Komora wtryskowa cała w oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Komora wtryskowa cała w oleju
Hej!
Ostatnio odkręciłem plastikową pokrywę monowtrysku w moim RP-ku, a tam.. czarno od niedopalonego oleju Ostatnio pojechałem w trasę, 1500 km, po powrocie musialem dolać jakieś 0,3 l oleju - który pewnie dostał się przez rurę dochodzącą do komory wtryskowej z pokrywy zaworów. Wozik nie kopci, mało pali - na trasie przy spokojnej jeździe praktycznie bez wyprzedzania - z pełnego baku przejechałem 235 km, zalałem do pełna - 13,9 l, co daje niecałe 6 litrów (na PB95) na setkę, ma konkretne odejście, nieznacznie bierze płyn chłodniczy.
Pytanie do Was: czy będzie to sprawa nieszczelnych pierścieni tłokowych? I czy przy takiej konsumpcji oleju warto sobie w ogóle zawracać tym głowę ? Płynu chłoniczego w oleju nie stwierdzam Silnik ma na budzku 246k km, za innej kadencji raz był przegrzany.
Ostatnio odkręciłem plastikową pokrywę monowtrysku w moim RP-ku, a tam.. czarno od niedopalonego oleju Ostatnio pojechałem w trasę, 1500 km, po powrocie musialem dolać jakieś 0,3 l oleju - który pewnie dostał się przez rurę dochodzącą do komory wtryskowej z pokrywy zaworów. Wozik nie kopci, mało pali - na trasie przy spokojnej jeździe praktycznie bez wyprzedzania - z pełnego baku przejechałem 235 km, zalałem do pełna - 13,9 l, co daje niecałe 6 litrów (na PB95) na setkę, ma konkretne odejście, nieznacznie bierze płyn chłodniczy.
Pytanie do Was: czy będzie to sprawa nieszczelnych pierścieni tłokowych? I czy przy takiej konsumpcji oleju warto sobie w ogóle zawracać tym głowę ? Płynu chłoniczego w oleju nie stwierdzam Silnik ma na budzku 246k km, za innej kadencji raz był przegrzany.
Ostatnio zmieniony śr sie 26, 2009 22:24 przez Miqi, łącznie zmieniany 1 raz.
Głowicy nie tykałem. Fakt, mogą to być uszczelniacze zaworów - to akurat byłoby mniejsze zło. Gorzej by było, gdyby to pierścienie puszczały olej. Chyba kompresje na garach trzeba będzie sprawdzić ...
Jak mam nieszczelne uszczelniacze zaworowe, to kompresja powinna być oki? A jak pierścienie do wymiany, to jest niższa, zgadza się ?
Jak mam nieszczelne uszczelniacze zaworowe, to kompresja powinna być oki? A jak pierścienie do wymiany, to jest niższa, zgadza się ?
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2009 22:39 przez Miqi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
tak jest. sprawdz cisnienie a nawet zrob probe olejowa, tzn. robisz na sucho przy otwartej przepustnicy na maksa ,a pozniej wlewasz troche oleju i znowu sprawdzasz jezeli uroslo ci cisnienie to rob ppierscienie jezeli nieznacznie wzroslo to glowa spokojna tlko uszczeliacze
SZEROKO NISKO I TWARDO CZYLI GERMAN STYLE
-
- Forum Master
- Kontakt:
Tego typu wąż jest ZAWSZE podłączony pomiędzy wkładem filtra powietrza a przepustnicą i wyprowadzony z pokrywy zaworów lub miski olejowej i (nie wszystkie autka) odstojnik.
Piszę "na logikę" każdego niezależnie od silnika( za wyjątkiem dwusuwu i Vankla)...
PS.Prawidłowa nazwa:odpowietrznik skrzyni korbowej silnika.
Piszę "na logikę" każdego niezależnie od silnika( za wyjątkiem dwusuwu i Vankla)...
PS.Prawidłowa nazwa:odpowietrznik skrzyni korbowej silnika.
Ostatnio zmieniony wt wrz 08, 2009 20:23 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
Trochę czasu minęło od ostatniego posta, a zmieniło się co nieco...
Otóż po przeglądzie wymieniłem olej - zdecydowałem się na Shell Helix 15w40, wcześniej był Lotos o tych samych parametrach. Standardowo po wymianie oleju wymieniłem filtry oleju i powietrza. I co ? I oleju nie bierze teraz W OGÓLE! A przejechałem jakieś 1500 km, jak nie więcej. Płynu chłodniczego też już nie ubywa - wystarczyło wymienić króciec z prawej stony głowicy, od którego idzie rura do nagrzewnicy, ponieważ tamtędy uciekał płyn
Panowie, lejcie dobry olej do swoich VW
Komorę wtryskową będę czyścić wiosną.
Otóż po przeglądzie wymieniłem olej - zdecydowałem się na Shell Helix 15w40, wcześniej był Lotos o tych samych parametrach. Standardowo po wymianie oleju wymieniłem filtry oleju i powietrza. I co ? I oleju nie bierze teraz W OGÓLE! A przejechałem jakieś 1500 km, jak nie więcej. Płynu chłodniczego też już nie ubywa - wystarczyło wymienić króciec z prawej stony głowicy, od którego idzie rura do nagrzewnicy, ponieważ tamtędy uciekał płyn
Panowie, lejcie dobry olej do swoich VW
Komorę wtryskową będę czyścić wiosną.