problem z manetką spryskiwacza
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z manetką spryskiwacza
mam problem z spryskiwaczem jak daje żeby pryskał na przednią szybę to pyska na tył jak daje na tył to pryska na tył wymieniłem już manetkę na inną i nadal jest ten sam problem czy są jakieś przekaźniki od tego albo co może być wadliwa
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Hmm moze byc zwarcie w kostce ewentualnie jakis domorosly elektronik celowo zmostkowal kable. Najlepiej odepnij kostke od silniczka wez miernik i niech jedna osoba naciska manetke a ty zobacz gdzie pojawiaja sie plus. Jezeli sie nie myle (nigdy przy tym nie grzebalem) to kostka powinna miec 3 kabelki. Mase, +w prawo +w lewo. Bo z tego co kojarze to jak kreci w prawo to leje na przod jak w lewo to na tyl lub tez odwrotnie.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Odłącz wtyczke od silniczka spryskiwacza - podłacz miernik do wtyczki. Jak nie ruszasz manetki to ma tam być 0V. Jak będziesz dawał manetke na przedni sprysk, to pojawi się +12V, a jak dasz na tylny, to pojawi się -12V. Może też być na odwrót, w zależności, jak podłaczysz miernik. Jeżeli będzie tak, ja poisałem, to pompka do wymiany, a jak będzie coś inaczej, to manetka lub coś z elektryką - ale najczęściej manetka ulega uszkodzeniu.
[ Dodano: Wto Lip 28, 2009 19:08 ]
A i możesz też sprawdzić pompke - podcłącz do jej pinów napięcie - powinien działać jeden sprysk, a jak zamienisz + z - to drugi.
A i możesz też sprawdzić pompke - podcłącz do jej pinów napięcie - powinien działać jeden sprysk, a jak zamienisz + z - to drugi.
jutro sprawdze co i jak to napisze dziękowaćLipek81 pisze:Odłącz wtyczke od silniczka spryskiwacza - podłacz miernik do wtyczki. Jak nie ruszasz manetki to ma tam być 0V. Jak będziesz dawał manetke na przedni sprysk, to pojawi się +12V, a jak dasz na tylny, to pojawi się -12V. Może też być na odwrót, w zależności, jak podłaczysz miernik. Jeżeli będzie tak, ja poisałem, to pompka do wymiany, a jak będzie coś inaczej, to manetka lub coś z elektryką - ale najczęściej manetka ulega uszkodzeniu.