Bezpiecznik (szybkie pytanie)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Bezpiecznik (szybkie pytanie)
Witam,
szybkie pytanie, czy można zamiast 40 Amperowej blaszki bezpiecznikowej wsadzić 50 Amperową
jest to blaszka od wentylatorów na chłodnicy
szybkie pytanie, czy można zamiast 40 Amperowej blaszki bezpiecznikowej wsadzić 50 Amperową
jest to blaszka od wentylatorów na chłodnicy
zastępowanie bezpiecznika innym(wiekszym) to nie rozwiązanie
jeżeli wypala Ci tamtem to poszukaj przyczyny(zwarcia przewodów, uszkodzenie silnika wentylatora itp.)
tam powinien chyba być 30 amperowy
jeżeli wypala Ci tamtem to poszukaj przyczyny(zwarcia przewodów, uszkodzenie silnika wentylatora itp.)
tam powinien chyba być 30 amperowy
Ostatnio zmieniony wt wrz 01, 2009 17:45 przez artur1902, łącznie zmieniany 1 raz.
jeśli usterką jest zwarcie to można włożyć, bo i tak się przepali...
jeśli wiatraki się kręcą i po chwili się przepalają, to znaczy, że przycierają się gdzieś mechanicznie, albo sam silnik albo wiatraki o obudowę - mają ciasno silnik bardziej sie obciąża i płynie większy prąd w konsekwencji... czyli przepala bezpiecznik o wartości fabrycznej.
jeśli wiatraki się kręcą i po chwili się przepalają, to znaczy, że przycierają się gdzieś mechanicznie, albo sam silnik albo wiatraki o obudowę - mają ciasno silnik bardziej sie obciąża i płynie większy prąd w konsekwencji... czyli przepala bezpiecznik o wartości fabrycznej.
markozlo masz klimę? mi jak siadł wentylator klimy to palił bezpiecznik 40
nie rób czegoś takiego, ja w celu sprawdzenia czy aby to ten wentylator zwatowałem (jak się okazało za grubym przewodem, dosłownie kilka żyłek z linki) ) bezpiecznik (bo dwa inne spaliło momentalnie a wiadomo to nie są tanie rzeczy), jeśli bym na niego nie patrzył cały czas (watowanie nie przepaliło się) to bym spalił gniazdo a może i instalację, po to ktoś dał 40 a nie 50, ktoś to policzyłmarkozlo pisze:40 Amperowej blaszki bezpiecznikowej wsadzić 50