Posiadam golfa IV 1.6 101 KM zagazowany i mam drobny dylemat z ABSem. Od jakiegoś czasu ciągle świeci mi się kontrolka ABS. podczas hamowania w poślizgu ABS działa poprawnie (moim zdaniem), sprawdzałem i czuję to na pedale. VAG nie wykrywa żadnego błędu. System niby działa poprawnie. Zatem dlaczego ta kontrolka ciągle się świeci?
Czy to jest wina zabrudzenia czujnika i jeśli tak to czy VAG nie wykaże błędu? I jeśli to faktycznie zabrudzenie to gdzie szukać tego czujnika i jak on wygląda oraz jak i czym go czyścić aby nie uszkodzić? Nie znam się na tym, ale myśle że z czyszczeniem powinienem sobie poradzić

Kolejna sprawa.
Jechałem kilka dni temu do Katowic. Upał niemiłosierny i do tego godzinny korek sie trafił z powodu robót drogowych. Do samych Katowic nic się nie działo niepokojącego, prócz święcącej kontrolki ABS o czym wspomniałem wyżej, ale gdy stałem w korku zapaliła się kontrolka "wykrzyknik w czerwonym kółeczku" oraz sygnał dźwiękowy, taki jak w momencie zapalania się kontrolki paliwa. Co ta kontrolka oznacza? Czy to coś poważnego?
Dodam, że wyłączyłem silnik po chwili i odczekałem chwilę w korku i kontrolka zapalała się dopiero po pewnym czasie a nie tuż po uruchomieniu silnika. Natomiast gdy już wyjechałem na trasę, kontrolka więcej się nie zapaliła i nie zapala od tamtego czasu.
Proszę o jakieś sugestie.
Dzięki.