problemy podczas zmiany biegów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problemy podczas zmiany biegów
Czołem!
Od pewnego czasu dziwne rzeczy dzieją się podczas zmiany biegów.
Otóż po zmianie biegu z 1 na 2 słyszę delikatny zgrzyt zaś jeśli zmieniam z 2 na 3 czuję pewien opór (jakby coś blokowało) zanim dźwignia wejdzie na 3ke (czasem muszę wrzucić na luz a potem już normalnie wchodzi 3ka). Te dolegliwości nie występują za każdym razem lecz co jakiś czas, choć mam wrażenie że coraz częściej. Dodam że biegi zmieniam spokojnie a niedawno miałem wymieniane sprzęgło.
Golfik ma 167 tys. przebiegu i jest z 2002 r. Ogólnie jeździ się nim super, nic więcej mu nie dolega.
Co może być przyczyną tych objawów i czy ewentualnie sam mogę sprawdzić co mu dolega.
Pozdr. i z góry dziękuje za odpowiedź.
Od pewnego czasu dziwne rzeczy dzieją się podczas zmiany biegów.
Otóż po zmianie biegu z 1 na 2 słyszę delikatny zgrzyt zaś jeśli zmieniam z 2 na 3 czuję pewien opór (jakby coś blokowało) zanim dźwignia wejdzie na 3ke (czasem muszę wrzucić na luz a potem już normalnie wchodzi 3ka). Te dolegliwości nie występują za każdym razem lecz co jakiś czas, choć mam wrażenie że coraz częściej. Dodam że biegi zmieniam spokojnie a niedawno miałem wymieniane sprzęgło.
Golfik ma 167 tys. przebiegu i jest z 2002 r. Ogólnie jeździ się nim super, nic więcej mu nie dolega.
Co może być przyczyną tych objawów i czy ewentualnie sam mogę sprawdzić co mu dolega.
Pozdr. i z góry dziękuje za odpowiedź.
Nothing's Forgotten, Nothing is ever Forgotten...
- cosmoo
- Użytkownik
- Kontakt:
U mnie była taka sytuacja, że na zimnym silniku wszyskie biegi wchodziły bezproblemowo, a po rozgrzaniu silnika miałem problemy z wrzuceniem 3 i 5.Don_Sulco pisze:Raczej dzieje się tak przy ciepłym silniku.
Poziom oleju w skrzyni był OK i już się szykowałem do wymiany skrzyni, ale pewien koleś poradził mi, żeby zalał olej motula.
Od tamtej pory jak ręką odjął, nie mam żadnych problemów.
[b]The discipline of writing something down is the first step toward making it happen.[/b]
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
A moze masz problem z wysprzęgleniam. W mk4 jest system wspmagania tzw CSC sprzęgła. I niekiedy on nie wydala i sprzęgło jest nie do końca wciśnięte. Może zauważyłesze jak ciężko wchodzą biegi to sprzęgło bierze normalnie czy troche niżej? Dzieje sie to właśnie najczęściej na ciepłym silniku.
Pozdro
ZC
Pozdro
ZC
mam identyczny problem.. s. jak wrzucam 1 szybciej to zgrzyta,ale jak powoli to jest okej..tak samo jak najpierw lekko 2 a potem 1.. i czasami tez mam ze zachacza itd przy wrzucaniu 3..
Ostatnio zmieniony sob wrz 05, 2009 13:07 przez daruhe, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam ponownie
Dzięki za podpowiedzi, byłem u mechanika, tam dolaliśmy oleju do skrzyni (ok 350 ml) i jak na razie to dolegliwości ustąpiły. Jednak chciałbym wymienić olej w skrzyni i tu moje pytanie co polecacie ? Na dolewke kupiłem Orlenowski 75W90 ale chciałbym zalać coś naprawde dobrego żeby mieć spokój na dłuższy czas.
Dzięki za podpowiedzi, byłem u mechanika, tam dolaliśmy oleju do skrzyni (ok 350 ml) i jak na razie to dolegliwości ustąpiły. Jednak chciałbym wymienić olej w skrzyni i tu moje pytanie co polecacie ? Na dolewke kupiłem Orlenowski 75W90 ale chciałbym zalać coś naprawde dobrego żeby mieć spokój na dłuższy czas.
Nothing's Forgotten, Nothing is ever Forgotten...