Mam prośbę - czy mógłby ktoś z Was koledzy podpowiedzieć gdzie szukać przyczyny twardego hamulca. Ale aby dokładnie wyjaśnić o co mi chodzi to zacznę od początku.
Mam od nowości MK4 1,9 TDi 74 kW 2002 rok z przelotem aktualnie 81 tyś km. Postanowiłem wymienić płyn hamulcowy (pierwszy raz) po wymianie wszystko przez jakieś 500 km było ok lecz ostatnio podczas hamowania zauważyłem, że hamulec jest twardszy a hamulce analogicznie słabsze choć nie zawsze gdyż z reguły pedał wpada też normalnie ale hamulce są nadal jakby słabsze. W próbach gwałtownego hamowania dodatkowo włącza się jakiś sygnał dźwiękowy (tak jakbym pojechał na ręcznym) - włącza się on również nieraz podczas normalnej jazdy i jakieś tam poruszanie dźwignią ręcznego pomaga tzn dociśnięcie jej do dołu wyłącza sygnał. Byłem na sprawdzeniu hamulców i w pomiarach wyszło, że przód ok a tył różnica 30 procent i klient dodatkowo powiedział, że na sworzniu hamulca z tyłu jakby był zbyt duży opór i wolniej wraca dźwignia hamulca ręcznego (stąd wg niego sygnał dźwiękowy się pojawia i jak się to poczyści i obrusza to powinno być dobrze). Sygnał dźwiękowy to raczej drobna sprawa natomiast twardość hamulca i słabsze hamowanie mnie zastanawia.
Twardy hamulec po wymianie płynu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP