Witam Was.
Kupiłem sobie nowy, kompletny zestaw na przód czyli tweetery z dystansami w oryginalne miejsca i midbas w drzwi. Chcąc je założyć zabrałem się za wyjmowanie tweeterów (nie były oryginalne) i zauważyłem motanine kabli spiętych tak żeby zagrało:/. Po usunięciu tego badziewia zostały dwa przewody zakończone kostkami, wpinkami.
Przed demontażem wszystko grało. Po demontażu gra tylko tył czyli głośniki z półki. Próbowałem z innym radiem, innymi głośnikami w drzwiach, sprawdzałem bazpiecznik chyba 23 czy 24, ten ostatni na konsoli i jest z nim wszystko okey mimo to go wymieniłem i nic..
Pomóżcie bo jestem zielony w sprawach elekryki, elektroniki. Ogólnie to mój pierwszy samochód i niewiele wiem.
Po demontażu tweeterów przestał działać cały przód
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- Qto
- _

- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Bezpiecznik to może być od radia a nie od samych głośników także tak kwestia odpada.
Pewnie jest przerwa w kablach gdzieś albo zwarcie...
Może warto pociągnąć nowe kable od radia do głośników skoro jest coś namieszane? Wtedy będziesz wiedział co masz i przede wszystkim o co chodzi...jak nie bardzo się na tym znasz to załapiesz podstawy:)
Pewnie jest przerwa w kablach gdzieś albo zwarcie...
Może warto pociągnąć nowe kable od radia do głośników skoro jest coś namieszane? Wtedy będziesz wiedział co masz i przede wszystkim o co chodzi...jak nie bardzo się na tym znasz to załapiesz podstawy:)
-
PaulAdmin
- Qto
- _

- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Chociaż schowek pasażera i plastiki pod kierownicą żebyś mógł pociągnąć kable od radia do drzwi.PaulAdmin pisze:A trzeba wtedy demontować coś w desce?
Jak podłączysz pod te kable to nie gra ?? Może ktoś ciągnął nowe kable i podłączył je pod nową kostkę przy radiu, oryginalną zostawiając (ja tak robiłem u siebie, teraz mogę wyciągnąć instalację własnej roboty, podłączyć oryginalną która jest nietknięta i będzie jak z fabryki:)) sprawdź czy za radiem nie ma drugiej kostki...PaulAdmin pisze:Kable zostały już tylko oryginalne zakończone kostkami.
Tym bardziej dałbym nowe kablePaulAdmin pisze:Mam dość drogi jak dla mnie zestaw
no tego nikt nie chce:)PaulAdmin pisze:nie chcę go uszkodzić bo gwarancja nie obejmuje spalenia heh
-
PaulAdmin
Dziki kolego za pomoc ale rozwiązanie totalnie banalne.. nie wiem dlaczego odrazu o tym nie pomyślałem. Przecież na oryginalnych głośnikach te dla przewody łączą się ze sobą przy głośniku. Obydwie kostki się podłącza do głośnika. Skręciłem przewody o tym samych kolorze na szybko i midbasy z drzwiach zagrały, śmiać mi się chce.
Dzięki za pomoc a z rad napewno skorzystam już niedługo, pozdrawiam.
Dzięki za pomoc a z rad napewno skorzystam już niedługo, pozdrawiam.