AWARIA GOLF II - proszę o porady
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
AWARIA GOLF II - proszę o porady
Mam Golfa II- od silnika odchodzi gruba rura poniżej wlewu oleju ( ssąca? związana z wydechem?) jest u podstsey przy pokrywie całkiem przerdzewiala i jest tylko wlożona w otwór "pokrywy". Samochód jeździ i nie zauwazyłem tego - mam go od niedawna. Rura była oblożona izolacją. Proszę o porady w tym temacie. Przepraszam za nieprofesjonalny opis.
Nie lubi, latem mu to zdjąłem to na gazie śmigał aż miło.
Ale przy ostatnich mrozach długaśnie się auto grzało (jak silnik zasysa powietrze o temp. otoczenia, tj. -20 czy -26, zamiast np. 45-50 stopni to ma pięne chłodzenie od środka) i przepał był jak diabli. I założyłem rurę z powrotem, a przy okazji wymieniłem czujnik sterujący temp. zasysanego powietrza (hehe, kupiłem czujnik używkę za ok. 5 zł, sprawny, gdy nowy to ok. 130-140 zł) i ładnie reguluje, jak auto się porządnie zagrzeje, zaczyna puszczać zimne (otwiera przepustnicę na zimne pow.). I tak już zostanie. A do 1.3 MH podeszła pięknie rura powietrza od Żuka czy Lublina za 6 zł, tylko rozciągnięta na ile się dało.
Ale przy ostatnich mrozach długaśnie się auto grzało (jak silnik zasysa powietrze o temp. otoczenia, tj. -20 czy -26, zamiast np. 45-50 stopni to ma pięne chłodzenie od środka) i przepał był jak diabli. I założyłem rurę z powrotem, a przy okazji wymieniłem czujnik sterujący temp. zasysanego powietrza (hehe, kupiłem czujnik używkę za ok. 5 zł, sprawny, gdy nowy to ok. 130-140 zł) i ładnie reguluje, jak auto się porządnie zagrzeje, zaczyna puszczać zimne (otwiera przepustnicę na zimne pow.). I tak już zostanie. A do 1.3 MH podeszła pięknie rura powietrza od Żuka czy Lublina za 6 zł, tylko rozciągnięta na ile się dało.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!
Dokładnie ja jak założyłem LPG to od razu mi tą rurę wykopali ,a potem odkręciłem jeszcze tą obudowę a w zimie nie mam problemów z odpaleniem czy grzaniem sie silnikakoolio pisze:to jest dolot cieplego powietrza do filtra powietrza, jest to potrzebne głównie w zimie, ale lecz jezeli auto masz na lpg nie jest to wogóle potrzebne (lpg nie lubi hyhyłego powietrza)
[ Dodano: Nie Sty 29, 2006 8:59 pm ]
sorky , ciepłego powietrza
U mnie Hans rozwalił cały ten układ, żeby silnik ssał tylko zimne powietrze. Gdy naprawiłem okazało się, że cały czas jeżdżę na ciepłym powietrzu spod kolektora. W obudowie filtra powietrza znalazłem czujnik podciśnieniowy i zacząłem odkręcać przy nim taką śrubę regulacyjną z dziurką w środku. Udało mi się tak to wyregulować, że po odpaleniu przez pewien czas silnik zasysa spod kolektora, a później już zimne.czyś pisze:Ale przy ostatnich mrozach długaśnie się auto grzało (jak silnik zasysa powietrze o temp. otoczenia, tj. -20 czy -26, zamiast np. 45-50 stopni to ma pięne chłodzenie od środka) i przepał był jak diabli. I założyłem rurę z powrotem, a przy okazji wymieniłem czujnik sterujący temp. zasysanego powietrza (hehe, kupiłem czujnik używkę za ok. 5 zł, sprawny, gdy nowy to ok. 130-140 zł) i ładnie reguluje, jak auto się porządnie zagrzeje, zaczyna puszczać zimne (otwiera przepustnicę na zimne pow.)
Myślę, że jednak nie należy całkiem wywalać tego elementu, bo dzięki temu silnik szybciej się nagrzewa. Możliwe, że mikser LPG zmienia parametry otwarcia zimnego powietrza i trzeba tylko wyregulować czujnik, jak u mnie (w 1.3 MH - w innych silnikach może być inaczej).
Też muszę zobaczyć czy w tym miejscu ma regulację (wygląda jakby można było pokręcać tą środkową mosiężną częścią), bo na poprzednim nic się nie dało zrobić, nie redukował w ogóle podciśnienia. Teraz może się to da dostroić tak, żeby po zagrzaniu motoru bardziej otwierał dolot zimnego.
M. zd. nawet przy gazie to u mnie to już zostanie. Tak jak pisałem - latem wywaliłem wszystkie zwężki, rury itp i na lpg auto jeździło jak szalone. Ale jak jest chłodno, to jest lepiej jak toto jest założone.
M. zd. nawet przy gazie to u mnie to już zostanie. Tak jak pisałem - latem wywaliłem wszystkie zwężki, rury itp i na lpg auto jeździło jak szalone. Ale jak jest chłodno, to jest lepiej jak toto jest założone.
MH po przeszczepie bloku - alive&kicking!