzacji

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

czarek0098
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: czarek0098 » ndz wrz 06, 2009 19:17

numer sterownika klimy: 1J0 916 506 K
podłączyłem już większość kabli ale zostały mi jeszcze 4 których niewiem gdzie podłączyć:
- zielony (szedł do ecu silnika ale niewiem pod który pin podłączyć)
-brązowy z białym paskiem (szedł do ecu silnika ale niewiem pod który pin podłączyć)
-czerwony z czarnym (szedł na silnik, niewiem gdzie go podłączyć )
-biały (idzie on od czujnika ciśnienia do sterownika i jeszcze do ecu silnika ale niewiem który pin)
Wiecie może gdzie który kabel podłączyć?? żeby było wszystko OK ??
instalacja jest z PD AXR 101KM a ten miał inną wtyczke do ecu niż mój AHF 110km

greg

Post autor: greg » ndz wrz 06, 2009 19:56

po1 primo - zielony szedł skąd - z jakiej wtyczki z którego pinu (możliwe że z wtyczki 17 pinowej nagrzewnicy - pin 12 - szedł do wtyczki pomarańczowej podszybia a stamtąd do kompa silnika)
brązowy z białym paskiem szedł skąd - bo ten kolor to masa dla czujnika
czerwony z czarnym szedł skąd (jeśli z pinu 1 wtyczki 14 pinowej sterownika wentylatorów to do jakiejś pompy fur kuhlmitel i to tylko w silniku 5 i 6 cylindrowym)
biały (jeśli z pinu 2 wtyczki 14 pinowej to do czujnika ciśnienia klimy oraz do wtyczki pomarańczowej w podszybiu pin 4)
po 2 primo :grin: który rok twojego auta

czarek0098
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: czarek0098 » ndz wrz 06, 2009 20:13

zielony szedł ze sterownika do pomarańczowej wtyczki ale tam gdzie powinien być wpięty niema żadnych kabli wolnych ani takiego samego koloru ( tak samo szedł biały)
brązowy z białym paskiem szedł do białej wtyczki w podszybiu ale u mnie niema takiej
czerwony z czarnym szedł ze sterownika odrazu do kostki takiej 14pinowej która szła do silnika
Dlatego chcę ominąć te wtyczki w podszybiu i wpiąć się odrazu do ecu
Ewentualnie czy będzie klimatyzacja chodziła jak niepodłącze tych 4 kabli ??
Jeszcze mam pytanie odnośnie fioletowo żółtego kabla który idzie do licznika wystarczy go wlutować w ten fioletowo zółty co jest teraz, czy odciąć ten co jest i tylko ten podłączyć??

Awatar użytkownika
tom17
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: tom17 » ndz wrz 06, 2009 21:10

nie mam schematu pinów ECU do AHF więc jedynie co mogę potwierdzić to:

czerwono czarny - do wentylatorów (odpowiada za II bieg)

dokąd Ci teraz idzie fioletowo żółty? powinien łączyc licznik - sterownik klimy

do greg: w AXR zielony idzie do ECU pin29, brązowy z białym pin11 więc może jest opcja sprawdzić które piny odpowiadają tym pinom w AHF
Ostatnio zmieniony ndz wrz 06, 2009 21:14 przez tom17, łącznie zmieniany 1 raz.

[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20575][img]http://www.motostat.pl/user_images/20575/icon1.png[/img][/url]

greg

Post autor: greg » ndz wrz 06, 2009 21:10

czarek0098, nasz mnie wnerwiać - - mówię o konkretnie proszę- szedł skąd - jeśli z wtyczki sterownika wentylatorów to konkretnie z jakiego pinu, jeśli szedł z wtyczki zegarów to z jakiego pinu i do jakiego pinu jakiej wtyczki - wlutować to sobie możesz palec - bo uwalisz potem coś (tak jak ostatnio znajomy - opierał się na poradzie montażu tempomatu nie patrząc że w tym a tym roczniku w innej wtyczce są kable- efekt spalona manetka)

czarek0098
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: czarek0098 » ndz wrz 06, 2009 21:30

mój golf jest z marca 99r
fioletowo żółty ze sterownika klimy podłączyłem pod taki sam kabel co szedł do licznika
do greg jutro dokładnie napisze jaki kabel z jakiego pinu wychodzi i gdzie szedł

greg

Post autor: greg » ndz wrz 06, 2009 23:02

fioletowo żółty z pinu 13 kostki 14 pinowej sterownika wentylatorów idzie do pinu 12 zielonej wtyczki zegarów (sygnał odłączenia klimy)

[ Dodano: Nie Wrz 06, 2009 11:07 pm ]
po to są schematy żeby je czytać - jeśli nie umiesz czytać schematów - podjesz - że z kostki sterownika wentylatorów (albo 10 albo 14 pinowa - czarek0098, ma 14 pinową w wiązce z AXR) idzie kabel koloru .. do wtyczki albo że jest ucięty i nie wiesz gdzie powinien

czarek0098
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: czarek0098 » pn wrz 07, 2009 23:50

zielony - szedł ze sterownika klimy pin 3 do pomarańczowej kostki w podszybiu pin 7
biały - szedł ze sterownika klimy pin 2 do pomarańczowej kostki w podszybiu pin 4
brązowo biały - szedł ze sterownika klimy pin 11 do białej kostki w podszybiu pin 6
czerwono czarny - szedł ze sterownika klimy pin 1 do 13 pinu w kostce która szła na silnik
niebiesko czerwony - szedł ze sterownika klimy pin 8 do kostki w pokrętłach nawiewu pin1 i do 8 pinu w pomarańczowej kostce w podszybiu

Z tego co popatrzyłem w schematy to niebiesko czerwony powinienem chyba podłączyć pod 48 pin w ecu a zielony pod 16pin w ecu. A co z resztą kabli ??

greg

Post autor: greg » wt wrz 08, 2009 08:39

zielony - T14/3 (sterownik wentylatorów ) do T10/7(pomarańczowa kostka) do T121/29 (kostka kompa silnika) lub T68/12 jak starszy komp silnika

biały T14/2 do T10/4 do ... nie mogę znaleźć w schematach

brązowo biały od T14/11 do Tw10/6(biała kostka na podszybiu) do T121/34 (komp) kabel ten idzie do przekaźnika wentylatora na chłodnicy który jest tu dodatkowo w TDI z klimą

niebiesko czerwony od T14/8 do T12a/2 (wtyczka na nagrzewnicy)
czarek0098 pisze:czerwono czarny - szedł ze sterownika klimy pin 1 do 13 pinu w kostce która szła na silnik
tego możesz nigdzie nie podłączać

[ Dodano: Nie Wrz 13, 2009 7:31 pm ]
no i wyszło szydło z worka - co pisałem?
greg pisze:że z kostki sterownika wentylatorów (albo 10 albo 14 pinowa - czarek0098, ma 14 pinową w wiązce z AXR)
czyli w zależności od rocznika jest różnie?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”