Wymiana silnika 1.6 na 1.8
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
Bubu_Wymiatacz
- Nowicjusz

Wymiana silnika 1.6 na 1.8
Witam!
Jestem nowy na forum.
Posiadam golfa II 1.6GL i chcialbym wymienic silnik na 1.8 w zwiazku z tym mam pytanie: Czy trzeba wymienic skrzynie biegow, zawieszenie i w ogole co jeszcze?
Pozdrawiam!
Jestem nowy na forum.
Posiadam golfa II 1.6GL i chcialbym wymienic silnik na 1.8 w zwiazku z tym mam pytanie: Czy trzeba wymienic skrzynie biegow, zawieszenie i w ogole co jeszcze?
Pozdrawiam!
- marcinas1983
- VW Baron

- Kontakt:
a to nowina.... przecież autor tematu ma 1.6 silnik, a 1.8 wygląda tak samo. To po co ma rozpierniczać pół auta skoro wystarczy tylko sam silnik zmienić?? To nie 1.3 gdzie trzeba zmienić silnik ze skrzynią biegów jak i mocowanie jego oraz nawet chłodnicę.artur1902 pisze:tak trzeba wymieniać skrzynie zawias z przodu, a wogóle to najlepiej kupić dawce bo bedziesz potrzebował pompy paliwa wiązke elektryczną i wiele elementów które bedą potrzebne do dokończenia tej przekładki
Nie wystarczy sam silnik zmienić... reszta podejdzie od Twojego golfa.Bubu_Wymiatacz pisze:Czy trzeba wymienic skrzynie biegow, zawieszenie i w ogole co jeszcze?
- wasiak
- Gadatliwa bestia

- Kontakt:
jeszcze zalezy jakie 1,8
i jakie 1,6 posiadasz
jak posiadasz np 1,6 pn 70 koni na gazniku to bedziesz jeszcze musial zmienic pompy paliwa[ o ile nie bedziesz bral 1,8 na gazniku],
zawieszenie hamulce chlodnica zostaja
chyba ze 16v bedziesz wkladal to chlodnica tam jest wieksza
podaj dokladniejsze dane silnikow
i jakie 1,6 posiadasz
jak posiadasz np 1,6 pn 70 koni na gazniku to bedziesz jeszcze musial zmienic pompy paliwa[ o ile nie bedziesz bral 1,8 na gazniku],
zawieszenie hamulce chlodnica zostaja
chyba ze 16v bedziesz wkladal to chlodnica tam jest wieksza
podaj dokladniejsze dane silnikow
Ostatnio zmieniony ndz sie 02, 2009 19:38 przez wasiak, łącznie zmieniany 1 raz.
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
-
Bubu_Wymiatacz
- Nowicjusz

- Paweł Marek
- V.I.P.

no to nic prostszego, kupujesz silnik GU 1.8 90 koni, ale niestety gaźniczek nie bardzo się nada od 1.6, zwłaszcza jeśli to co masz to elektroniczny Pierburg 2EE. Znaczy będzie chodził ale nie idealnie jak powinien, więc wypada żebyś kupił gaźnik od 1,8. Bedzie tam jeszcze drobna różnica z podłączeniem tego gaxnika ale to już pytaj jak będziesz bliszej finału.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.