Ułamany plastik od miarki oleju

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Ułamany plastik od miarki oleju

Post autor: mojama » czw sie 06, 2009 10:21

Witam,

Wczoraj odkryłem następującą rzecz:

Obrazek

Obrazek

Nie mam pojęcia od czego to mi się stało, wygląda jakby miarka została zbyt mocno wepchnięta i wszystko pękło, tylko że ja robie to zawsze z czuciem.
Co z tym zrobić? Pewnie wymienić. Ile takie coś może kosztować? Zna ktoś może numer części (silnik agu)? Czy wymiana tego to pracochłonna sprawa (w sensie czy trzeba rozwalać pół silnika)
W sumie patrząc na te zdjęcia nie potrafię zdiagnozować co jest pęknięte: czy to coś w silniku czy sama miarka, ale chyba to coś w silniku i pozostawiło swoje części na miarce. Co o tym sądzicie?

pozdrawiam,

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » czw sie 06, 2009 10:30

Witam, pękło Ci plastikowe zakończenie rurki w którą wkłada się bagnet (miarkę). Zimą miałem to samo u siebie. W sklepie motoryzacyjnym kupiłem zamiennik (na wszelki wypadek 2 szt.) i wymieniłem. Cena jednego ok. 2 zł. W podobnej cenie są na Allegro

A tak to wygląda:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw sie 06, 2009 10:40 przez AndrzejYankes, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » czw sie 06, 2009 12:59

Dzięki, już myślałem, że ten element będzie zintegrowany z czymś drogim :) i całość będzie do wymiany.
Na allegro nie znalazłem pasującego do mojego silnika. Spytam w ASO.

A jak wygląda pracochłonność wymiany? Czy to jest na wcisk? Czy da się to zrobić bez kanału?

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » czw sie 06, 2009 13:20

mojama pisze:Dzięki, już myślałem, że ten element będzie zintegrowany z czymś drogim :) i całość będzie do wymiany.
Na allegro nie znalazłem pasującego do mojego silnika. Spytam w ASO.

A jak wygląda pracochłonność wymiany? Czy to jest na wcisk? Czy da się to zrobić bez kanału?
Tak, to jest na wcisk. Ja wymieniałem zimą, plastk był dość sztywny, ale dało się bez problemu. Rurka jest uniwersalna, pasuje do wielu modeli.PYtaj w sklepie motoryzacyjnym a nie w ASO będzie taniej. U mnie w Mk3 w silniku AEK dostęp miałem bezproblemowy od góry (patrz zdjęcie)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mojama
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mojama » czw sie 06, 2009 18:56

Rurkę kupiłem w JC-auto za 6zł.

Obrazek

Zostawiam info dla potomnych ale chyba niepotrzebnie bo to proste, choć nie do samego końca jak się okazało.
Silnik AGU:
Zdejmujemy dwie obudowy silnika i mamy widok:

Obrazek

Odkręcamy dwie zaznaczone śrubki:

Obrazek

Mamy teraz dostęp do rurki:

Obrazek

Wyjmujemy ją łapiąc przy końcu pomagając sobie lekko kręcąc na boki. Rura wyjęta:

Obrazek

Zakładamy nową.

Obrazek

Ja tu miałem problem bo nie mogłem wepchnąć jej na właściwe miejsce. Próbowałem nawet wbijać ją młotkiem gumowym, ale z obawy połamania zrezygnowałem. Również wpychając ją z dużą siłą bałem się, że uszkodzę tą metalową rurkę w której plastikowa miała się osadzić.
Dobrym rozwiązaniem okazało się zmontowanie wszystkiego tak jak wyszło (czyli rurka nie do końca osadzona ale blokowana od góry przez blachę więc nie wypadnie) i pojeżdżenie trochę aby w komorze się porządnie zagrzało. Wtedy wepchnięcie/dopchnięcie rurki na właściwe miejsce okazało się bezproblemowe (już bez konieczności demontowania obudowy).
Ostatnio zmieniony czw sie 06, 2009 20:58 przez mojama, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
AndrzejYankes
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: AndrzejYankes » pt sie 07, 2009 09:06

No to super. Dobra robota

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”