Dla KADETA
Najlepiej żebyś miał kanał, a jak nie to też dasz radę.
- otwierasz korek zbiornika wyrównawczego
- ściągasz dolny kabel od chłodnicy (i wylewa sie prawie połowa płynu z obiegu)
- pokrętło regulacji ogrzewania dajesz na max
- odręcasz plastikową pokrywę termostatu
- wyciągasz sam termostat i wylewa się reszta płynu
- zapodajesz nowy termostat i całość powyższych czynności robisz w odwrotnej kolejności
- zalewaj płyn do zbiornika ściskając jednocześnie wszystkie gumowe rury (dla szybszego odpowietrzenia)
- na chilę odpal silnik - kilka sekund i płynu ubędzie w zbioriku to dalej uzupełniasz
U mnie weszło ok 5,5 litra G12
A powszystkim super się nagrzewa do 90 st. po przejechaniu 5 km
Także do roboty KADET - nie wiem jak u ciebie pompa wspomagania - u mnie zasłaniała dostęp do pokrywy termostatu i trzeba było trochę odkręcić ale to żaden problem.
Pozdrawiam
Jak sprawdzić termostat
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
wymienilem i jest rewelacja grzeje do 90 stopni i nie wazne ile jest na zewnatrz ekstra cieplutko lecz pojawil sie problem przy wolnych obrotach naprzyklad przy 60 hm/h wlacze 4 bieg pojawia mi sie brzeczyk wraz z kontrolka oleju przestaje jak wroce na 3 bieg i wchodza wysokie obroty cisnienie oleju sprawdzalem rok temu i bylo w porzadku 2 miesiecy temy wymienialem panweki korbowodowe jak ktos mialby jakies propozycje na moja sytuacje bylbym wdzieczny
Vw Golf III 1.8 GL ABS
70 stopni standard
U mnie nagrzewa sie do 70 stopni i ani nie drgnie dalej, ale w lecie bylo idealnie 90. Moze to jest prawidlowe?? Temperatura na zewnatrz wplywa na temperature panujaca w moim wozie??