zawyżone wartości na analizatorze spalin

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

boksiu73
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: boksiu73 » sob lip 25, 2009 07:40

przepustnicy nie ruszałem i nie czyściłem,wydaje mi się że 12 to i tak dużo,z tym spalaniem to nie mogę sobie poradzić.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lip 25, 2009 08:41

boksiu73 pisze:a co do nieszczelności to wydaje mi się że chyba jest przed katalizatorem[czy to może być powód tych parametrów?].
oczywiście że tak, wyżej napisałem czemu. Sonda dostaje dodatkowy tlen zasysany przez dziurę (jeśli ona jest). Więc podaje do ECU informacje że mieszanka jest za uboga, a ECU ją niepotrzebnie wzbogaca

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

boksiu73
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: boksiu73 » sob lip 25, 2009 14:33

pojadę w poniedziałek tam gdzie mi kata wstawiali i zrobie porządek z nieszczelnością i zobaczymy co pokarze analizator spalin.a propo wczorajszych wyników analizatora to miałem Hc-około 160,Co-około 0,70 to podobno za dużo.
Ostatnio zmieniony sob lip 25, 2009 15:07 przez boksiu73, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » sob lip 25, 2009 16:24

o,70 CO żadna tragedia, ale fakt że dla auta z katalizatorem poza normą

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

boksiu73
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: boksiu73 » pn lip 27, 2009 21:41

Byłem dzisiaj reklamować kata i wymienili mi na nowy w ramach gwarancji,facio powiedział że sonda jest do wymiany bo jest cała czarna i mieszanka jest za bogata bo przed katem jest "czarno",pojechałem póżniej na diagnoze spalin i wyszło:bieg jałowy-830 obr. Co-0,33 norma 0,5 ,Hc-135 norma 100,obroty podwyższone 2720 obr. Co-0,66 norma 0,3 ,Hc-96 norma 100, lambda 1,015 ,powiedział że lambda do wymiany.Co o tym sądzicie?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pn lip 27, 2009 21:56

Już jest nieźle, ale zacząłeś coś pisać o nieszczelności wydechu PRZED SONDĄ. Jeśli ją masz to na sto procent usterka się powtórzy, kat będzie następny znowy zaraz zafajdany, nowa sonda po jakimś czasie również. Musisz być tego pewien. Jeśli będziesz pewien i dalej będzie źle to trzeba będzie szukać dalej, masz trochę czujników w tym wtrysku: położenia przepustnicy, położenia pedału gazu, temperatury wody. Ten ostatni pomierz omomierzem normy znajdziesz na forum, inne powninien VAG coć pokażać.

boksiu73
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: boksiu73 » pn lip 27, 2009 22:04

Facio coś mówił że na kolektorze [uszczelka kolektora] albo na dwórurce jest nieszczelność ale nie był pewien i nie mógł na sto procent tego potwierdzić[koszt 380 zł],czujnik temperatury wymieniałem dwa miechy temu na kompie brak błędów.Zamierzam wymienić sonde na tą z allegro[SONDA LAMBDA MAZDA SEAT VW PASSAT TRANSPORTER GOLF (numer 688043237) ]co sądzicie o tej sondzie.Spróbuje ustalić wcześniej czy i gdzie jest nieszczelność przed katalizatorem.
Jade w poniedziałek[3.08] do fachowca od wydechów i sprawdzimy czy jest jakaś nieszczelność,sonda zamówiona będzie we wtorek no cyba że kurier się pospieszy to może i w poniedziałek.Jak to nie pomoże to juz niewiem.

[ Dodano: 02 Sie 2009 07:02 ]
Jutro się okaże co jest [mam nadzieje,oby w końcu :grrr: ],jeszcze pytanko odnośnie czujników położenia przepustnicy i pedału gazu jak je sprawdzić na kompie bo niewiem .Jak ostatnio podłanczałem vaga to nie było żadnych błedów,czy te czujniki mogą być zle ustawione i wtedy nie będzie błędów czy jeżeli są przestawione to coś vag pokaże : :blush:
Ostatnio zmieniony sob sie 01, 2009 21:57 przez boksiu73, łącznie zmieniany 4 razy.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”