[MKIII, 1.8] Ubytek plynu chłodzącego??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MKIII, 1.8] Ubytek plynu chłodzącego??
Witam,
Co może być przyczyną ubytku płynu chłodzącego? Na początku grudnia wlałem około 0,5 L, dzisiaj musiałem dolać jakieś 0,3-0,4L.
Nie widać żeby coś kapało, gdyż nie ma żadnych plam pod samochodem.
Trochę mnie to niepokoi.
Wydaje mi się, że troszeczkę za dużo ubyło tego płynu.
Co może złego się dziać?
Co może być przyczyną ubytku płynu chłodzącego? Na początku grudnia wlałem około 0,5 L, dzisiaj musiałem dolać jakieś 0,3-0,4L.
Nie widać żeby coś kapało, gdyż nie ma żadnych plam pod samochodem.
Trochę mnie to niepokoi.
Wydaje mi się, że troszeczkę za dużo ubyło tego płynu.
Co może złego się dziać?
i jak mówi greg - pooglądaj okolice pompy wody - bo zniej jak leje się troszkę to wysycha odrazu na bloku(przechodziłem te poszukiwania zawiązane z pompą)
[ Dodano: Pon Sty 30, 2006 10:55 ]
No i jest to sprawa poważna (najistotniejsza uszczelka w silniku)
[ Dodano: Pon Sty 30, 2006 10:55 ]
Bo wtedy jest nieszczelnośc pomiędzy kanałami układu chłodzenia a cylindrami i układem smarowania i płyn się wlewa albo do oleju albo do cylindrów.dinus pisze:A czemu uszczelka pod głowicą?
Poważna to jest sprawa?
jest już nas troje i dlatego nie mam czasu odwiedzać formu.....
Sorki za moje pytania ale jestem kompletnym laikiem.Adamtd pisze:i jak mówi greg - pooglądaj okolice pompy wody - bo zniej jak leje się troszkę to wysycha odrazu na bloku(przechodziłem te poszukiwania zawiązane z pompą)
[ Dodano: Pon Sty 30, 2006 10:55 ]Bo wtedy jest nieszczelnośc pomiędzy kanałami układu chłodzenia a cylindrami i układem smarowania i płyn się wlewa albo do oleju albo do cylindrów.dinus pisze:A czemu uszczelka pod głowicą?
Poważna to jest sprawa?
Jakiego rodzaju wyciekow szukac? Takich jak olej?
Dzieki za info. Sprawdzę zaraz.Adamtd pisze:Nie takie jak olej - coś co wygląda jak woda albo szukaj biało zielonkawego nalotu (tak wyglda wyschnięty płyn)Jakiego rodzaju wyciekow szukac? Takich jak olej?
Sprawdzałem również poziom oleju i było wszystko w porządku. Olej na bagnecie koloru normalnego.
Pozdrawiam
- TUTENHAMON
- Forumowy spamer :)
Dzisiaj rano sprawdzałem olej i byl na dobrym poziomie, nie podnosi sie. Kolor tez jest normalny.TUTENHAMON pisze:najpierw obejrzyj pombe wody czy tam nie ma wycieku potem zajrzyj do oleju czy nie zrobiła się kawa z mlekiem i poziom sie nie podnośi jesli takbedzie to poszła uszczelka pod głowica koszt naprawy około 500 zł jesli zrobisz sam jeśli ktoś to nawet 1000