[mk3]czujnik HALLA
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- v.a.gmania
- Mały gagatek
- Kontakt:
[mk3]czujnik HALLA
WITAM
MAM PYTANIE ZA CO ODPOWIADA CZUJNIK HALLA?PODLACZALEM GOLFA 3 DO KOMPA POKAZAŁO USZKODZENIE TEGO CZUJNIKA.POZNIEJ ROBIŁEM ANALIZE SPALIN AUTO ZADUZO SPALA PALIWA ZA MAŁO DOSTAJE POWIETRZA CZY TO MOZE BYC PRZEZ TEN CZUJNIK HALLA.
MAM PYTANIE ZA CO ODPOWIADA CZUJNIK HALLA?PODLACZALEM GOLFA 3 DO KOMPA POKAZAŁO USZKODZENIE TEGO CZUJNIKA.POZNIEJ ROBIŁEM ANALIZE SPALIN AUTO ZADUZO SPALA PALIWA ZA MAŁO DOSTAJE POWIETRZA CZY TO MOZE BYC PRZEZ TEN CZUJNIK HALLA.
Ostatnio zmieniony ndz lut 19, 2006 23:37 przez v.a.gmania, łącznie zmieniany 1 raz.
Czujnik Halla daje Ci sygnał o położeni wału i posrednio steruje momentem zapłonu (dzialanie ma scisly zwiazek z magnetyzmem solenoid itp.) ;)czyli przy jego uszkodzeniu moze Ci szwankowac zaplon potocznie mowiac.
Co do paliwa i powietrza to z tego co mi wiadomo steruje tym komputer za posrednictwem lambdy.
Co do paliwa i powietrza to z tego co mi wiadomo steruje tym komputer za posrednictwem lambdy.
- v.a.gmania
- Mały gagatek
- Kontakt:
Szalejący zapłon może powodować, że nie zostanie spalona cała mieszanka i przez co sonda podaje, że silnik dostał za mało paliwa i komp zwiększa dawkę lub zmniejsza ilość powietrza. Najpierw trzeba chyba zrobić ten czujnik i wtedy zobaczyć.
Co z tego, że złom.
Już nie złom ale "oooo" czyli inna marka ale koncern ten sam :-)
Już nie złom ale "oooo" czyli inna marka ale koncern ten sam :-)
hm...Jak sprawdziles na kompie i jest lambda ok masz ta pewnosc ze tak jest.
Ale najczesciej wlasnie lambda jest przyczyna ona steruje mieszanka w jakich proporcjach co ma podac.Na to co napisales to raczej sonda.
Moze spadl jakis przewod podcisnienia?Albo zasysa gdzies lewe powietrze.Sprawdz dobrze.
Pozniej trzeba by wykluczyc najbardziej proste rzeczy moze to byc np.wina filtra powietrza (jak dawno nie byl zmieniany).
pozdro
Ale najczesciej wlasnie lambda jest przyczyna ona steruje mieszanka w jakich proporcjach co ma podac.Na to co napisales to raczej sonda.
Moze spadl jakis przewod podcisnienia?Albo zasysa gdzies lewe powietrze.Sprawdz dobrze.
Pozniej trzeba by wykluczyc najbardziej proste rzeczy moze to byc np.wina filtra powietrza (jak dawno nie byl zmieniany).
pozdro
- v.a.gmania
- Mały gagatek
- Kontakt:
w moim aucie też pokazuje uszkodzenie czujnika halla jak sprawdzam przez obd na włączonym zapłonie a na zapalonym silniku usterka znika i program nie wykrywa żadnego błędu czy to tak powinno być ??? Tak więc sprubuj przetestować czujnik na zapalonym silniku i zobacz co ci program wtedy powie pozdro
Brzechwa
- v.a.gmania
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie obraźcie się, ale dziwi mnie że bierzecie się za komputer w samochodzie nie majac o tym wystarczającej wiedzy. To normalne, że przy wyłączonym silniku komputer pokazuje usterkę czujnika Halla, bo on zaczyna wysyłać sygnały do komputera dopiero po odpaleniu. Swego czasu odstawiłem samochód do mechanika na wymianę pompy paliwowej, a że miał on interfejs do mojej instalacji gazowej, to bez mojej wiedzy tak ją ,,stuningował" że o mało nie urwałem paska rozrządu. Bo okazało się że interfejs to on miał ale pojęcie o ustawieniach to nie bardzo.
ja używam interfejsu po to aby odczytać jedynie usterki a żeby modyfikować komputer to trzeba się na tym znać i trzeba mieć nie pokolei w głowie żeby przestawiać co się da bez najmniejszej wiedzy, a o ile dobrze mi sie kojaży to trzeba znać chyba hasełko do komputerka samochodu żeby w nim coś zmieni tak mi coś świta.
Brzechwa