Problem z ciśnieniem oleju, prosze o pomoc
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Problem z ciśnieniem oleju, prosze o pomoc
Witam, niedawno kupiłem MKIII 1.8 AAM 75KM, przy dłuższej jeździe na wysokich obrotach zapala się kontrolka ciśnienia oleju, czasami tylko zapali się i zgaśnie, innym razem potrafi się zapali i świecić, najdziwniejsze jest to ze kiedy zgaszę silnik i zaraz uruchomię go ponownie kontrolka gaśnie i można dalej jechać. Nie wiem czy to też ważne i czy ma wpływa na tą usterkę ale jak odłączę czujniki ciśnienia oleju i uruchomię silnik kontrolka normalnie gaśnie. Oleju jest stan, wymieniłem już dwa czujniki oleju, sprawdziłem masę silnika. Poprzedni właściciel przyznał się niedawno ze u niego też był ten problem wiec raczej nie podejrzewam pompy olejowej bo pewnie z silnika już by nic nie było jak by to była jej wina. Proszę o jakieś wskazówki, może ktoś już coś takiego miał, pozdro
Na jakim oleju jeździsz??Zacznij od wymiany oleju i filtra. Jeśli nie pomoże sprawdź ciśnienie manometrem, przy rozgrzanym silniku. Jeśli ciśnienie dobre to wina będzie w pompie lub smoku pompy. (Ciśnienie powyżej 2000obr./min. Powinno wynosić 2 bary= 0,2 Mpa. poniżej chyba 0,7 bar). Pozdro
Nigdy nie pij kiedy prowadzisz, za dużo się rozlewa!!!
- jacek_golf2
- Mały gagatek
- Kontakt:
jezeli mocy ci nie traci to prawdopodobnie masz liczniki z zegarami do wymiany bo ja mam to samo u siebie a jak zalozylem inny od kolegi i zadna kontrolka sie nie pojawiala bo na zegarach z tylu pojawia sie zimny lod na kostce i robi sie zwarcie ja tak stracilem podswietlenie i swieci mi sie kontrolka oleju i wody a zeden elekryk sie tego nie podejmuje przynajmiej ja takiego nie znam
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 23:21 przez jacek_golf2, łącznie zmieniany 1 raz.
ja mogę to zrobićjacek_golf2 pisze:zeden elekryk sie tego nie podejmuje przynajmiej ja takiego nie znam
[ Dodano: 31 Lip 2009 23:23 ]
nawet posiadam taki licznik od AAMa bez obrotka oczywiście
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2009 23:28 przez norek111, łącznie zmieniany 1 raz.
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
ja trochę wyjaśnię ,by nie powielać bzdur..jacek_golf2 pisze:na zegarach z tylu pojawia sie zimny lod na kostce
zimny LUT się nie pojawia

zwarcie jest wtedy gdy nastąpiło połączenie np. na skutek uszkodzenia izolacji, tak więc jest zupełnym przeciwieństwem zimnego lutujacek_golf2 pisze:i robi sie zwarcie

ja bym zaczął od początku, tzn. od zmierzenia ciśnienia oleju..piórek pisze:Oleju jest stan, wymieniłem już dwa czujniki oleju, sprawdziłem masę silnika
- flatron316
- Gadatliwa bestia
- Kontakt: